Nousumarkkinan mallikappale

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Nousumarkkinassa tullaan pohjasta voimalla

Jo syksystä asti paahtanut varhainen kevätralli kuvaa aika tarkkaan Piksussakin jo vuosia toistamaani väitettä, joka pohjaa niin omaan kokemukseen kuin alan kirjallisuuteenkin - tosin sen alalajiin, jota ei talousoppilaitoksissa suuremmin kai harrasteta.

Markkinat liikkuvat tavalla, jota uutisten tai erilaisten raporttien perusteella ei pitäisi tapahtua. Päällä on vahva nousumarkkina, kuten Piksussa ennustin pääpiirteissään vuosi sitten toteutuvaksi. Vuosi sittenhän tunnelmat olivat todella synkät, takana oli tuolloin joulukuussa syvimmilleen äitynyt kunnon pörssiromahdus.

Kaikki näytti todella surkealta, kun romahduksen syyt tulosvaroituksineen ja hapantuvine ennusteineen alkoivat hallita sijoitusmaailmaa 2019. Surkealta näytti ja huonommaksi vain piti äityä, noin pääpiirteissään.

Toisin kävi. Pörssit ovat rallatelleet aina vain ylemmäs, vauhdin toki vaihdellessa indekseistä ja etenkin yksittäisistä yhtiöistä riippuen. Mutta joissakin pörsseissä, kuten Yhdysvalloissa ja Ruotsissa, nousu on ollut todella vankkaa. SP500 on harvoin näyttänyt yhtä hurjalta.

Vaikka poliittiset tai taloudelliset muutokset eivät ole yhtään kummempia kuin viime keväänä tai vielä syksyllä, ainakaan julki tuodulla tasolla. Kauppasota ei ole ratkennut, Donald Trumpin virkarikossyyte etenee, talous- ja tulosennusteet pysyvät pääpiirteissään laihoina.

Hyvä aika on väärä aika

Osakkeiden rallaaminen nostaa puheet keskuspankkivetoisesta kuplasta, jota hutera reaalitalous ei perustele. Voimakkaissa nousuissa on toki tätäkin puolta aina jossain vaiheessa, mutta jälkikäteen näemme suhdanteen ja tulosten kohentuneen kollektiivisella joskaan ei poikkeuksettomalla tasolla.

Näin tapahtuu jokaisessa suhdanteessa. Kun taitteesta suuntaan tai toiseen tulee virallinen totuus, markkinat ovat menneet ajat sitten menojaan.

Omasta mielestään varmaan päälle pelaava sijoittaja, joka odottaa niitä ehdottomasti turvallisia viestejä, pelaa itseään vastaan. Kerta toisensa jälkeen.

Ihmetelläkseen vuodesta toiseen, miksei hän pärjää sijoittajana edes keskinkertaisesti. Vaikka tekee kaiken oikein ja riskejä karttaen.

Riskejä tuleekin kiertää, mutta oikealla tavalla. Hyvien aikojen odottaminen ei sitä ole, päinvastoin.

Nousumarkkinan paahtaessa toki osakkeiden hinnatkin herkästi nousevat ylikuumentuneiksi. Esimerkkejä ei ole vaikea löytää tällä hetkellä, jos kohta päinvastaisiakin tapauksia riittää.

Sen takia osakkeet onkin ostettava edullisina. Muuta keinoa ylituottoihin ei ole.

Tulostaso parantumassa varmasti

Nousumarkkinan kohtalo on tietysti aina auki jokaisena päivänä ja sekuntinakin, mutta oma odotus on sen jatkuminen vielä kohtalaisen pitkään. Ei se ole vasta kuin vuoden vanha.

Voimakas ralli on myös hyvä muistutus erilaisten makropohjaisten pessimismien vaaroista. Alalla ja Piksussakin on keskusteltu sijoitustuottojen näkymistä vaikkapa jenkki-indeksien tasolla. Erinäisin perustein odotukset ovat olleet happamat.

Ei se ainakaan tähän toki kohtalaisen lyhyeen aikajaksoon päde, vaikka vähän myöhässäkin olisi loikannut mukaan. Vaikkapa SP500 on jo kymmenkunta prosenttia entisen huippunsa päällä.

Hintavahan vaikkapa SP500 monella mittarilla on, mutta se on oma lukunsa. Ja tulokset ovat aivan varmasti paranemassa, muuten ei uusia ennätyksiä taottaisi.

Hyvä sijoittaja on aina optimisti, parhaat sijoittajat tietysti valikoidusti eli hyvät kohteet poimien. Talouden voima ja uudistumiskyky ovat valtavat. Pessimismin varassa harva on vaurastunut. 

Juttu on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan aineistosta:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

Valitsemasi kuva (painonnostaja) on kiva metafoora. 

Olen viime aikoina noudattanut neuvojasi ja ollut all-in, kaikki osakkeissa ja vieläpä pienellä velkavivulla. Hyvin on mennyt. Kiitokset sinulle. 

Minusta tuo kuva on todella hyvä metafora. Painot ovat hirveät ja miehessä on voimaa. Mutta sanoisin että on fifty-fifty pääseekö kaveri kunnialla ylös kyykystä. Pelkään että USA talouden kanssa on samalla tavalla. 

On sanottava etten ole koskaan osannut ennustaa USA:n talouden käänteitä. Mutta taas tälläkin kertaa pelkään että se jää kyykkyyn niiden painojensa kanssa.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.