Olen luovuttaja!

Käyttäjän Jesse Viljanen kuva
Voin ylpeästi sanoa, että olen luovuttaja. En ole luovuttanut taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun tai blogin kirjoittamisen suhteen. Näppärimmät kaverit osasivat kirjoituksen aiheen jo kuvastakin nähdä, mutta olen vihdoin liittynyt tuhansien verenluovuttajien joukkoon. Olin jo vuosia päättänyt mennä luovuttamaan verta, mutta aina keksin jotain tekosyitä ja kiireitä etten muka kerinnyt käymään. Kävin kuitenkin luovuttamassa verta ensimmäisen kerran noin kolme kuukautta sitten ja tarkoituksena on mennä uudestaan lähiaikoina. Päätin kuitenkin kantaa korteni kekoon ja lisätä tietymystä sijoitusblogien lukijoiden kesken tästä tärkeästä aiheesta.

Miksi sinun pitäisi luovuttaa verta?

Verivalmisteilla autetaan Suomessa vuosittain noin 50 000 potilasta. Tämän potilasmäärän hoitamiseen tarvitaan joka päivä noin 800 vapaaehtoista verenluovuttajaa. Verivalmisteita käytetään niin onnettomuusuhrien, leikkauspotilaiden, synnyttävien äitien, keskoslasten, syöpää sairastavien ja monien muiden sairaiden ihmisten hoitoon. Jokainen meistä tuntee vähintään yhden ihmisen, joka kuuluu yhteen näistä kategorioista. Onneksi hänelle löytyi aikanaan verta vapaaehtoisen luovuttajan takia. Tee sinä myös hyvä työ ja pelasta yhden ihmisen henki tänä jouluna ja anna hänelle paras mahdollinen joululahja. Ja mikä parasta, tämän joululahjan antaminen on täysin ilmaista ja siinä tienaa vielä kaffepullat!

Miten voin luovuttaa verta?

Verenluovuttaminen on vaivatonta ja kynnys tehdä sitä on matala, vaikka luovutushetkellä saattaakin hieman heikottaa kuten allekirjoittanutta. Tämä on kuitenkin nopeasti ohimenevää ja on pieni hinta avun antamisesta.
 

Sopivuutesi verenluovuttajaksi voit selvittää pikatestillä seuraavan linkin takaa. Verenluovutus sopii kuitenkin lähtökohtaisesti perusterveelle ihmiselle, jolla ei ole todella matala hemoglobiiniarvo. Jos pikatesti näytti vihreää valoa, niin ei muuta kuin varaamaan aika. Hemoglobiiniarvosi ja sopivuutesi selvitetään vielä ennen verenluovutusta paikan päällä, joten sopimattomuutta ei tarvitse jännittää tai pelätä.

Mitä muuta voisin tehdä muiden ihmisten pelastamiseksi?

Nyt kun päädyit verenluovuttajaksi, niin miksi et samalla liittyisi kantasoluluovuttajaksi? Itse liityin kantasolurekisteriin lähes vuosi sitten ja minulle ei ole vielä tullut kutsua luovutukseen. On myös täysin mahdollista, että en tule koskaan saamaan kutsua luovutukseen. Tämä on riippuvaista siitä, että tuleeko koskaan potilasta, jolla on täsmälleen sama kudostyyppi kuin sinulla.
 
Kantasoluja käytetään mm. leukomiapotilaiden hoitoon ja kantasolusiirre on tyypillisesti viimeinen mahdollisuus potilaalle parantua. Allogeenisella kantasolusiirron saaneista potilaista noin 60-70 % paranee, kun taas ilman hoitoa elossa säilyminen on käytännössä mahdotonta. Kantasolusiirrolla voit olla siis varma, että se menee todella tarpeeseen.
 

Kantasolurekisteri on maailmanlaajuinen ja vuosittain suomalaisia luovuttajia on vain noin 20-40 kappaletta. Kantasolurekisterin jäsenistä 2/3 on naisia ja jäsenten keski-ikä on 36 vuotta. Lisätietoa kantasolurekisterin toiminnasta löytyy täältä.

 
Kantasolujen keräys tehdään tyypillisesti verenkierrosta, mutta jossain tapauksissa myös luuytimestä. Kantasolujen luovuttamisen ajaksi pääset sairaslomalle. Luovutustavoista voi lukea lisää täältä.
 
Itse päädyin liittymään kantasolurekisteriin siitä syystä, että jos olisin itse joskus kantasolujen tarpeessa, niin todella toivoisin että joku vapaaehtoinen luovuttaja löytyisi. Kantasoluluovuttajan puuttuminen tarkoittaisi siis käytännössä varmaa kuolemaa.
 

Jos kiinnostuit kantasolurekisteriin liittymisestä, niin liittymisohjeet löytyvät seuraavan linkin takaa.

 
PS.Kirjoitus ei ole tehty yhteistyössä veripalvelu.fi kanssa, vaan halusin lisätä ihmisten tietoisuutta kyseisestä asiasta.
 
Kirjoittaja pitää sijoitus- ja säästöaiheista blogia osoitteessa: osinkoinsinoori.blogspot.fi
Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.