Organisatorinen uusavuttomuus

Käyttäjän J.Vahe kuva

Olen otsikon lisännyt tuon blogini aihealueeksi ja valitettavasti sille on ollut käyttöä. Mitä enemmän tässä maassa on hallintoa ja suunnittelijoita, sitä hallitsemattomampaa ja suunnittelemattomampaa kaikki näyttää olevan.

Kela muni ensin toimeentulotuen ja nyt sitten taksikyydit. Kumpaakaan asiaa ei voinut ensin kokeilla jollain rajatulla alueella, vaan katastrofi lyötiin kaikille tasapuolisesti. Suomi on harvaanasuttu maa ja jos sairas ihminen ei pääse esim. tutkimuksiin tai hoitoon, siinä tulee ruumiita.

Minä en yksityistämistä niin kauheasti haikaile. Meillä on kaikenlaisia julkisia toimintoja, poliisi, palokunta, armeija, tulli, vankilat ja tuomioistuimet – käytännössä myös koko varsinainen koulutuskin. Missä on evidenssi siitä, että kaikki tuo hoituisi paremmin yksityisesti? Työttömyyskurssit eivät taida olla erityisen arvostettuja?

Kelan taksien kilpailutuksessa voittanut on alimman tarjouksen tehnyt suurin kaiffari, joka ei tehtäviään pysty hoitamaan. Tätä pidetään markkinatalouden tehokkuutena.

Lopuksi vielä hiukan politiikkaa. Krista Kiurusta on haluttu tehdä soten kaataja. Oikeastaan eduskunta ei nauti hallituksen luottamusta, vaan päinvastoin. Sipilän hallitus olisi vallan mainiosti voinut tehdä soteuudistuksensa jo hallituksen muodostamisneuvotteluissa ja tuoda sen eduskuntaan 3 v. sitten. Silloin Krista Kiuru ei olisi oikein mitenkään pystynyt asiaan ainakaan yksinään puuttumaan.

Olemme kuulemma koulutusyhteiskunta. 1919 -1999 voimassa olleen hallitusmuodon laatija oli oikeustieteen tohtori ja hallinto-oikeuden professori (sekä korkeimman hallinto-oikeuden presidentti) K. J. Ståhlberg.

1919 monarkia korvattiin tasavallalla ja Suomen itsenäistyminen kirjattiin lakiin, ei siis ihan pikku juttuja. En alkuunkaan usko, että Sote-uudistuksen tarvitsi olla niin äärettömän monimutkainen. Paremmin tulee mieleen epäily uudistajien yksinkertaisuudesta.

Sama koulutus kuin Ståhlbergilla oli kahdella muulla presidentillä ja tohtorin tutkinto vielä kahdella muullakin presidentillä. Nykyinen presidentti ja kaksi edellistä eivät ole tehneet minkäänlaista gradua – ei edes plagioitua – enkä oikein pysty näkemään arviolta kymmensivuista proseminaariesitelmää gradun korvikkeena. Niinistön kovin kilpailija presidentiksi, Pekka Haavisto, ei runsaalla opintotuella saanut monien vuosien aikana kokoon juuri mitään opintoja.

Kun Sipilästä tuli pääministeri, puheet prosessikaaviosta naurattivat ihan aluksi. Minä lopetin nauramisen jo 3 v. sitten. Perustuslaista alkaen on olemassa lainsäädäntöjärjestys ja sen yhteyteen ei tarvita mitään selluntuotannosta hankittua prosessikaaviota, koska kyseessä ovat aivan eri asiat.

Suomeen kopioitiin briteistä poliittiset alivaltiosihteerit, muttei erästä toista asiaa. Brittien pääministerin lähin mies on cabinet secretary ja hän on puolueeton virkamies. Sellaisten tehtävänä on ymmärtää, mitä lakeja pitää muuttaa silloin kuin uutta säädetään. Korvattavat laithan luetellaan ensimmäiseksi lakitekstissä.

Stubbin taannoinen harhailu perättömien asiantuntijalausuntojen parissa kuvaa, mihin päästään, kun ministeri ympäröi itsensä pelkillä jees-miehillä ja –naisilla.

VM:n korkein virkamies Hetemäki on todistellut, miten sote säästää miljardeja. Lapsikin ymmärtää, että väestön vanhetessa sotekulut kasvavat eivätkä suinkaan pienene.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.