Ohjeet metsäveroilmoituksen tekemiseksi

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Jotkut metsänomistajat jättävät metsäveroilmoituksensa ammattilaisen hoidettavaksi, mutta metsään liittyvien vähennysten (vakuutusmaksut, matkakulut, asiantuntijapalvelut, metsänhoitokulut, taimikohonhoito- ja raivauskulut, lainan korot) ja muiden tarvittavien tietojen täyttämisestä selviytyy hyvin itsekin.

Metsätalouden veroilmoitusta ei tarvitse antaa, mikäli edellisvuotena ei ole ollut metsätalouteen liittyviä tuloja tai kuluja. 

- Metsän verotus tapahtuu lähes samalla tavalla kuin muunkin sijoituksen verotus. Esimerkiksi sijoitusasunnon vuokraukseen ja ylläpitoon liittyvät kulut ovat verovähennettäviä, kertoo LähiTapiolan maa- ja metsätilojen vakuutusasiantuntija Jaana Sohlman.

Tärkeintä on pitää kuitit tallessa koko vuoden ajan, hoitaa ilmoituksen tekemisen sitten kuka tahansa.

- Metsätilallinen on muistiinpanovelvollinen, mutta ei kirjanpitovelvollinen. Eli kaikista kuluista ja menoista on pidettävä kirjaa, mutta kirjanpidon ei tarvitse olla kahdenkertaista selventää Sohlman.

Metsään liittyvät hoitokulut verovähennettäviä

Metsänomistaja voi vähentää pääomatuloistaan kaikki metsänhoitoon liittyvät kulut. Sellaisia ovat muun muassa metsänhoitoon liittyvät ulkopuolisten laskuttamat työt ja käytettyjen neuvontapalveluiden kustannukset, metsän kasvatukseen tarvittavat lannoitteet, taimet sekä metsätöihin käytettyjen koneiden ylläpito mahdollisine korjauskuluineen. Myös esimerkiksi metsän arvoa turvaavat vakuutukset sekä työkoneiden vakuutukset ovat verovähennyskelpoisia. Hankintakaupoissa oman työn arvo on verovapaata 125 kuutioon asti.

- Tärkeintä on muistaa, että metsänomistajan kulut vähennetään sinä vuonna, jolloin kulu maksetaan eikä silloin, kun työ tehdään. Vaikka pääomatuloja ei olisi lainkaan, syntynyt tappio vähennetään joko ansiotuloverotuksesta tai pääomatuloista seuraavina vuosina.

Hyvän metsänhoidon yksi nyrkkisäännöistä on, että on tiedettävä, mitä omalle metsälleen kuuluu. Tähän myös verottaja kannustaa, koska matkakulut omalle metsäpalstalle ovat myös verovähennyskelpoisia.

- Niistä on pidettävä ajopäiväkirjaa. Matkakulut maksetaan samalla tavalla kuten palkansaajallekin työpaikan ja kodin väliset matkakulut.

Merkitse metsän myyntitulot oikealle vuodelle

Puukauppoja tehdessään tuloja voi tulla eri vuosille, vaikka kyseessä olisikin yksi kauppa. Puukaupoista maksetaan ensin ennakkoa, ja loppukauppahinta vasta sitten, kun tarkka summa on selvillä. Jos tapahtumat sijoittuvat eri vuosille, merkataan ne verotuksessakin eri vuosille. Kun metsää myy, verotetaan tuloja pääomatuloina pääasiassa 30 prosentin mukaisesti.

Monelle metsänomistajalle metsä tulee lahjana esimerkiksi sukulaisilta. Silloin verotuksessaan voi tietyin ehdoin tehdä metsälahjavähennyksen. Kun metsää ostaa itselleen, verottaja tukee myös sitä. 

- Jos pankista ottaa lainaa metsän ostamista varten, on muistettava ilmoittaa lainan tarkoitukseksi pääomatulon hankkiminen. Silloin tieto kulkee suoraan pankista verottajalle. Ilman kyseistä tietoa lainan korot pitää itse muistaa ilmoittaa esitäytetylle veroilmoitukselle. 

Lisäksi vastikkeella hankitun metsän puunmyyntituloista ostaja on oikeutettu tekemään metsävähennyksen. Tätä vähennystä ei verottaja tee automaattisesti.

Valtaosa metsänomistajista palauttaa veroilmoituksensa tänä vuonna viimeistään 2. maaliskuuta verkossa osoitteessa OmaVero.fi.

Vähennä metsäverotuksessasi ainakin nämä:

 • Vakuutusmaksut
 • Matkakulut metsäpalstallesi
 • Ostamasi metsänhoidon asiantuntijapalvelut
 • Metsänhoitokulut, kuten lannoitteet ja taimet
 • Ulkopuolisilla tekijöillä teetetyt työkulut, kuten taimikohonhoito- ja raivauskulut
 • Metsäsijoituslainan korot

Näin helpotat metsäverotuksen tekemistä jatkossa

 • Ilmoittaudu arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka puukauppatuloja ei olisikaan
  Metsänomistajan kannattaa ilmoittautua alv-verovelvolliseksi, vaikka ei tekisikään puukauppoja joka vuosi. Menoihin sisältyvän arvonlisäveron osuuden saat palautuksena, jos tuloista ei kerry tilitettävää arvonlisäveroa.
   
 • Pidä kuitit tallessa ja mieluiten aikajärjestyksessä
  Kaikista tuloista ja menoista kannattaa pitää kirjanpitoa. Erottele ne kulut, jotka vähennät poistomenettelyn kautta. Pidä matkoista ajopäiväkirjaa. Pidä kuitit tuloista ja menoista tallessa joko kansiossa tai sähköisenä. Kuitteja on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä.

Kuvan lähde: Pixabay / David Mark

 

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.