Omat rahat katsaus: Onko Humpty Dumpty pudonnut

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

 

Viimeaikaisia talousuutisia lukiessa tulee mieleen brittiläinen lastenloru Humpty Dumpty:

Humpty Dumpty sat on a wall,
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king's horses and all the king's men
Couldn't put Humpty together again.

Minusta vaikuttaa siltä että lorun mukaisesti mailmantalous on nyt kohdannut oman "suuren putoamisensa" eivätkä kaikki kuninkaan hevoset ja kuninkaan miehet osanneet särkynyttä taloutta korjata. 

Monet indikaattorit ovat siirtyneet Liisa Ihmemaassa-alueille. Uusin esimerkki oli WTI öljyhinta joka tippui hetkellisesti -40$ tasolle. Negatiivisia hintoja ei ole nähty koskaan ennen. Suurin huolenaiheeni on että mailmantalouden pönkittäjä numero yksi - amerikkalainen kuluttaja - on nyt kanveisissa. Parikymmentä miljoonaa työtöntä saattaa olla vasta alkua. Teollisuustuotanto koki jyrkimmän kuukausipudotuksen maaliskuussa (-5.4%) sitten toisen mailmansodan. Vähittäismyynti laski jyrkimmin koskaan tilastoinnin aloittamisesta 1992. Kukaan ei tiedä kuinka kauan suossa tarpominen jatkuu. Kun ei ole kunnon turvaverkkoja ja työntekijöiden ulospotkimen on helppoa , niin tulos tässä tilantessa ei ole yllätys.

Tähän tilannekuvaan verrattuna S&P 500 - indeksi muihin pörsseihin verrattuna maltillinen pudotus on käsittämätön. -10% vuodentakaisiin arvoihin ei riitä alkuunkaan. Tämä on vuosisadan pudotus. Mitäköhän amerikkalaisten sijoittajien piipussa oikeastaan palaa?

Muut ndeksit ovat tosiaan laskeneet huomttavasti enemmän - 20...30%. Kovimpaa kyytiä ovat saaneet ns. kasvumarkkinat, kuten Brasilia ja Etelä-Afrikka, jossa indeksin laskua koventaa isäksi valuutan romahtaminen. Etelä-Afrikan kohdalla pessimismi voi olla paikallaan. Sekaanus oli suurta jo ennen coronaa. Voin vai kauhistella mitä jälkeä corona tekee maassa jossa HIV-positiivisa on paljon. Lähempänä kotia on myös Norjan kruunu laskenut pohjoismaisittain voimakkaasti.

Monien taskuja polttelee jo kteinen ja tekisi kovasti mieli tehdä halpoja ostoksia. Kannattaa ottaa rauhallisesti. Tuntuu siltä että varsinkaan USA:ssa nähdään vielä voimakasta laskua. Jos jossakin on alennusmyyntiä, niin kasvumarkkinoilla. Aloittaisin sieltä.

Vanha viisaus kehoittaa kriisin syövereissä miettiä mitkä alat tulevat muuttumaan pysyvästi - parempaan tai huonompaan suuntaan. En koskisi pitkällä kepilläkään lentoyhtiöihin tai muihin matkailualan yrityksiin, hinnasta viis. No ovat halpoja syystä. Monet ilmeiset voittajat ovat taas kalliita. Monet muutkin löysivät heti Zoomin, Netflixin ja Amazonin.

Itse tuskailen brittiläisen Marston- pubiyhtiön kanssa joka on tippunut voimakkaasti - myydä vai ei. Velkaa on paljon ja korkoaj pitää maksaa vaikka myynti on seis. Toisaalta on takana (ainakin teoriassa) arvokas kiinteistömassa.

Ottakaa siis rauhallisesti ja jaksottakaa ostoksia vähintään puolen vuoden jaksolle. Kukaan (enkä varsinkaan minä) tiedä koska pohja ohitetaan.

Oma salkku: Arvonmuutokset: 2020  -27.8%, alusta (27-05-2010) +61.4%

Lisätietoja salkkusivulla.

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden nousijat: Agro-Kanesho (+34.3%), ASM (+23.3%), Murata (+18.7)

Kuukauden laskijat: Bilia (-19.9%), BNP Paribas (-19.7%), Marston (-19.3%)

Osingot: Berkeley group, Agro-Kanesho, Corning Inc

Lisätty: Halvan Kruunun innoittamana Austevoll seafood

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 - USA) ja VSTOXX (FVSC1 - Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Ihme öyhötystä taas turismin kuolemasta täälläkin. Euroopan- ja muu lähimatkailu ainakin palaa ajan kanssa varmasti ennalleen ja hölmö on, joka ei tätä ymmärrä. Eri juttu tosin on, että kannattaako noiden osakkeita juuri NYT ostaa, ja sekin, palaako kaukomatkailu entiselle tasolleen kovinkaan nopeasti, mutta kyllä noidenkin aika taas myöhemmin tulee. Ihmisten reissaamisenhalu ja kaukokaipuu kun eivät pysyvästi tämän takia katoamaan tule.

 

PS. Air Baltic kertoikin jo isosta kysynnästä syyskaudelle, tuhansia varauksia per viikko tullut sisään. Eli jalka kuopii jo maata monella koronakammon lietsonnasta huolimatta.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.