Omat Rahat: Epävarmuus USA:n talouskasvusta näkyy taalan kurssissa

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

EURUSD vaihtokurssi

USA:n vahva talouskasvu 2015 sai FED:in aloittamaan koronnostot. Odotukset koronnostoista ovat myös omalta osaltaan vahvistaneet taalan vaihtokurssia muunmuassa euroa vastaan. Nyt ovat kuitenkin useat FED:n päättäjät viestittäneet epävarmuuttaan talouskasvun vahvuudesta. Myös bondimarkkinat ennakoivat heikkoa kasvua. USA:n 10-vuotinen valtionlainan tuotto painui perjantaina alimmalle tasolleen yhdeksään kuukauteen, n. 1.8%. Toisin sanoen inflaatio-odotukset ovat lähes nollassa.

ISM-instituutin valmistavan teollisuuden ostopäällikkö-indeksi oli myös alle 50-arvossa, mikä ennakoi volyymin laskua.

Perjantaina julkistettiin myös viimeisimmät USA:n työllisyystilastot. Tilaston mukaan tammikuussa syntyi 151.000 uutta työpaikkaa, mikä oli odotettua pienempi luku. Sinänsä raoprri oli kokonaisuudessaan minusta positiivinen, sisältyihän siihen keskimääräinen työtuntien ja palkoojen kasvu. Myös töttömyysasti painui meikäläisittäin kadehdittavaan 4.9% tasolle.

USA:n kasvuodotuksista on siis yleisesti nyt hyvin paljon pessimistisemmällä kannalla kuin ennen. Tämä näkyy myös taalan kurssissa joka on viime päivinä ollut heikoimmillaan moneen kuukauteen. Minustakin näyttää nyt siltä että kadvuodotusten heikkous johtaa FED:n koronnosto-tahdin hidastumiseen, mikä vähentää taalan voimaa.Todennäköisesti taalan vahvuushuippu on siis jo nähty. 

Euron lisäheikkeneminen taalaa vastaan vaatisi Mario-sedältä puheiden sijasta tällä kertaa tuhdin raha-panoksen sinkoonsa.

Sijoittajan kannalta heikkenevä taala voi pönkittää USA:n osakekursseja, mutta tuottoa heikentää eurosijoittajan mielestä huononeva vaihtokurssi. Samaa koskee käytännössä taalaa seuraavia valuuttoja, mm. Hing-Kongin taala. Parempi vaihtoehto positiotua tällaista tilannetta varten on lyopua suorista taala-määräisistä osakesijoituksista ja sensijaan suosiaa marginaalilla -"lainataaloilla" tehtäviä johdannaispositioita, esimerkiksi SP500-futuurit. 

Myös "turvalliset" Treasury-paperit ovat mielestäni nyt hyvin riskipitoisia. Jos talouskasvu osoittautuukin pessimististä nykynäkemystä vahvemmaksi tästä seuraa koronnousu josta aiheutuu pitkien valtionpapereiden omistajalle suuret tappiot.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.