On olemassa muutama tehokas tapa tukea yrityksiä

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Moni yritys on korona kriisin yhteydessä huomannut tulovirtansa kuivuneen ja kasautuvat maksamattomat laskut uhkaavat kaataa toiminnan. Valtio rientää apuun ja hyvä niin. Hätä ei tunne lakia.  Tässä kolme vähiten vahingollista keinoa auttaa:

 1. Jos haluamme säilyttää niitä yrityksiä, jotka tuottavat eniten lisäarvoa yhteiskunnalle niin vastaus on selvä. Avustuksena tulisi maksaa takaisin osa vuonna 2019 ja alkuvuonna 2020 maksetuista arvonlisäveroista. Arvonlisäverot ovat sanktioita siitä, että tuottaa arvonlisää yhteiskunnalle ja jos osa 2019 maksetuista arvonlisäveroista palautettaisiin niin palkkio tulisi niille yrityksille, jotka tuottavat eniten lisäarvoa.
 2. Jos haluamme säilyttää niitä yrityksiä, jotka työllistävät, niin vastaus on tässäkin tapauksessa yksinkertainen. Avustuksena tulisi palauttaa osa vuonna 2019 ja alkuvuonna 2020 maksetuista yritykselle määrätyistä palkan sivukuluista. Tällöin palkittaisiin niitä, jotka työllistävät.
 3. Jos haluamme säilyttää tulevaisuuteen investoivia yrityksiä, niin avustuksen koko pitäisi sitoa vuonna 2020 tehtyihin tuotannollisiin investointeihin. Tämä summa näkyy monien yritysten kassavirtalaskelmasta.

Nämä yllä olevat kolme keinoa saattavat kukin olla yhteiskunnan kehitystä edistäviä. Ainakaan ne eivät ole nykytilassa kovinkaan vahingollisia. Sitten on tietenkin muita näppäriä tapoja jakaa rahaa:

 1. Jos haluamme palkita niitä jotka osaavat laatia tyylikkään liiketoimintasuunnitelman tai kehityssuunnitelman niin sitten kannattaa jakaa rahaa Business Finland ja Ely- keskusten kautta. Sieltä löytyy kyllä päteviä virkamiehiä arvioimaan liiketoimintasuunnitelmaa.
 2. Jos haluamme palkita kaikkein heikoimmassa asemassa olevia yrityksiä niin silloin voimme arvioida tarvetta sen perusteella miten lähellä yrityksen oma pääoma on loppumista. Tällöin avustukset suuntautuvat heikoimmassa asemassa oleville eli niille yrityksille jotka ovat heikoimmin hoidettuja. Palkitsemme yrityksen huonon hoidon.
 3. ....

Vain mielikuvitus on rajana miten rahaa voidaan jakaa. Materiaalisen hyvinvoinnin näkökulmasta useimmat tavat ovat vahingollisia ja vain muutama tapa on vähemmän vahingollinen.

Kaikkiin tapohin liittyy arvopäämäärä: mitä haluamme rahan jakamisella palkita. Kaikki tavat ovat jostakin ideologisesta näkökulmasta oikeita. Saa nähdä minkälaista ideologista arvopäämäärää meidän rakas eduskuntamme tällä kertaa päättää edistää. Toivottavasti siellä syttyy pieni järjen valo siihen mitä päämäärää ne päätyvät edistämään.

Kuvan lähde: wikimedia

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

"meidän rakas eduskuntamme tällä kertaa päättää edistää. Toivottavasti siellä syttyy pieni järjen valo"

Comment: 

Hyvin kirjoitettu!

Jos haluaa tukea kaikkia, (sillä tavalla tietenkin voisi ajatella saavansa eniten ääniä,) pääsee parhaaseen tulokseen, kun ei tue ketään (eikä saa ostettua yhtään ääntä).

Nuo maksettuihin veroihin ja eläkemaksuihin perustuvat tukimuodot ovat nopeasti ja halvalla otettavissa käyttöön. Vain muutama klikkaus verohallinnon tietokantaan ja se on siinä.

Yksi syy, miksi tuki ei kohdistu oikein: Moni iso yritys, esimerkiksi Nokia, saavat monilta eri momenteilta tukea verojen maksamiseen Suomen valtiolle. Muuten ne lähtisivät pois. Lopputulos olisi, että koplaamisen kautta valtion itse itselleen maksamat verot palautettaisiinkin yritykselle ja raha häipyisi pois maasta.

Pitäisikö sitten maksettavasta tuesta kuitata päältä pois tuotekehitys- ynnä muut tuet.

Vielä yksi yritysten saama tuki on “valtiollisten tehtävien” ja kunnallisten tehtävien suorittaminen kunnan tai valtion lukuun. Esimerkiksi “tiedon valtatie”, maaseudun kaapeloiminen, jonka varjolla pakkomyydään Nokian sikahintaista valokaapeliverkkopäätettä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.