Omistamieni osakkeiden tilannekatsaus - Marine Harvest

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva

Ajatuksenani on nyt aloittaa käymään läpi jokainen omistamani yritys yksi kerrallaan ja hieman katsoa niiden nykyistä tilannetta. Tilannekatsauksessa pystyn selvittämään, että olenko vieläkin varma yrityksen tulevaisuudesta ja pitäisikö omistusta vähentää tai kasvattaa. Aloitetaan tämä kirjoitussarja sitten Marine Harvestilla, joka on ollut salkussani 20.12.2017 lähtien. Ostohinta osakkeille oli 135.74 NOK, joka sisälsi välitysmaksut.

Marine Harvest

Marine Harvest on yksi maailman suurimmista mereneläviä, erityisesti kaloja, kasvattavista yrityksistä. Se on myös maailman suurin merilohen tuottaja. Marine Harvestin ajatellaan aloittaneen liiketoimintansa vuonna 1965 Mowi nimen alla ja useampien yhdistymisten sekä nimenvaihtojen jälkeen se lopulta päätyi Marine Harvestiksi. Marine Harvest on sillä tavalla poikkeuksellinen yritys, että sillä on kalankasvattomoja useammassa maassa (esim. Norja, Skotlanti, Irlanti, Australia ja Chile). Marine Harvestin markkinoihin kuuluu yli 70 maata ja se tuottaa 20 % koko maailman merilohesta. Suurimpiin kilpailijoihin kuuluvat Maruha Nichiro Co. ja Nippon Suisan Kaisha Ltd.

Merilohen myynti ja hinta ovat kasvaneet hurjasti sushin syönnin ja terveellisten elämäntapojen tullessa trendeiksi. Lohien kasvatus on myös ekologisesti ja planeettamme tulevaisuuden kannalta merkittävässä asemassa. Yhden lohikilon kasvattamiseen tarvitaan rehua 1.2 kg, joka antaa lohen FCR:ksi (feed conversion rate) 1.2. Samaiset luvut esimerkiksi naudalle 8, lammas 5, porsas 2.5 ja kana 1.8. Jotta kuormittaisimme maapalloamme vähemmän, pitäisi kanan ja lohen tuotantoa lisätä. Vähäisen rehun tarpeen lisäksi lohen kasvatus kuluttaa vähän vettä. Tulevaisuuden kilpailijoita terveellisen, ekologisen ja alhaisen FCR:n lihantuotannossa tulee olemaan hyönteisten kasvatus. Vaikka odotankin jo innolla hyönteisruuan yleistymistä, niin en kuitenkaan usko sen laajamittaiseen leviämiseen lähivuosina.

Marine Harvest valikoitui sijoituskohteeksi sen hetkellisen hinnoitteluvirheen, korkean osingonmaksun ja lohen myynnin positiivisen tulevaisuuden näkymien vuoksi. Marine Harvest raportoi 2018 Q3 raportissaan ennätys suuresta lohen sadonkorjuuvolyymistä ikinä. Tämän lisäksi Northern Harvestin hankinta saatiin vihdoin päätöksen kuluneen kvartaalin aikana. Lohen kysyntä on ollut kasvussa ja sitä odotetaan myös ensi vuodelta, joka on johtanut lohesta saatavan kilohinnan kasvuun. Ennuste ensi vuoden kilohinnalle on 6.8 €, kun aikaisemmin ennusteeksi annettiin 6.4 €/kg.

Marine Harvestin osake on minulla tällä hetkellä n. 50 % plussa, jonka lisäksi se maksanut kvartaaliosinkoa tämän vuoden aikana 2.60 NOK jo kolmesti. Vuoden viimeinen kvartaaliosinko on vielä odotettavissa tämän kuukauden aikana. Yhteensä osinkoa tulee maksetuksi vuoden aikana siis 10.4 NOK, joka tarkoittaa minun keskihinnallani n. 7.7 % osinkotuottoa. Alla olevassa taulukossa lisää lukuja Marine Harvestista.

Marine Harvestin kurssi on noussut merkittävästi ostohinnoista ja sen lisääminen nykyhinnoilla ei ole mielessä. Muita edullisia kalankasvattajia taas Norjasta löytyisi. Toistaiseksi tulevaisuuden näkymät näyttävät hyvinkin positiivisilta Marinen osalta sekä lohen kilohinnan että volyymien kasvamisen suhteen. Merilohen kasvatuksen suurin riski on se, että koko sato tuhoutuisi ISA (infectous salmon anemia) viruksen takia. Joku saattaakin muistaa, että muutama vuosi takaperin kyseinen virus tuhosi Chilessä. Virology Journal artikkelin mukaan ISAV johtaa 0-90 % koulleisuuteen merilohissa. Marine Harvest on suojautunut tätä ongelmaa vastaan sillä, että sillä on maantieteellisesti eroteltuna useampia kalankasvatuslaitoksia. Tämän lisäksi Marine Harvest on kehittämässä uuden sukupolven kasvatusalustoja, joihin kuuluvat mm. Muna (”The Egg”) ja Meridonitsi (”The Marine Donut”). Marine Harvest on haavoittuvainen erityisesti kalatautien vuoksi, mutta myös kysynnän muuttumisen vuoksi. Kysynnän laskeminen lohen osalta on kuitenkin mielestäni täysin perusteetonta, koska lohi on tunnetusti hyvinkin terveellistä ja sen feed conversion rate (FCR) on alhainen.

Seuraavassa kirjoituksessa käydään läpi Neste, joka on suomalainen öljynjalostaja.

Kuvan lähde: Pixabay.com

Lukijan on hyvä ymmärtää, että teksti voi sisältää virheitä ja siihen on hyvä suhtautua kriittisesti. Lukijan ei pidä ottaa kirjoitusta sijoitusvinkkinä tai -neuvona. Lukija vastaa itse omista rahoistaan ja päätöksistään. 

Kirjoittaja pitää sijoitus- ja säästöaiheista blogia osoitteessa: osinkoinsinoori.blogspot.fi

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.