Nuoruus ja tulevaisuus

Käyttäjän J.Vahe kuva

Jatkan ed. merkinnästäni.

Saavutettuani korkeasti kunnioitetun 62 vuoden iän en tietoisesti ole pyrkinyt arvioimaan tulevaisuutta menneisyyden perusteella vuosikymmeniin, vaikka olenkin menneisyyttä 15 kirjoittamani kirjan verran harrastellut. Syynä on se, että elämäni aikana on kaikenlaisia mustia joutsenia ilmestynyt. Esim. Neuvostoliitto hävisi naapurista, vaikka monet käyttäytyvät vieläkin ikään kuin eivät olisi asiaa edes huomanneet.

Muutoin tulevaisuutta ja sen eri vaihtoehtoja eli skenaarioita pohdin jatkuvasti. Mielestäni ratkaisevaa ei voi olla ihmisen ikä, vaan se, kuinka kaavoihin kangistunut hän on. Meissä kaikissa sitä vikaa on, minussa varmasti ihan riittävästi, mutta piirre ei liity ikään kovinkaan paljoa, jos dementiapotilaat jätetään laskuitta.

Sijoitusalallakin tuntuu siltä, että mitä nuorempi henkilö, sitä varmemmin hän vetoaa johonkin 10 vuotta vanhaan tunnuslukujen jaksoon. Sellainen sopii enintään historiankirjoitukseen ja on tuskin kovin hyödyllinen sielläkään, enintään todiste kirjoittajan pikkumaisuudesta. Siten olen itsekin ihan tarpeeksi toiminut.

Puhutaan usein suhdannekierrosta eli eräänlaisesta ympyrästä. Kaksiulotteisessa avaruudessa ympyrä sulkeutuu, mutta kolmiulotteisessa avaruudessa kyse on enintään spiraalista.

Jos jotkut asiat näyttävätkin tapahtuvan uudelleen, mukana on takuuvarmasti myös uusia ennennäkemättömiä tekijöitä.

Jos tarkastelemme Suomen ja maailman talous”historiaa” tällä vuosituhannella ainakin seuraavaa on tapahtunut:

-Nokia myi verkot ja piti puhelimet. Sitten se myi puhelimet ja osti verkot takaisin.

-Metsäteollisuus on suuressa mitassa siirtynyt paperista kartongin valmistukseen.

-Konepajateollisuus on siirtynyt laitteiden tuottamisesta kasvavasti huoltoon.

-Suuri määrä yrityksiä on myyty Suomesta ulos tai fuusioitu tai ovat jakautuneet.

-Finanssikriisi

-Eurokriisi

-EU:n kriisi (siis esim. Brexit)

-Negatiiviset korot

-Kauppasota

-Huoli ilmastosta

Kuka kehtaa väittää että kymmenen vuoden takainen tilanne on sama kuin nykyinen?

Kreikkalainen filosofi Herakleitos sanoi kaiken virtaavan, mikään ei pysy paikallaan. Koskaan ei voi astua samaan virtaan kahdesti.

Ihan omin sanoin: historia on yllätysten ja muutosten historiaa. Sieltä voi oppia enintään sen, ettei siltä pohjalta voi tietää mitään tulevasta. Menneisyys ei koskaan toistu samanlaisena.

__________________________________________________________________

 

Palaan lopuksi vielä hiukan maailman nuorimpaan pääministeriimme. Valinnan teki sosialidemokraattien puoluevaltuuston, jolle pitämässään ratkaisevassa ehdokaspuheessaan Sanna Marin käytti tiettävästi kahdeksan kertaa sanaa ”toverit”.

Tällaisella yli 100 vuotta vanhalla retoriikalla ja yli 100 vuotta vanhalla käsitteistöllä uusi pääministeri valittiin Antti Rinteen sedän häärätessä taustalla.

Olisiko mahdollista, että sosialidemokraattien sopisi pohtia, haluavatko he ihan tasan tarkasti käyttää samoja termejä, mitä Neuvostoliiton kommunistinen puolue käytti, siis toveri Stalin ja toveri Marin?

Kaavoihin kangistuminen ja menneeseen kääntyminen, sen ihailu sekä vanhojen asioitten palvonta ei ikää katso. Mitä ”naisasiaan” ja ikään tulee, hyvä olisi muistaa Rinteen syrjäyttäneen SDP:n puheenjohtajana itseään 13 vuotta nuoremman Jutta Urpilaisen, jota ainakin tähän asti lienee pidetty naisena. Itse muuten suhtauduin aikoinaan Urpilaiseen myönteisesti.

Rinteen valinnan aikaan pidettiin SDP:n imagonkohottamisen kannalta hienona strategiana saada ay:sta oikein mahdollisimman miehinen mies, äijäenergian ruumiillistuma ja Jorma Reinin manttelinperijä. Ehdotus ”synnytystalkoista” oli loistava esimerkki Rinteen ajatusmaailmasta.

Seuraavaksi kasvojenkohottajaksi tullee maahanmuuttajataustainen tai sukupuolisen vähemmistön edustaja puheenjohtajaksi, niitähän ei vielä olekaan kokeiltu. 

 

Kaikesta huolimatta, hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta.

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Olen lukenut Juha Vahen kirjoittamia historian kirjoja. En osaa sanoa toistaako historia itseään, mutta mielenkiintoisia nuo kirjat kuitenkin ovat. Ne saavat historian heräämään eloon. Elän niiden kirjojen kautta menneissä ajoissa. Synnyn uudelleen noissa hahmoissa ja heidän kokemuksissan ja tunteissaan. Tiedän mitä oli elää silloin kauan sitten.

Olen mukana kahdessa Juhan parjaamassa yrityksessä jotka yrittävät ennustaa menneisyyden perusteella niinkin vaikeaa asiaa kuin pörssikursseja. Onko onnistunut? Huono kysymys. Elämä on pyrkimistä päämäärään, onnistumiseen. Päämäärän autuuteen, jumailallisuuteen, absoluuttisuuteen uskotaan jotta siihen voi antaumuksella yhdessä muiden kanssa pyrkkiä. Yritystoiminta on sellaista, yhteistä uskoa.  Mutta Juha ja Herakleittos sanovat, että elämä on virta. Päämäärä on yhtä katoavaista kuin virran pyörre. Se syntyy yhä uudelleen. Mutta silti siihen pitää uskoa ja onni syntyy yhteisestä läheisten kanssa tehtävästä matkasta kohti tuota pyörrettä, jonka ikuisuuteen meidän kuolevaisten on vaan uskottava.  Uskosta syntyy onni.  

 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Olen tuossa https://www.piksu.net/artikkeli/opn-tarjoukset kehunut OP:n analyyseja. Niissä mietitään esim. kysyntää ja kilpailua, mukana myös SWOT:n muunnelma.

Siihen nähden Nordnetin henkilöstön blogeissa on juuri mainitsemaani tapaa luetella tilinpäätöstietoja 10 v. ajalta. Siten saa VAIKUTELMAN eksaktiudesta, muttei muuta. Ja ennen tulosta on kaikki muu, joihin esim kysyntä ja kilpailu vaikuttavat.

Ja yleisemmästä tasosta: Mauno Koivisto sanoi, että päämäärää tärkeämpää on liike. Se on vasemmistolainen tapa sanoa suunnileen sama asia kuin "Uskosta syntyy onni". 

Comment: 

Historia varmasti toistaa osaltaan itseään, kuten tuossa mainitsit eräiden poliitikkojen sanomisissa nyt ainakin. Tuskin koskaan kuitenkaan täysin entisenlaisena vaan saaden uusia ulottuvuuksia ja piirteitä. Kaipuuta tuohon vasemmalle kallellaan olevaan ajatteluun ihmettelen, varsinkin kun niin monesti näidenkin haikailijoiden kaikki saavutukset ja ansiot ei todellakaan ole kyseisen ajatusmallin mukaisia tuotoksia. Pistää miettimään, että jos tuo asia on jotain mihin koetaan romanttista vetoa ja eräänlaista turvallisuuden tuntua. Muuta selitystä en keksi. Mitä nuorten ajatuksiin ja maailmankatsomukseen tulee, on se vielä monesti vailla kokemuspohjaa ja kuvitelmien sekä haaveiden värittämää. Näin oli ainakin kun muistelen omaa aikaani nuorena aikuisena. Tosin silloin ei media tai yhteiskunta antanut yhtä paljon huomiota ajatuksilleni ja jälkeenpäin ajateltuna; hyvä niin! Maailma muuttuu ja on murroksessa monella tapaa, sille emme voi juurikaan mitään. Ainoastaan omille ajatuksille, teoille ja kuinka toimia tässä muuttuvassa maailmassa. Hyvää joulua.

https://valitsevauraus.blogspot.com

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.