Omat Rahat Katsaus: Aina ei mene putkeen!

Salkkusivu jossa lisätietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  +2.5%, alusta (27-05-2010) +114.0%

Yleistä

Kaikki ei aina mene putkeen: Lyhyeksimyyjien hampaissa jo aikaisemmin ollut australialainen Qintis osoittautui todellakin mätämunaksi – mutta aivan toisesta syystä kuin väitettiin. Osoittautui että hallitus oli epätietoinen siitä että yritys on menettänyt sopimuksen tärkeimmän asiakkaansa kanssa. Osake tippui 76%, kunnes kaupankäynti keskeytettiin. Nyt järjestellään velkoja. Käytännössä osakkeenomistajat taitavat jäädä nuolemaan näppejään.

Pienempi vastoinkäynti tuli Japanilaisessa Heiwa:ssa. Liikevaihto ja tulos tippuivat edellisvuodesta. Mutta vielä pahempaa oli että johto ennakoi laskun jatkuvan myös tänä vuonna. Laskua 16%.

Näitä kuukausia tulee joskus. Helpottavaa on että kyseessä ei ollut yleinen romahdus vaan pettymys kahdessa salkkuyrityksessä. Kismittävämmäksi tapahtumat tulevat juuri siksi että ne koskevat itse salkkuun valittuja yrityksiä.

Osakeindeksit ovat nousseet melko mukavasti toukokuussa. Omalla kohdalla sen sijaan tuli takapakkia. Vaikka S&P500 ennätyslukemat ovat saaneet eniten julkisuutta näemme alla-olevasta käyrästöstä että vuositasolla Hang Seng  on noussut huomattavasti enemmän, 24.7%. Itse asiassa kasvumarkkinat ovat olleet hyvässä vedossa 21% vuosivauhdilla. Eurooppa on Eurostoxx50-mittarilla lievästi päihittänyt jenkkimarkkinat.

Valuuttapuolella euro on vahvistunut kaikkia merkittäviä valuuttoja vastaan, ja sitä kautta rokottanut muissa valuutoissa noteerattujen osakkeiden salkkuarvoa. Taalan vahvuuskausi on nyt selkeästi ohi.

Niin sanotut ”pelkoindeksit” eli VIX ja VSTOXX ovat nyt hyvin alhaalla, VIX alle 10 ja VSTOXX alle 15. Käänteisen puolalaisen logiikan mukaan alhaiset pelkoindeksit ovat huolenaihe ja ennakoivat huonoa pörssikursseille.

Perusasiat eivät kuukaudessa ole juuri muuttuneet. SP500 on p/e kertoimella arvioituna kallis yli 25 arvolla (keskiarvo n. 16). Viimeaikaisesta noususta huolimatta kasvumarkkinoilla kuten Kiinassa on paremmat edellytykset nousuun. Samoin Japanilla ja Euroopalla. Vaikka taalakin on halventunut vielä ei ole USA:n aika.

Strategia:  Euron painoa lasketaan. Tallinna kaubamaja alkaa näyttää täyteen arvoon hinnoitellulta, joten positiota voi keventää. Halventuneen australian taalan ja Hog Kongin dollarin kirittämänä lisätään näiden valuuttojen painoa salkussa.

 

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

Kuukauden Nousijat: Easyjet (+14.3%),  Nampack (+14.1%), Obayashi (+10.6%)

Kuukauden Laskijat: Qintis (-76.4%), Heiwa (-16.5%), South 32   (-10%)

Osingot: Axa, VW, Samsung, Colex, 361 Dergees, Apple, TAG, Pendragon,  Michelin, BNP Paribas, Intel, H&T group

Salkkutapahtumat: 

Lisätty: Michelin

Uutena Salkkuun: ByggmaNorjalainen rakennustarvikkeita valmistava yritys jolla on valikoimissa mm. jatkojalostettuja rakennuslevyjä. Arvostustaso on viime aikojen kurssinoususta huolimatta vielä maltillinen. EPS on kasvanut viiden vuoden jaksolla 53%, joten P/E suhde 11 on varsin kohtuullinenvaikka se rakennustarvikepuolellla yleensäkin on melko matala. Kassavirta on vahva (P/CF: 6).

Uuutena Salkkuun: Automotive Holdings. Australialainen autokauppaketju, mantereen suurin. Vakaata kasvua, EPS kasvanut 16% viiden vuoden jaksolla ja myynti 11%.  P/E 12 ja P/CF 8 tuntuvat vielä melko kohtuullisilta.

 

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

 

Pelkoindeksit: VIX (USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

Related Posts