Nordean Aki Kangasharju uskoo kasvun merkittävään hidastumiseen

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Maailmantalous ei ole matkalla taantumaan, eikä Suomikaan. Kasvu kuitenkin hidastuu merkittävästi, koska epävarmuus syö investointeja. Suomen kasvu hidastuu tänä vuonna 1,5 prosenttiin ja ensi vuonna prosenttiin. Suomen tulevan hallituksen on jatkettava väistyvän hallituksen linjalla. Julkisessa taloudessa on säästettävä, työllisyysastetta nostettava ja hintakilpailukykyä parannettava. Ennen kaikkea usko tulevaan on palautettava.

Maailmantalouden kasvu on hidastunut jyrkästi usean epävarmuutta lisäävän tekijän käännettyä varsinkin teollisuuden tunnelmat laskeviksi. Tämän kevään kehitys riippuu kauppasodasta, Kiinan elvytyspolitiikasta sekä Euroopan kasvua painavien tekijöiden helpottamisesta.

- Vaikka Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut ovat viime viikkoina tiettävästi edistyneet, kauppasodan riski on yhä olemassa. Suomen talouden kannalta erityisen haitallista on kauppasodan toteutuminen varsinkin EU-USA -akselilla, pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo.

Vähemmän koronnostoja

Kun kasvu hidastuu, koronnostojen tahti hidastuu. Aiempaan ennusteeseen verrattuna Nordea on poistanut sekä Yhdysvaltojen että Euroopan keskuspankilta kaksi koronnostoa tältä ja ensi vuodelta.

- Yhdysvaltain keskuspankki nostaa korkoa kerran ja EKP kaksi kertaa ennen vuoden 2020 loppua. Nyt miinuksella oleva asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kuukauden euribor on nousemassa positiiviseksi tämän vuoden puolessa välissä, ekonomisti Tuuli Koivu kertoo.

Suomen kasvu hidastuu tänä vuonna prosenttiyksiköllä 1,5 prosenttiin ja ensi vuonna prosenttiin.

- Kasvua pitää yllä kotitalouksien kulutus, jota ruokkivat kohentunut työllisyys, ansiotaso ja alhainen inflaatio. Sen sijaan viennin ja investointien kasvu pysähtyy, Koivu sanoo.

Kannusteita investoinneille

Suomen tulevalla hallituksella on vanhat ongelmat.

- Vientikysynnän heikkeneminen yhdessä hintakilpailukyvyn laskun kanssa voimistaa tarvetta parantaa vientimenestystä. Suomen kone- ja laiteinvestoinnit sekä tutkimus- ja tuotekehitys suhteessa talouden kokoon ovat olleet laskutrendillä ja kilpailijamaita matalammat. Suomi tarvitsee uskonpalautuksen, joka lisäisi investointiaktiivisuutta, Aki Kangasharju toteaa.

- Investointeja lisää myös näkymä työvoiman riittävyydestä. Siksi työn tarjontaa lisääviä toimia on jatkettava. Työn tarjonnan kasvu helpottaa tehokkaimmin myös julkisen sektorin kestävyysvajetta. Lyhyellä tähtäimellä on myös saatava alijäämä kontrolliin. Viime aikoina kuntien ja valtion menot ovat alkaneet uudelleen kasvaa samalla, kun näkymä verotulojen kasvusta on hiipumassa, Kangasharju sanoo.

Lisää tietoa:  Koko ennuste

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.