Onko pörssillä väliä?

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

OMX helsinki-indeksi on laskenut vuoden alusta nyt jo 33% jääden länsimaiden kehnoinpaan päähän. Tukhomassa indeksi on laskenut 22% kun esim Dow Jones on laskenut vain 1.4%. Ovatko suomalaiset pörssiyritykset huonompia vai rangaistaanko heitä erityisen paljon listauspaikan takia? Veikkaan jälkimmäistä. Ainoa järkevä syy jolla Helsinki-ilmiötä voisi perustella on että täällä on ylipaino syklisistä investointitarvikkeiden valmistajista jolloin pelätty taantuma rokottaisi näiden yritysten tuloksia muita voimakkaammin.

Ulkomaiset sijoittajat vähentävät nyt ulkomaisia sijoituksia ja siirtyvät käteiseen, kultaan ja kotimaisiin "turvallisempiin" osakkeisiin.

Täällä en ole vielä havainnut yritysten tiedotteissa "epäisänmaallisuutta", ts. Suomalaisen bisneksen vähäisen painoarvon korostamista. Esimerkiksi Espanjalaiset yritykset kuten Santander-pankki ja puhelinoperaattori Telefonica korostavat tiedotteissaan eteläamerikan toimintojaan. Oikeassahan he ovat, leijonanosa liikevaihdosta tulee ulkomaantoiminnoista.

Entä olisivatko suomalaiset yritykset pärjänneet paremmin ulkomaisella listauksella? Mahdollista. Eikä listauspaikan vaihto periferialeiman takia olisi mitään uutta. Esimerkiksi useammat etelä-afrikkalaiset kaivosyhtiöt siirsivät aikanaan listauksensa Lontoon pörssiin koska haluttiin päästä kehitysmaa-leimasta. Nyt näitä yrityksiä ei enää pidetä eteläafrikkalaisina.

Muuten olen ihmetellyt pudotusten rajuutta, varsinaisia katastrofilukujahan ei oikeastaan ole tullut mistään. Mikä siis oikeastaan laukaisi myyntipaniikin?

"Kummallinen paikka tämä pörssi - ainoa paikka jossa asiakkaat lähtevät karkuun kun ale alkaa".

Kommentit

Comment: 

Minä olen yksi niistä, jotka panikoi. Olin viime viikon maanantaina myyntilaidalla. Syy oli yksinkertainen. Vaisto sanoi että nyt alkaa paniikki, kun USA sai lainakattonsa korotetuksi. En tiedä mikä aiheutti pelon ja vavistuksen vaikka faktat puhuivat aivan muuta. Mutta pelko iski.
surprise

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.