Oman pääoman tuotto (ROE%) kertoo investointien kannattavuuden

Käyttäjän Kai Nyman kuva

"Oman pääoman tuotto" , englanniksi "Return On Equity (ROE)" on  paljon käytetty yrityksen investointien kannattavuudesta kertova tunnusluku.

Oman pääoman tuotto (ROE %) lasketaan jakamalla yrityksen nettotulos sen taseessa olevalla omalla pääomalla seuraavasti:

ROE(%) = Nettotulos / Yrityksen oma pääoma

ROE kertoo paljonko yhtiö tekee tulosta osakkeenomistajille suhteessa osakkeenomistajien yritykseen sijoittamaan varallisuuteen. Korkea ROE tarkoittaa tehokasta yritystä. Hyvän yrityksen tunnusmerkkinä on, että ROE on yli 10% ja yli 20% arvot kertovat erinomaisesta kannattavuudesta.

ROE tunnuslukua käyttävät ennen kaikkea hiljattain perustetut listaamattomat yritykset. Niissä osakkeenomistajat ovat sijoittaneet yritykseen nimenomaan tuon oman pääoman verran rahaa ja ROE kertoo silloin sen, miten kannattava yritys heidän kannaltaan on.

Yrityksen johdon suorituskykyä mitataan ROE avulla

Eri toimialojen ROE lukujen tulisi pitkällä tähtäimellä lähentyä toisiaan. Jos jollakin toimialalla on korkea ROE tuotto niin kyseiselle toimialalle kannattaa perustaa uuria yrityksiä tai laajentaa vanhoja. Osakkeenomistajilta kerätyillä varoilla tehdyille investoinneille saadaan ROE mukainen tuotto ja jos ROE on yli 20% niin mikäpä olisi sen parempi sijoituskohde. Yritykset laskevatkin investointiensa tuottoa ROE mukaisen mittarin perusteella ja yrityksen toimivan johdon suorituskykyä mitataan ROE perusteella. 

ROE ei ole pörssisijoittajan kannalta paras tunnusluku

ROE ei ole aina pörssisijoittajan kannalta paras mahdollinen tunnusluku. Se ei kerro yrityksen pörssiarvolle tulevaa tuottoa vaan kirjanpidolliselle jälleenhankinta-arvolle lasketun tuottoprosentin. Pörssiarvo on kuitenkin se, jonka pörssisijoittaja joutuu maksamaan. Ja jos pörssiarvo on korkea niin pörssisijoittajalle jää vähemmän tuottoa vaikka oman pääoman tuottoprosentti (ROE) olisikin korkea.

Pörssisijoittajan kannalta osuvampi tunnusluku on se kuinka paljon tulosta (%) yritys tekee pörssiosakkeeseen sijoitettua euroa kohden. Tämä tunnusluku on E/P (%) ja se löytyy suomalaisten pörssiosakkeiden osalta parhaiten piksun analyysit sivun taulukosta. Se kertoo miten paljon yritys tekee tulosta osakkeenomistajalleen.

ROE ja P/B kertovat sijoittajalle yrityksen luonteesta sijoituskohteena

Osakesijoittajan kannalta tärkeää on seurata pörssikurssin suhdetta osakekohtaiseen omaan pääomaan (=Price to book, P/B). Tämä kertoo sen paljonko yritys on yli- tai aliarvostettu suhteessa sen omaan pääomaan. Jos Price to book (P/B) on esimerkiksi 2 niin se kertoo että yrityksestä maksetaan pörssissä kaksinkertaista hintaa suhteessa sen omaan pääomaan ja että 10% ROE:sta jää osakkeenomistajalle noin 5% tulostuotto.

Yhdessä P/B ja ROE kertovat sijoittajalle paljon yrityksen luonteesta sijoituskohteena:

  • alhainen P/B ja ROE kertovat siitä että yritys voi edullisen hintansa takia olla hyvä sijoituskohde, mutta yritys on toimialalla johon ei kannata suunnata lisäinvestointeja
  • korkea P/B ja ROE kertoo siitä että yritys on kasvualalla jonne kannattaa sijoittaa lisää teollisia ja kasvuinvestointeja
  • korkea P/B ja alhainen ROE kertoo siitä että kyseisestä osakkeesta kannattaa pysyä erossa
  • alhainen P/B ja korkea ROE kertoo siitä että yritys on aliarvostettu suhteessa tuottoon ja sitä kannattaa lisätä salkkuun

Yrityksen velkaantuneisuus vaikuttaa ROE tuottoon

Korot ovat olleet viime aikoina alhaalla ja velkaisten yriysten ROE tuotot ovat tästä syystä olleet hyviä. Jos velkojen korot nousevat niin osakkeenomistajille jää pienempi tuotto ja ROE tuotto laskee. Velkaisten yritysten ROE tuotot ovat volatiilimpia ja ne ovat herkempiä korkotason ja suhdanteiden heilahteluille.

Lisää tietoa:

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

 

Minulle selvisi jokin aika sitten, että itse asiassa ROE/P&B-tunnusluku on sama kuin E/P. ROEn kaavahan on E/B ja se kun jaetaan P/B:llä, supistuu B pois ja jäljelle jää E/P.

Ohessa asia tarkistettuna tämän vuoden ennusteluvuilla. Joillakin firmoilla on vähän heittoa, mutta lienevät pyöristysvirheitä. Tiedot ROEn mukaan laskevassa järjestyksessä.

ROE on suosikkitunnuslukuni. Se on niitä harvoja, joita voi käyttää eri toimialoilta tulevien firmojen vertailuun.Ja hyvää ROEa vuodesta vuoteen tekevät firmat ovat olleet parhaita sijoituksia, vaikka maksavatkin paljon.

File attachments: 
Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

No niinpä näyttää tosiaan olevankin.

E/P = E/B * B/P = ROE/PB

Kas kun en ollut tullut ajatelleeksi. Tieto on aivan oleellinen, mutta kumma kyllä sitä ei löydy oikein mistään.

 

Comment: 

Sepon havainto  "joillakin firmoilla on vähän heittoa" ei ole tietääkseni pyöristysvirhe. ROE laskennassa käytetty oma pääoma (Book value) lasketaan joissakin yrityksissä vuoden keskiarvo book valuesta ja taas P/B tunnuslukua laskettaessa käytetään aina vuoden lopun book valueta. Tästä syystä tuossa "Sepon laissa" on pientä poikkemaa joidenkin firmojen kohdalla.

Minun mielestäni kaikki firmat saisivat käyttää samaa Book value arvoa kummassakin tapauksessa. Sitten "Sepon laki" olisi aina tarkalleen totta.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Jos oikein tarkkoja oltaisiin laskennassa, pitäisi vielä korjata sekä E että B-lukua ennen laskentaa kuten alla Wikipediasta oleva ohje kertoo:

"ROE lasketaan jakamalla yrityksen tulos sen taseessa näkyvällä omalla pääomalla.[2]

 

[1]

Tunnusluvun laskentatekniset yksityiskohdat vaihtelevat käytännössä. Tulos-lukuna käytetään 12 kuukauden tulosta (nettotulos) ennen vähemmistöosuutta.[1][2] Oman pääoman määrä voidaan ottaa edellisen tilikauden lopun taseesta. Voidaan käyttää myös tilikauden keskimääräistä tilannetta eli edellisen ja tämän tilikauden lopun oman pääoman keskiarvoa.[1] Omaan pääomaan luetaan paitsi taseen oma pääoma, myös vähemmistöosuus ja tilinpäätössiirtojen kertymä verovelalla vähennettynä."[2]

Epäilen kyllä, että näillä korjauksilla ei olisi merkittävää vaikutusta lopputulokseen enkä tee niitä sen takia.

Muuten pyrin kyllä laskemaan kaikki tunnuslukuni itse lähtötiedoista, en ota niitä valmiiksi laskettuina mistään.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Tarkistin vielä laskennan. Kyllä erot tulivat tässä tapauksessa pyöristysvirheestä. Minulla oli Excelissä päällä asetus "Precision as displayed", jolloin esimerkiksi jos ROE oli oikeasti 3,4%, näytöllä näkyi 3,0% ja laski sillä. Poistin asetuksen ja nyt luvut täsmäävät vielä kahden desimaalin tarkkuudellakin kuten liitteestä voi todeta. 

Kuten Kirjanpitäjä totesi, ero olisi voinut johtua myös erilaisista laskentatavoista. Ei kuitenkaan tässä tapauksessa, koska lasken tunnusluvut samoista lähtötiedoista.

File attachments: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.