Omat rahat katsaus: Minkä teit Jack Ma!

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Lohikäärmeitä vastaan ei kannata taistella huvin vuoksi! Kuva Tumisu Pixabaystä

Viime viikkoja ovat dominoineet – kuinkas muutenkaan – USA:n vaalit ja Korona. Ensimmäinen näyttää saavan onnellisen lopun rauhallisine vallanvaihtoineen. Koronan kanssa tilanne on enemmän kahtiajakoinen. Samalla kun hyvät rokoteuutiset saavat pörssit riehaantumaan ennätysisoon kuukausinousuun USA:ssa on tautitilanne erittäin paha sekä Euroopassa että USA:ssa. Epäilen että kurssit ovat nyt nousseet liian paljon liian nopeasti. Loppu kriisille on kuitenkin nyt ennustettavissa. Taloudelliset seuraukset ovat kuitenkin merkittäviä vielä ainakin ½ vuotta. Monet yritykset ovat pahassa ahdingossa.

USA:n vaalitulos, joka vihdoin alkaa selkiytyä, on otettu hyvin vastaa. Bidenin kaudella odotetaan paluuta ennustettavuuteen ja kansainvälisiä järjestöjä ja sopimuksia kunnioittavaan politiikkaan.Toisaalta USA:n ja Kiinan väliset jännitteet eivät ole kadonneet mihinkään. Uskotaan että Biden on taipuvaisempi tekemään yhteistyötä tässä asiassa muiden länsivaltioiden kanssa. Ennustettavuus on kuitenkin sijoittajien mieleen.

Mutta miten tämä näkyy pörssikursseissa? USA:ssa SP500 on nyt erittäin korkealla. S&P500 on nyt vuodentakaisesta tasosta noussut noin 15%. P/E luku keikkuu noin 36 tasolla, mikä on historiallisesti erittäin korkea arvo. Onko tilanne todellakin näin hyvä? Muut keskeiset pörssi-indeksit ovat pärjänneet huomattavasti heikommin. Topix on toisena +5% vuosimuutoksella. Hang Seng on nollassa, kun Eurostoxx50 on 4% pakkasella. Häntää pitää Lontoo jossa -14% kurssikehitys. Ihmettelen S&P500 vahvuutta. Mutta niin olen tehnyt monesti aikaisemminkin ja usein olen ollut väärässä.

Toisaalta taala on vuoden aikana heikentynyt myös 8% euroa vastaan eikä näytä merkkejä vahvistumisesta. Tämä heikentää euroissa sijoittajan tuottoa jenkkimarkkinoilla. Suuri osa tästä on tulkittavissa euron vahvuudeksi. Sen sijaan Norjan ja Ruotsin kruunut sekä Randi ovat vahvistuneet koronakevään laskustaan.

Edellisessä blogissani kehuin Hong Kongin ajavan listautumisissa New Yorkin ohi – suureksi osaksi Ant Groupin ennätyslistautumisen ansiosta. No, siitä ei tullut mitään. Alibaban perustajan Jack Man piti mennä kalkkiviivoilla arvostelemaan Kiinan johtoa kamreerimentaliteetista. Luulisi miehen jo ymmärtäneen, että saatat olla Kiinan rikkain mies, mutta keskusjohtoa ei arvostella julkisesti. Nyt on odotettavissa lisää sääntelyä ja ”aidattujen puutarhojen” purkua. Alibaban verkkokaupassa ei voi mm. maksaa pahimman kilpailijan Tencentin maksuapilla ja päinvastoin. Mutta uskon että vaikutuksia on yliarvioitu. Jos nämä teknoyhtiöt ovat jotakin, niin muuntautumiskykyisiä. Ne löytävät kohta keinot navigoida uusien sääntöjen karikoita. Tencent on hyvä esimerkki. Taannoin se oli kiipelissä on-line peliensä kanssa, jotka olivat liian väkivaltaisia ja länsimaisia arvoja ihannoivia. No, tämä episodi on unohdettu ja Tencent on entistä vahvempi. Käytin siis tiaisuutta hyväksi ja ostin lisää Alibaba salkkuun.

Presidentti Xi on kaivanut esiin rikkaiden esikuvaksi vuonna 1929 kuolleen teollisuuspatruunan ja taitavan poliitikon Zhang Jianin uuden sukupolven entrepenöörien roolimalliksi. Zhang Jian huolehti tehtaittensa työntekijöistä ja perusti mm 370 koulua. Kuollut esikuva onkin elävää turvallisempi, koska ei voi itse ottaa kantaa. Zhang Jianista on sanottu, että hän aikoinaan oli esimerkillinen patriootti ja kehitti erityisesti kotikaupunkiaan Nantongia, mutta ei suinkaan aina kannattanut silloista valtionjohtoa. Tässä suhteessa hän ei ehkä poikkea kovinkaan paljon Jack Masta. Jack Man on johdon arvostelemisen lisäksi ollut liian paljon julkisuudessa. Saat olla uskomattoman rikas, mutta kannatta pitää matalaa profiilia.

Toinen salkkuyhtiöön sattunut yllätys tuli lähempää – Ruotsista. Bilia ilmoitti Volvon sanoneen irti myynti- ja huolto-sopimuksen Bilian kanssa kahden vuoden irtisanomisajalla. Volvo edustaa noin neljännestä Bilian myynnistä joten odotettavissa on noin neljänneksen lovi myyntiin. Tämä näkyikin heti roimana kurssipudotuksena Bilialla. Tarkkaavainen olisi voinut huomata että Volvo on ostanut pienemmän autokauppaketjun ja satsannee sen lisäksi kasvavaan verkkokauppaan. Tässä on kohtaa on huomautettava että suomen Bilia on Volvon omistama yhtiö, eli täällä ei liene odotettavissa muuta kuin ehkä nimenmuutos.

Kaiken kaikkiaan uusien sijoituskohteiden löytäminen tuntuu tällä(kin) hetkellä haastavalta. USA:ssa arvostustaso on liian haastava, Eurooppaa painaa vahva euro. Mielellään jatkaisi sijoittamista koronasta paremmin selvinneeseen Aasiaan, mutta paino on jo korkea. Viime kuukauden salkkulisäys Formosa Prosonic nousi heti mukavat 45%.Josko vielä löytyisi idästä jotakin (suhteellisen) edullista teknologiaa tai valmistavaa teollisuutta? Oman portfolionkin keskimääräinen p/e on jo 18... aika kaukana siitä tasosta mitä olen joskus tavoitellut.

 

Arvonmuutokset: 2020  -6.1%, alusta (27-05-2010) +110.1%

Salkkusivu jossa lisätietoja

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden nousijat: BNP Paribas (+46.8%), Prosonic (+45.5%), AXA (+44.2%)

Kuukauden laskijat: Bilia (-20%), Alibaba (-10.5%), Ihara Science (-4.6%)

Osingot: Apple, KID ASA, Hour Glass, Samsung

Lisätty: Alibaba

Vähennetty; -

Uutena salkkuun:-

 

 

Artikkeli: 
LiiteKoko
Image icon storytelling-4727946_640.jpg33.36 KB

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.