Nuorten asennemuutos "viisas kasvattaa lainaa" on käytännön järkeä

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Halvat korot innostavat investoimaan itseensä. Opintolainojen määrä ja koko kasvavat kiihtyvällä vauhdilla selviää Suomen Pankin tilastosta

Keskimääräinen maksamattoman opintolainan koko on 10'000€. Vastavalmistuvilla on opintolainaa huomattavasti tätä enemmän.

Yhteiskunnassa on menossa nuorten johtama asennemuutos. Lainaa voidaan pitää paljonkin eikä sitä ole kiire maksaa takaisin kun korko on mitätön ja reaalikorko negatiivinen. "Viisas kasvattaa lainaa" asenne on pankeille etu ja nuorille aikuisille käytännön järkeä. 

Tammikuussa 2020 opintolainoja nostettiin 308 milj. euron edestä, mikä on 8 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin kuukauden aikana. Tammikuussa 2020 nostettujen opintolainojen keskikorko oli ennätyksellisen alhainen (0,34 %), kun vuosi sitten vastaavana aikana nostettujen opintolainojen korko oli 0,48 %.

Runsaan nostomäärän myötä opintolainakanta kasvoi reilusti yli 4 mrd. euroon ja oli 4,3 mrd. euroa tammikuun 2020 lopussa. Opintolainakanta on kasvanut 1,7 mrd. euroa vuonna 2017 voimaan tulleen opintotukiuudistuksen jälkeen. Tammikuussa 2020 kannan vuosikasvuvauhti oli 17 %.

Opintolainakanta ei ole kasvanut ainoastaan opintotukiuudistuksen myötä suurentuneiden lainaerien vuoksi. Lainan ottajien määrän lisääntymisestä kertoo opintovelallisten kokonaismäärä, joka on kasvanut selvästi viime vuosina. Kelan tilastojen mukaan opintovelallisia oli 435 000 lukuvuonna 2018–2019, kun kolme vuotta aikaisemmin opintovelallisia oli 80 000 vähemmän. Myös alhaiset korot ovat tukeneet opintolainojen suosiota.

 

Kommentit

Comment: 

Ei ole kovin kaukana sekään aika, kun mainoksessa pankinjohtaja kärräsi kottikärryillä satasia kohti katsojaa/ asiakasta. Liekö tuolloin kottikärryn sisällön itselleen kuitaneet olleet viisaita vaiko eivät? Riippuu varmaan tapauksesta.  

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.