Artikkelit aiheittain:
ASUNNOT ja METSÄ KEVYTTÄ OSAKKEET ja SALKKU STRATEGIAT ja PERUSTEET TRENDIT YHTEISKUNTA YRITYSTOIMINTA
Omat rahat katsaus: Robin Hood ryövää jälleen rikkailta?
Robin Hood ryövää jälleen rikailta ja antaa köyhille. Vai...
Tammikuussa saimme taas nauttia sirkushuveista pörsseissä. Vähemmän toivotun paluun teki internetkuplan aikoihin keksitty ”Naurettavuus indeksi” (Ludicruous index). Osake pääsee indeksiin mukaan, jos kurssi on kolmen kuukauden aikana vähintään tuplaantunut ja pörssiarvo on vähintään kymmenkertainen vuosimyyntiin verrattuna – eli kurssi on naurettavan korkealla. Pahimmillaan nettikuplan aikoina helmikuussa 2000 120 yhtiötä pääsi mukaan. Nyt lähestytään ennätystä uhkaavasti, kun tammikuun lopulla 79 vähintään $500 miljoonan arvoista yhtiötä Jenkkipörsseissä täytti kriteerit.
Jotkut toki väittävät, että useimmat perinteiset arvostusmittarit kuten p/e tai p/b ovat täysin vanhentuneita, koska ainoa joka nyt merkitsee mitään nollakoron aikoina on kasvu…
Toinen paljon huomiota saanut sirkushuvi on tietenkin reddit palstoilla kimppaan lyöttäytyneet piensijoittajat jotka – etenkin RobinHood nettivälittäjän nollakomissiokauppojen avulla – löylyttivät lyhyeksimyyviä vipurahastoja. Joukossa on voimaa. Kun tarpeeksi moni ostaa osaketta pienelläkin summalla kurssi nousee niin paljon, että syntyy ”short squeeze” eli lyhyeksimyyjä joutuu ostamaan osakkeen takaisin, jolloin kurssi nousee entisestään. Eniten julkisuudessa puhuttiin Gamestop -pelikaupasta ja AMC – leffateatteriketju, mutta saipa oma Nokiammekin nauttia vuoristoradasta. Monet vipurahastot ovatkin nyt panneet lyhyeksimyynnit jäihin toistaiseksi.
Mitään laitonta ei ilmeisesti kuitenkaan ole tapahtunut. Kukaan ei ole huijannut ketään, esimerkiksi väittämällä, että Gamestopilla olisi loistava tulevaisuus edessään.
Oman lusikkansa soppaan työnsi itse RobinHood nettivälittäjä rajoittamalla kaupankäyntiä näillä osakkeilla. Tämä likviditeettisäännösten vaarantumisen takia. Tosin jotkut uskovat, että takana on välittäjän pääomistajan tappiot omissa shorteissaan.
Monia aloja vaivaa nyt puolijohdepiirien puute. Autotehtailla ja jopa kännykänvalmistajilla on piiripuutosta. Nyt ei kannata olla liian liini, vaan tilata tavaraa hyvissä ajoin. Toisia yrityksiä kalvavat korkeat rahtihinnat. Merikontin tuominen Kiinasta Eurooppaan on nyt neljä kertaa kalliimpaa kuin on totuttu. Joitakin tuotteita kuten polkupyöriä ja leluja ei enää kannata tuoda. Eli lyhemmät logistiikkaketjut ja suuremmat varastot ovat nyt valttia.
Mutta kaiken kaikkiaan kuukausi on ollut positiivinen. Vuositasolla jenkkiosakkeet ovat pärjännyt parhaiten (kuinkas muutenkaan), mutta Tokio ja Hong Kong ovat myös plussalla. Suurin ongelma on löytää jotakin edes marginaalisesti järkihintaista. Kaikki mitä vähääkään haiskahtaa kasvulta, kuten nettikaupalta tai uudistuvalta energialta, sähköautoista puhumattakaan, on hinnoiteltu taivaisiin.
Pitänee edelleen kaivella aasialaisia vähemmän tunnettuja ja vähemmän seksikkäitä yrityksiä. Ehkä jotakin lupaavaa vielä löytyisi. China Oveseas Land-positiota jo lisäsin. Vähävelkainen yritys tuntuu liian halvalta. Valuuttapuolella norjan kruunu on jo palautunut viime vuoden alennusmyynnistä. Ehkä oikea aika keventää hieman salkkua sieltä?
Arvonmuutokset: 2021 0.9%, alusta (27-05-2010) +119.8%
Salkkusivu jossa lisätietoja
Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank
Kuukauden nousijat: Toll Brothers (+18.3%), ASM (+17.4%), Prosonic(+16.7%)
Kuukauden laskijat: Collection house (-68%), Byggma (-23.1%), Berkeley Group (-10.4%)
Osingot: Brazil small cap, Toll Brothers, China Waters Affairs
Lisätty: China Overseas Land
Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja
Pelkoindeksit: VIX (VXc1 - USA) ja VSTOXX (FVSC1 - Eurooppa). Lähde Saxo bank
Lisää uusi kommentti