Omat Rahat: Sijoitusstrategiat vuodelle 2015 - pitkä trendi jatkuu

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Kuvassa Euron taalakurssin, Öljyn (LCOc1) ja kuparin (HGc1) muutokset vuoden 2014 aikana.

Yksi perussääntö sijoittamisessa on ettei pidä tapella pitkään jatkunutta trendiä vastaan. Kyseessä oleva kurssi voi olla mielestäsi miten järjetön tahansa, mutta markkinoilla on taipumus jatkaa järjettömyyksiään melko pitkään. Jonakin päivänä useita kuukausia jatkunut trendi tietenkin taituu, mutta todennäköisyys että se tapahtuisi juuri nyt kun olet tekemässä sijoituspäätöksiä on pieni.

Mitä tällaisia trendejä on tällä hetkellä näkyvissä?

1. Euro heikkenee taalaa vastaan. 2014 aikana euro on hiekentynyt yli 11% taalaa vastaan. Eurooppalaiset vientiyritykset tai euroissa tuloksensa raportoivat kansainväliset yhtiöt voivat tästä hyötyä. Heikkeneminen lähti kunnolla vauhtiin vasta kesän jälkeen vaikka sitä on odotettu jo kauan. Fiksuimmatkaan hedgerahastonhoitajat eivät nähtävästi osuneet ajoituksessa vaikka ajurit euron taala kurssille olivat hyvin tiedossa.

2. Raaka-aineet ovat halventuneet. Etenkin öljy ja rautamalmi joiden hinta on puoliintunut vuoden aikana. Sekä öljyssä että rautamalmissa on nyt ylitarjontaa. Suurtuottajat tuovat rauta-markkinoille ensi vuonna entistä enemmän kapasiteettiä. Samalla kysyntä on hiipunut Kiinan teräskysynnän vaimenuttua rakennusaktiviteetin myötä. Öljymarkkinoilla Opec-maat pumppaavat edelleen öljyä täysillä eivätkä tällä kertaa lähde hintaa tukemaan. Tavoitteena on ilmeisesti saada osa jenkkien uusista öljyprojekteista jäihin, onhan saudeilla pienemmät tuotantokustannukset kun jenkien "fracking"-öljyllä. Sama koskee oikeastaan melkein kaikkia raaka-aineita: Kysyntä on heikkoa mailmantalouden kasvun yskiessä. Kiinassa talouskasvu hiipuu ja oikastaan vain jenkeissä on kunnon kasvua. Jos harrastaa raak-ainesijoituksia kannatta olla pikemminkin lyhyellä kuin pitkällä puolella. Öljy-yhtiöihin sekä kaivosyhtiöihin ei nyt mielestäni kannata sijoittaa. Sama koskee näitä palvelevia yrityksiä kuten öljynetsintä-yhtiöt ja kaivosoperaattorit. Tilanne voi toki muuttua vuoden aikana jolloin voi yrittää pohjakalastusta. 

Kiusaus on lähteä tappelemaan trendiä vastaan: "Nyt on niin halpaa että hinnan on pian noustava". Ei ole. Jos menit pitkäksi öljyyn joulukuun alussa kun hinta oli tippunut yli 30% olet nyt menettäny yli 10%. Vanha viisaus sen sanoo :" The trend is your friend". Eli jos sijoitat, sijoita trendin suuntaisesti. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.