Nordnet pelaa härskisti johdannaisilla

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Suomen suurimpiin arvopaperivälittäjiin jo kuuluva Nordnet on pidempään markkinoinut aggressiivisesti johdannaisiaan. Nyt se on lisännyt valikoimaansa suosituimpien yhdysvaltalaisten suuryhtiöiden johdannaiset, koska kaupankäynti itse osakkeilla on vilkastunut. Sijoittajat ovat sinänsä perustellusti kohdistaneet luuppinsa muuallekin kuin Helsingin kapeaan pörssiin.

Tarjouksen täkynä on ilmainen kaupankäynti yli sadan euron kertasummilla. Nordnet vetoaa markkinoinnissa joidenkin yhtiöiden osakkeen korkeaan yksikköhintaan ja omiin erittäin koviin kaupankäyntikustannuksiinsa. Yhdysvaltojen markkinoille ne sitä todella ovat, minimissään viisitoista euroa.

Tässä jo tuoksahtaa pahasti. Kun Nordnet itsekin myöntää veloittavansa raskaasti varsinaisten osakkeiden kaupasta, niin miksei se viilaa omaa komissiotaan?

Suomessa toimiva hollantilaistaustainen välittäjä De Giro veloittaa yhdysvaltalaisten osakkeiden kaupasta viisikymmentä senttiä. Kyllä, ero on kolmekymmenkertainen!

Markkinointi johtaa harhaan

Eikä osakkeiden korkea yksikköhinta ole ongelma piensijoittajalle kuin muutaman osakkeen kohdalla. Mainoksessa esiin nostettu Amazon maksaa nyt reilusti toista tonnia kappale, Googlea pyörittävä Alphabet vähän toista tonnia. Muiden yksikköhinnat ovat korkeintaan muutaman satasen – aivan normaaleja yksikköhintoja.

Joten siitä ei piensijoittajan kenkä purista. Ongelma on Nordnetin posketon välityspalkkio.

Nordnetin kannalta tilanne on tietysti houkutteleva. Se on avarasti markkinoita seuraavien piensijoittajien nykyinen suosikkivälittäjä. Kaikkien huulilla pyörivien hittiosakkeiden johdannaisten lanseeraaminen osuu varmasti hyvään markkinarakoon.

Erityinen houkutin on nyt kovan heilunnan aikana se, että johdannaisilla saa pelata molempiin suuntiin. Myös kurssien putoamisesta voi hyötyä.

Nordet mainostaa tuotteitaan iskulauseella: ”käy kauppaa USA:n suosituimmilla osakkeilla ilman välityspalkkiota”. Muotoilu on niin harhaanjohtava, että Finanssivalvonnan pitäisi siihen puuttua.

Nordnet kun ei markkinoi nimenomaan osakekauppaa, vaan johdannaiskauppaa.

Johdannainen on kaukana osakkeesta

Johdannainen ei ole osake, kaukana siitä. Osakejohdannaisen hinta toki liikkuu kohde-etuuden kurssin mukana, joten se muistuttaa osaketta.

Mutta osake luo yhtiöön pysyvän omistussuhteen. Johdannainen on vain satunnaisen markkinatoimijan vedonlyöntipaperi, jonka liikkeet on sidottu tiettyyn instrumenttiin, kuten osakekurssiin.

Onko sillä sitten väliä? Paljonkin. Mutta sitä ei mainos julista.

Ensinnäkin johdannaisissa on aina vastapuoliriski. Pahin riski kuitenkin on, että niiden pelisäännöt täytyy tuntea tarkasti.

Käytännössä huomattava ellei suurin osa johdannaisista toimii siten, että ostajan sinänsä oikea arvio kohde-etuuden kurssikehityksestä ei häntä hyödytä kuin rajatun ajan. 

Johdannaisten laskentamatematiikka on rakennettu samoin kuin pelikoneet ja kasinot: talo voittaa lopulta aina.

Laillista kyllä, moraaliltaan kyseenalaista

Tämä ei ole laitonta, eivätkä johdannaisten säännöt laskentaperiaatettaan salaa – sen estää jo laki. Mutta harva asiakas systeemin todella ymmärtää.

Nordnet ja muut johdannaiskauppiaat eivät tietenkään johdannaisten tästä puolesta puhua pukahda, ellei sitä erikseen tivata. Se on moraaliltaan hyvin kyseenalaista.

Tämäkin tapaus kuvaa, kuinka varuillaan sijoittaja saa olla välittäjien ja pankkien tyrkyttämien sijoitustuotteiden kanssa. Niillä on aina oma lehmä ojassa. Syvällä siellä.

Tämä on tiivistetty versio jutusta, joka on vapaasti luettavissa kokonaisuudessaan sijoittajasivusto Pörssihaukassa.

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

Mitäs mieltä nordnetin indeksijohdannaisista? (NDX, DAX, ym)

Olikohan nää nyt 1:1?

Vertasin itse indekseihin niin aika hyvin näyttivät seuraavan niitä.

Comment: 

Yksi yhteen varmaan toimii, koska vipu tekee sen volan vaaralliseksi asiakkaalle. Mutta mitä järkeä on ostaa johdannainen kun indeksin voi ostaa ETF:nä. De Girolla niitä voi ostaa ja myydä määrätyn verran ilmaiseksi. Ja saat osingot, monessa indeksissä se on varsin mukava lisä. Eikä tartte miettiä vastapuoliriskiä ja tankata sääntöjä.

Comment: 

Johdannaisissa osto- ja myyntihinnan välinen ero eli spredi on korkea, usein prosentin luokkaa. Se on iso piilokustannus, osakkeissa spredit ovat todella matalat.

Comment: 

Joo spredi suomessa isompi kuin esim, ruotsissa, olin huomaavinani,

varmaan myös saksassa spredi pienempi!

Mutta tosiaan de giro alkoi kiinnostamaan!

Comment: 

Ole hyvä,

voin joskus perata kokemuksiani De Girosta, mutta lyhyesti sanottuna ne ovat enimmäkseen ok. 

Hyviä vihjeitähän siis saa Pörssihaukasta jatkuvalla syötöllä.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.