Omat rahat katsaus: Japanissa tapahtuu

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Arvonmuutokset: 2020  -15.2%, alusta (27-05-2010) +89%

Salkkusivu jossa lisätietoja

Yleistä

Kaksi mielenkiintoista tapahtumaa Japaniin liittyen:

  • Abe-san vetäytyy terveyssyistä maan johdosta. Loppuosa urasta menikin Corona-pandemian paimentamisessa, mutta Abe muistettaneen Abenomics-talouspolitiikastaan. Joitakin merkittäviä lupauksia jäi joka tapauksessa lunastamatta. Japanin pasifistinen perustuslaki jäi uudistamatta huolimatta Kiinan sapelinkalistelusta naapurissa. Myös inflaation herättäminen kuolleista jäi tekemättä. Kriittiset äänet sanovat ”istui pisimpään, ei jäänyt jälkiä”
  • Warren Buffet on yllättäen paljastanut 6 miljardin osakesijoituksen japanilaisiin kauppataloihin kuten Marubeni, Mitsui, Sumitomo, Mitsubishi ja Itochu. Rahalla sai kaikista näistä n 5% osuuden, joka voidaan vielä tuplata. Likettä voi pitää yllättävänä, koska länsisijoittajat ovat viime aikoina pikemminkin vetäytyneet Japanista kuin lisänneet sijoituksiaan. Nämä mainitut ns Sogo Shoshat ovatkin monella mittarilla halpoja, mutta pidetään myös muinaisjäänteinä, joilla ei välttämättä kauan ole vahvaa sijaa kaupankäynnissä. Yhtiöt ovat myös hyviä osingonmaksajia – jota Buffet tosin ei ole yleensä arvostanut.

Salkkutapahtumista näette, että olen lisännyt useamman japanilasien yhtiön painoa. Uskon että Japanilla on hyvä mahdollisuus keikkua aidan päällä Kiinan ja USA:n välillä.

Toki muuallakin tapahtuu. Kiinan ja lännen välinen teknokuilu tuntuu repeävän yhä leveämmäksi. USA:ssa Trump uhoaa, että Tik-Tok pitää myydä amerikkalaiselle yhtiölle, jotta toiminta saa jatkua. Vastavetona Kiinassa otetaan käyttöön vientilisenssit tietyille teknologioille kuten AI:lle. Ei ole epäillystäkään, että tämä on tullut ajankohtaiseksi juuri Tik-Tokiin takia.

Kiinalaiset super-apit joiden kautta tehdään hyvin paljon erilaisia asioita yhden portaalin kautta jylläävät. Ant group aikoo toteuttaa Hongkongissa ja Shanghaissa mahti -IPO:n jossa yhtiön arvostus olisi haarukassa 200-300 miljardia$.

USA:ssa pörssinousu jatkuu, mutta kovin kapeilla hartioilla. Viisi yhtiötä: Amazon, Apple, Microsoft, Facebook ja Nvidia ovat yksin nostaneet S&P500 -indeksin positiiviseksi tänä vuonna. Ilman niitä indeksi olisi pakkasella. Yksin Applen nousu on päätähuimaavaa. Omalta osaltani vähensin Applen painoa salkussa, jo senkin takia, että paino oli noussut liian suureksi. Pörssikursseja tukee myös taalan heikkeneminen, jolle ei näytä tulevan loppua. Tämä tekee osakkeista ulkomaalaisille sijoittajille entistä kiinnostavammiksi. Nyt minusta kuitenkin tuntuu, että jahdataan sateenkaaren juurella löytyvää aarretta. Tosin sateenkaaren värit näkyvät myös saippuakuplassa, kukin päätelköön itse kumpi näistä kuvaa tilannetta parhaiten.

 

 

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden nousijat: Apple (+31.9%), Marston (+23.3%), KID asa (+18.5)

Kuukauden laskijat: H&T (-11.2%), EOH (-9.7%), Murata (-9.3%)

Osingot: Apple

Lisätty: Alibaba, Murata, Tokuyama

Takaisin salkkuun: SantovaEtelä-Afrikassa listattu logistiikkayhtiö tuntuu selviävän melko hyvin emämaan talouskriisitä ja covid-taantumasta. 80% tuloista tuleekin muualta kuin etelä-afrikasta. Teknologia-satsaukset ja matala arvostustaso vakuuttavat.

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 - USA) ja VSTOXX (FVSC1 - Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.