Onnen Jumala Fortuna toivonee hyvää pörssivuoden alkua

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Onnen jumala Fortuna (oikealla) oli pörssisijoittajalle armollinen. Suomen pörssi oli vuoden 2019 alkupuoliskon jälkeen nousujohteinen ja päätyi vuoden lopussa liki parikymmentä prosenttia plussalle.

Sijoittajalle tärkeät uutiset olivat vuonna 2019 poliittissävytteisiä. Vuotta hallitsivat uutiset kauppapolitiikasta ja kauppasodasta, brexit ja Suomessa meidän omat eduskuntavaalimme ja aloittaneiden kahden hallituksen poliittinen ohjelma. Sävyä saatiin myös Saudi-Arabian öljyteollisuutta vastaan tehdyistä iskuista, pohjois-Korean uhittelusta sekä tankkerikaappauksista Gibraltarilla ja Persianlahdella. Mennyt vuosi oli valtaosaltaan twiittien ja populistissävytteisen politiikan vuotta.

Vähemmälle huomiolle taisi jäädä se, että loppuvuoden taloudessa alkoi olla positiivisen suhdannekäänteen odotusta. Huomiotta jäi myös se, että USA:n keskuspankki onnistui oikein ajoitetuilla koronlaskuillaan katkaisemaan laskusuhdanteen ennen kuin USA ajautui taantumaan. Tässä tempussa on onnistuttu histrorian aikana noin 30% vastaavista tapauksista. Oikeasta näkemyksestä täytyy antaa kunnia Trump:lle, joka otti vuosi sitten keskuspankin otteeseensa ja ohjasi keskuspankkinsa koronlaskujen tielle.

  Uuden vuoden koittaessa on tapana yrittää ennustaa pidemmälle kuin järkeä riittää ja niinpä yritän.  Mahdollisuudet pörssinousun vaimealle jatkumiselle ovat mielestäni olemassa ainakin USA:n 3.11.2020 presidentinvaaleihin saakka. Matalat korot puoltavat osakesijoituksia ja positiivisessa vireessä olevat luottamusindikaattorit lupaavat hyvää. Kauppapoliittiset riskit ovat pienentyneet tai selkeytyneet ja maailmankaupassakin on pientä piristymisen ennettä.

Mutta USA:n vaaleihin kulminoituva loppuvuosi voi olla vaikeampi. Näin uskon, vaikkei minulla olekaan tälle loppuvuoden pessimismilleni järjellistä syytä. Vuoden 2020 loppupuoli on niin kaukana ettei sinne asti näe. Harvoin on nähnyt edes muutamaa kuukautta kauemmas ja joskus ei edes sitäkään. Mutta olkoon Fortuna armollinen ja antakoon ohjausta.

Kuvan lähde:  Fortuna / wikimedia

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.