Omat Rahat katsaus: Kauppasota? Tuskin!

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  0.1%, alusta (27-05-2010) +121%

Yleistä

Edellisen paniikin jälkeen olemme nyt toipuneet pahimmasta ja S&P 500 ja Hangseng ovat jo takaisin plussalla vuoden alusta laskien. Samalla viritellään uutta mörköä nimeltä kauppasota jolla pelotella sijoittajia.

Miten todennäköistä on että todella merkittävää konflikti saadaan aikaan? Minusta ei kovin todennäköistä. Pääpukari Presidentti Trump ei näytä ymmärtävän juuri mitään taloudesta eikä varsinkaan kansantaloudesta. Kuvaavaa on että hänen mielestään kauppataseen alijäämä, etenkin Kiinan kanssa, on kaiken paha ja juuri. Tiedon tasoa kuvaa twiitti jossa POTUS vaatii Kiinalta toimia jolla alijäämää pienennetään miljardilla dollarilla. Myöhemmin hämmentynyt Kiinan lähettiläs Liu He sai kuulla että presidentti oli tarkoittanut sataa miljardia – n. kolmannesta alijäämästä.

Kiinaa vastaan suunnattu oli myös ensilaukaus teräs- ja aluumiini-tulleilla. Kiinassa onkin ollut ylituotantoa jota pitää edelleen suitsia. Nytkään ei haittaa yhtään, että kuti osuu aivan muualle, suurimmat teräksentuojat kun ovat Kanada (16.7%), Brasilia (13.2%), EteläKorea (8.7%) ja Meksiko (9.4%). Kiinasta tuodaan vain 2.9% koko teräksentuonnista. Todennäköisesti poikkeuksia myönnetään anteliaasti ja tullien vaikutukset jäävät pieniksi.

Tosin oikeisiin tuloksiin ei pyritäkään. Pääasia on että Trumpin kannattajakunnasta näyttää siltä että heidän puolestaan tehdään jotakin: ”Paljon kiljuntaa mutta vähän villoja sanoi mummo kun sikaa keritsi”.

Eli ottakaa edelleen rauhallisesti, odotettavissa on paljon räväköitä otsikoita mutta vähän merkityksellisiä päätöksiä.

Taala tuntuu nyt jämähtäneen tasolle joka on n. 15-20% vuodentakaisia tasoja heikompi – itse asiassa aika lähellä pitkänajan keskiarvoja. Tosin USA:n nopeammin kohoavan korkotason pitäisi pönkittää taalaa, joka tuskin tästä enää juurikaan heikkenee. Nyt voisi siis olla hyvä tilaisuus hieman nostaa USA:n painoa salkussa jossa se on pitkään ollut alipainossa – jos siis löytää jotakin kohtuuhintaista ostettavaa. Lisäsin salkkuun jo pientalorakentajan Toll Brothersin, mutta vielä olisi tilaa hieman lisätä painoa.

Strategia:  USA:ta ja Brasiliaa lisää

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden Nousijat: Pendragon (+36.6%), Intel (+18.2%), Apple(+14.6%)

Kuukauden Laskijat: Colex (-15%), South32 (-11.2%), Axa (-8.9%)

Osingot: Apple, Intel

Salkkutapahtumat: 

Lisätty: Dedicare, Bilia

Myyty: Bakkafrost. Raskain mielin myyn pois pitkäaikaisen suosikin Bakkafrostin. Nyt kurssitaso on vain kertakaikkiaan täysin lähtenyt sfääreihin leijailemaan. Mutta mukava yhteinen matka on takana - kurssi nousi lähes kolminkertaiseksi.

Uutean salkkuun : Toll Brothers (USA) Arvostuskertoimet ovat kohdillaan, ja tulos on kasvanut jo jonkun aikaa hyvin, mutta epäluulot rakennussektoria kohtaan ovat jenkeissä sitkeitä.

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 - USA) ja VSTOXX (FVSC1 - Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Parempi olisi kun, kaikki tekijät kävisivät reilua kauppaa ilman tulleja tai vientitukia. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin viedyillä autoilla on 2.5%:n tullit ja Yhdysvalloista Kiinaan viedyillä 25%:n tuontitullit. Yhdysvalloista EU:hun vietävillä autoilla on taas 10%:n tuontitullit. Voidaan siis myös tässä tapauksessa katsoa tilannetta niin, että protektionismia autojen suhteen harjoittavat enemmänkin Kiina ja EU. Vaikka kyseessä onkin Trumpin harjoittama sisäpolitiikka niin on aikalailla yksipuolista väittää Yhdysvaltojen aloittavan kauppasodan. Koska yli puolet maailmasta käytännössä vihaa Trumpia, on helppo kerätä pisteitä vastustamalla tämän toimia, vaikka todellisuus onkin usein jotain muuta. 

Comment: 

Trump toimii aivan oikein. Hän ajaa presidenttinä maansa etuja. Se on hänen tehtävänsä. Kadehdituttaa kun meilläkin olisi näin aikaansaapa presidentti ja hallitus. Jenkeissä talous vetää paremmin kuin koskaan. Trumpilla on kokemusta ja taitoa laittaa asiat järjestykseen.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.