Omat Rahat: Kalankasvattajissa potentiaalia?

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Bakkafrostin kalankasvatuslaitos Färsaarilla.

Lohen hinta on ollut viime aikoina nousussa viime vuoden pohjamudista. Laajat tautiepidemiat ovat haitanneet Chilen kalankasvatusta. Toinen suuri kasvattajavaltio Norja hyötyy tietenkin tilanteesta

Viime viikolla Fish pool indeksi oli 61 NOK kun viime vuonna pitkään pysyttiin 40 NOK tienoilla. Myös Pidemmät futuurihinnat ovat olleet nousussa. Tämä tietenkin sataa norjalaisten kalankasvatusyritysten laariin. 

Ongelma on tietenkin se että tämä ei ole mikään salaisuus. Yritysten pörssikurssit ovat olleet jo pitkään kasvussa.

 

 

HOLDING

P/E(TTM)

PRICE TO CASH FLOW(TTM)

EPSGROWTH RATE (5 YEAR)

ANNUAL DIV YIELD(TTM)

52 WEEK PRICE CHANGE PERCENT

ANNUAL DIV(TTM)

Austevoll Seafood ASA

AUSS:OSL

19.21 6.86 -9.84% 2.12% 52.44%

1.46

NOK

Leroy Seafood Group ASA

LSG:OSL

29.83 12.61 -5.87% 2.28% 56.82%

8.76

NOK

Marine Harvest ASA

MHG:OSL

42.24 21.94 -17.88% 4.05% 35.78%

5.40

NOK

P/F Bakkafrost

BAKKA:OSL

15.65 13.77 25.29% 2.33% 86.35%

7.66

NOK

Datalähde Financial times.

Arvostuslukuja ja kurssikehitystä katsellessa tulee mieleen onko kaikki odotukset jo kursseissa? Trailing P/E kertoimet 30..40 eivät anna myöten kovin isoille pettymyksille. Tulokset voivat toisaalta hyvinkin kaksin- tai kolminkertaistua tänä vuonna. Pitkän ajan keskiarvot p/e kertoimelle ovat kalankasvattajilla liikkuneet n. 9-12 kieppeillä.

Kun pitkän nousutrendin yhdistää hyvään tarinaan (Chilen kalakuolemat, mailmanlaajuinen kysynnän kasvu) on lähes vuorenvarmaa että kurssit ampuvat ennen pitkää yli, ellei näin ole jo tapahtunut.

Salkkuyhtiö Bakkafrost näyttää mielestäni tässä joukossa kovimmasta kurssinoususta huolimatta edelleen kaikkein huokuttelevimmalta. Färsaarilla on hyvät edellytykset välttyä kalataudeilta. Myös tasainen tuloskehitys antaa ammattimaisen  kuvan johdosta. Uuteen kapasiteettin on investoitu. Rakettimaisin nousu on ehkä jo nähty, mutta arvostus ei ole karrannut ainakaan vielä täysin. Lisään yhtiön painoa salkussa, mutta kurssia pitää vahtia. Jos kurssi tästä vielää nousee 50% on jo korkea aika myydä!

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Ymmärtääkseni Bakkafrost saa edelleen myydä tuotteitaan Venäjälle,lisäksi sen tuotteet mielletään premium-loheksi mm. Fär-saarilta toistaiseksi onneksi puuttuneiden lohiloisten takia ja saa tuotteistaan Norjalaisia kilpailijoitaan paremman kilohinnan.

Muuten näen edelleen lohen commodity-tuotteena huolimatta toimijoiden yrityksistä vertikaalisesti integroitua mm ostamalla jatkojalostusfirmoja ja lohirehun tuotantoa,edellisen syklin mukana olleena myös odotettavissa oleva lasku on yllättävän jyrkkä syklin väistämättä taas kääntyessä,ostan sitten luultavasti taas juuri Bakkaa tai Leroytä.

Comment: 

Nuo kalataudit on uutisten mukaan elninjon lämmittämien vesien aikaansaannosta. El ninjon on ennustettu väistyvän tämän vuoden aikana. Eiköhän se paikallinen chileläinen kalankasvatus ensi vuonna elvy.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Marine Harvestia https://www.fim.com/fi/nakemys/2016/fim-sijoitussuositukset-4.3.2016/  Katsoin PE:tä ja se riitti. Kieltämättä nuo muut olisivat halvempia.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.