Norwegianin aikapommi räjähti

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Yhtiöiden riskitasot vaihtelevat huimasti talouskriisien keskellä

Halpalentoyhtiö Norwegian Airin velkavaikeudet saavuttivat pisteen, jossa sen valtavia hätäluottoja valtiolta muutetaan osakepääomaksi. Vanhojen omistusten suhteellinen osuus putoaa radikaalisti.

Aikapommi olit tikittänyt jo vuosia kasvua raskaasti velalla rahoittaneessa yhtiössä, kuten jo syksyllä vakavasti varoitin. Nyt se laukesi koronan lyötyä Norwegianin koko sektorin tapaan polvilleen.

Pandemiaa ei kukaan voinut vielä syksyllä ennustaa, mutta yhtiön huima riski oli jo tuolloin selvä. Norwegian on surullinen muistutus kovan velkavivun vaarasta – etenkin erittäin syklisellä alalla.

Norwegianille kävi kuten oli jo puoli vuotta sitten kohtalaisen ilmeistä: ongelmien jatkuessa yhtiö pelastetaan, koska Norjan kokoiselle maalle kyseessä on merkittävä yritys. Mutta pelastus ei koske omistajia.

Valtio ottaa yhtiön haltuunsa

Luultavasti Norwegianin liiketoiminnat tästä aikanaan toipuvat, mutta vanhoja omistajia se ei ilahduta pätkän vertaa. Norwegianista tulee nyt käytännössä valtionyhtiö hinnalla, johon vanhoilla omistajilla ei ole nokan koputtamista.

Osakekurssi on sukeltanut syksystäkin jo noin kymmenesosaan. Luultavasti pohjaksi muotoutuu nolla tai sitä luokkaa.

Samantapainen kohtalo voi aivan hyvin osua Finnairiin. Ei se Norwegianin kaltaisen velkavuoren alla ole, mutta velkaa on ja lisää se tarvitsee paljon ennenkuin liiketoiminta normalisoituu.

Tämä on nyt jokaisen raskaasti velkaisen yhtiön riski. Vaikka yhtiöt pidettäisiin pystyssä, omistajien asema on aivan toinen asia.

Se on pidettävä visusti mielessä, kun kriisinajan alennusmyyntejä haluaa hyödyntää. Osakkeet voivat olla halpoja, mutta kurssiromahduksesta huolimatta kalliitakin.

Vaikka itse epidemia on helpottamassa, talouskriisi ei ole hetkessä ohi. Velkamiinat pysyvät sijoittajan polulla vielä hyvän aikaa.

Johnson & Johnson nostaa taas osinkoaan

Riskitason erot korostuvat kriiseissä. Samana päivänä maailman suurin lääkeyhtiö ja monialakonserni Johnson & Johnson nosti osakekohtaista tulostaan koronakriisin keskellä. Samalla se nosti osinkoaan – niin JNJ on tehnyt nyt 58 vuotta putkeen.

Erityisen hyvin pärjäsi yhtiön lääkesektori. Se antanee vahvan osviitan muistakin sektorin parhaista yhtiöistä.

JNJ myös tutkii koronan vastaista lääkettä, joka tulisi testauskelpoiseksi syksyllä. Ei tuollaisellakaan tuotteella dramaattista vaikutusta olisi jättiyhtiölle, mutta hyvän bonuksen se toki toisi.

Onnistuupa hanke tai ei, mitä ilmeisimmin yhtiö selviää tästäkin mylläkästä haukotellen. Vastaavia yhtiöitä löytyy riittämiin näissäkin oloissa. 

Velkapommien kanssa on turha urheilla. Sijoittamisessa riittää riskejä ilman niiden varta vasten hakemista. Varman päälle pelaaminen on paras tapa pärjätä.

Juttu on tiivistelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaalista:

https://porssihaukka.fi/

Artikkeli: 

Kommentit

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Jos lentoyhtiö pitää pelastaa niin se pitää pelastaa, kuten norjalaiset asian hoitivat. Mikäli Finnair joutuu talousvaikeuksiin niin saa nähdä jaetaanko Suomessa rahaa vastikkeetta vai ei. En olisi ihan varma, että Suomessa asiat hoituvat noin.

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Norwegianille tuli monta ongelmaa: 

  1. Velkaantuminen (oma vika)
  2. Kaikkien uusien koneiden (737 max) lentokielto joka on jatkunut jo kohta vuoden eikä ole varmuutta saako niillä härveleillä koskaan enää lentää.
  3. Korona

Krokotiilit (sas, finnair, lufthansa,...) vuodattavat epäaitoja kyyneleitään kun Norwegian kärsii.

Lentomatkustajat kaikkialla pohjolassa hyötyvät siitä että Norjan valtio tukee lentomatkustamista suurella rahalla. Lentoyhtiöihin pumpattu raha valuu aina loppujen lopuksi lentomatkustajien taskuihin.

Ja kun yksi pumppaa oman lentoyhtiönsä kautta rahaa lentomatkustajille niin täytyy muidenkin pumpata. Finnaririn osakkeenomistajille asia ei ole hauska.

Itse kuulun finnairin omistajiin.  Ja vuodatan oikeita kyyneleitä kun Norjan valtio tukee omaa yhtiötään. Se tietää ikävyyksiä minulle. 

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Comment: 

Olisi tietysti parempi, että surkeat lentoyhtiöt menisivät konkurssiin ilman valtioiden tukea, mutta mikäli ne päätetään pelastaa niin sijoittajien pitää hävitä rahansa. Eiköhän Norwegianista tule vielä pohjaton murheenkryyni Norjan valtiolle. Monilla muilla valtioilla ei ole varaa pelastaa maidensa lentoyhtiöitä, joten Finnair varmaan hyötyy pitkällä aikavälillä konkursseista mikäli selviää itse. Myöskään Finnairin pelastamiseen ei tule antaa vastikkeetonta rahaa vaan sijoittajien tulee hävitä rahojaan mikäli valtio yritystä tukee. Käytännössä se tarkoittaa osakeantia mikä liudentaa niiden omistajien osuutta yrityksestä, jotka eivät osallistu antiin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.