Norjan osinkojen verotuskäytäntö 2019

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Suomessa osinkojen vero on 25,5 prosenttia (tai 28,9 %). Suomella ja Norjalla on verosopimus, jonka mukaan osingoista tehdään 15 prosentin pidätys. Tämä tarkoittaa sitä, että suomalaiselta osingonsaajalta Suomen verottaja on huomioinut tämän verosopimuksen mukaisen prosentin ja perinyt vielä tämän erotuksen eli 10,5 prosenttia (tai 13,9 %) lopullisessa verotuksessa.

Eli, jos sijoittaja on tänä vuonna saanut Norjasta osinkoa 200 euroa, niin Norjan verottaja on pidättänyt siitä 15 prosenttia eli 30 euroa. Suomen verottaja laskee veron 25,5 prosentin mukaan eli veroa menisi 51 euroa, mutta huomioi verosopimuksen mukaisesti Norjan pidättämän 30 euroa. Näin osingonsaajalta Suomen verottaja perii vielä 21 euroa. Yhteensä 200 euron osingosta menisi veroa 51 euroa.

Ensi vuonna tämä muuttuu, sillä Norjan verottaja perii 25 prosentin eli 50 euron veron 200 euron osingosta. Suomen verottaja huomioi tästä kuitenkin vain 30 euron osuuden (15 %) ja perii sijoittajalta vielä 21 euroa edellisen esimerkin mukaisesti. Sijoittajan kokonaisvero nousisi 71 euroon, mikä tarkoittaisi 35,5 prosentin veroastetta.

Sijoittaja voi hakea Norjan verottajalta hyvitystä, mutta paperisota voi olla melkoinen. Eli ihan pieniä summia ei ehkä kannata lähteä hakemaan, sillä se ei välttämättä ole vaivan väärti. Norjan verottajan ohjeet: https://www.skatteetaten.no/en/person/taxes/get-the-taxes-right/shares-and-securities/about-shares-and-securities/refund-of-withholding-tax-on-dividends/

Itselläni on norjalaisia osakkeita (DNB ja AF Gruppen), ja niiden vuoden 2019 ennustettu osinko on noin 420 – 430 euroa. Tämä tarkoittaisi noin reilun 40 euron menetystä – tai ylimääräistä veroa, jota voisi (yrittää) hakea takaisin. Yhtiöiden osingot maksetaan toukokuussa, joten minulla on siihen asti aikaa katsoa sopivaa myyntihetkeä.

Toki myynnistä menisi välityspalkkioita 20 euroa ja uusien ostamisesta toinen mokoma (14 – 30 euroa), joten kuluja tulee joka tapauksessa. Mutta nämä saa hyödynnettyä verotuksessa ilman paperisotaa, joten siinä mielessä myyntien olisi hyvä ajoittua ennen osinkojen irtoamista. Hölmöintä olisi myydä osuudet heti osinkojen irtoamisen jälkeen, jolloin kuluja tulisi kaksin verroin.

Ärsyttävintähän tässä on tietenkin se, että Suomella ja Norjalla on verosopimus, joka nyt sitten on pelkkää paperia. Tämä pitäisi mennä ”komentoketjun” mukaisesti niin, että Suomen verottaja perii oikean veron sijoittajalta (25,5 tai 28,9 %) ja sitten Suomi painisi sopimuskumppanin eli Norjan verottajan kanssa saatavistaan.


Tämä kirjoitus lyhennetty versio Viikkokatsaus 47/2018 kirjoituksesta, joka on alunperin julkaistu Talousmentor.com blogissa:  https://talousmentor.com/2018/11/18/viikkokatsaus-47-2018/
 

Kommentit

Comment: 

Sopimusten vastainen menettely näyttää lisääntyvän kun Norja alkaa toimia kute Tanska jo useita vuosia...

Comment: 

Onko jollain tietoa voiko Saksasta ja USA:sta ostaa osakkeita ilman kaksinkertaista verotusta.

Molempia osakkeita minulla on.

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Comment: 

USA-osakkeiden kohdalla kaikki on aina mennyt oikein. Joitain yllätyksiä on tullut sen johdosta, että yhtiö ei ole ollut aidosti USA-yhtiö tms. 

Saksasta en tiedä. Olen elänyt siinä uskossa, että Saksan viranomaiset pidättää "mitä sattuu" ja hakeminen on byrokraattista. Voin olla kyllä täysin väärässä :-)

 

Comment: 

huono trendi. Itseltä löytyy osakkeita Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta ja Jenkeistä.

Saksan kanssa jokavuotinen paperisota kyrsii, joten pitäisi päästä SAP:sta jotenkin eroon. Se on vain vaikeaa, kun osake yli 50% voitolla... Toisaalta saksalaiset ovatt jämptejä ja tehokkaita. Rahat tulivat viimeksi nopeasti takaisin.

Tanska taas kusee piensijoittajia silmään. Olen nyt odottanut 15kk ajan liikaa perittyjä osinkoja ja tältä vuodelta meni jo toinen hakemus sisään. Toi v* aivan hirveästi. Toisaalta Novo Nordisk on niin laadukas osake, että en halua sitä myydä.

Tällä hetkellä oma strategiani on keskittyä ostamaan vain jenkkiosakkeita ja päästä eroon saksalaisista. Kohta varmaan Ruotsikin seuraa perässä.

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Tarkistin mitä Saksa on pidättänyt. Sekin on 25% ja lisäksi 1,4% SOL Tax Div eli yhteensä 26,4%. Hyvä kun tuli puheeksi, muistin väärin, että Saksa ottaisin vain 15% + 1,4%.

Kyllä on ikävää tällainen kehityssuunta. Taitavat mennä norjalaisten lisäksi myös saksalaiset myyntiin. Tanskalaiset olen jo myynyt.

USA ja Ruotsi ovat toimineet sopimusten mukaan. Keskityn jatkossa näihin Suomen lisäksi.

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.