Nordea vaihteeksi pitkässä nousevassa trendissä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Nordean osake on pitkien trendien dynamiikan kärjistynyt arkkityyppi

Maailmasta löytyy kasapäin sijoitusviisaita ja tutkimuksia, joiden mukaan markkinoita ei voi ennustaa, eikä edes trendejä itse asiassa ole. Markkinoiden liike on niin sanottua ”random walkia” eli sattumanvaraista heiluntaa.

Jossain määrin se toki pitää paikkansa. Markkinat eivät toimi kuin kallis sveitsiläinen kello, ja yllätykset kuuluvat siihen kuten kaikkeen todellisuuteen. Mutta markkinoilla ja taloudesssa on myös paljon säännönmukaisuuksia.

Keskipitkät trendit ovat Pörssihaukan ajoitussuosituksissa keskeisessä roolissa. Lokakuun lopulla, jolloin sivuston osta-suositukset olivat vähissä, Pörssihaukka povasi indeksien keskipitkän trendin taittuvan alas tuoden parempia tilaisuuksia.

Pääpiirteissään arvio toteutui, joskin lähtö oli odotusta hitaampi. Indeksien ja yksittäisten osakkeiden välillä on myös melkoisia eroja, mikä kuvaa nousumarkkinan luonnetta ja voimaa. Osakkeet marssivat ylös piittaamatta edelleen ankeista tunnelmista ja makrodatasta. Se kuuluu markkinoiden keskeisiin säännönmukaisuuksiin, ei missään tapauksessa poikkeuksiin.

Mutta muun muassa Helsingin pörssissä laskeva keskipitkä trendi on sujutellut alas jo muutaman viikon – loivasti, mutta kuitenkin. Kaikkia osakkeita ja indeksejä se ei koske, mutta etenkin sykliset ovat noudattaneet trendiä varsin laajalti kaikissa pörsseissä.

Alennusmyynnit vähenevät

Lasku on jäänyt loivaksi, koska nousumarkkinan tässä vaiheessa hillittömät alennusmyynnit ovat jo harvinaisia. Suhdanteen kohentuessa ja pelkojen haihtuessa kunnon paniikkeja ei hevin synny, toisin kuin laskumarkkinassa, jossa niitä tulvii jatkuvalla syötöllä.

Vaikkapa Nordea tuli vielä elokuuhun asti laskevissa keskipitkissä trendeissä alas kuin kivi. Tässä vastaavassa se ei ole halventunut kuin muutaman prosentin. Se on Nordean osakkeelle nousumarkkinassa hyvin tyypillistä.

Samalla tavalla se käyttäytyi edellisessä nousumarkkinassa. Kun nousu alkoi pitkien korkojen kanssa samaan aikaan kesällä 2016, jatkui se vain vaatimattomia korjausliikkeitä tehden 2017 kesään asti.

Laskumarkkinassa taas hurjat syöksyt seurasivat toisiaan, joskin ajoittain kohtalaisen vahvat keskipitkät nousevat trendit sen taittoivat. Pohja tuli vastaan vasta pari kuukautta sitten – ja Pörssihaukan arvion mukaan tuo 5,50 euron pohja myös lopulta pitää.

Jos dynamiikka on nyt sama kuin edellisessä nousumarkkinassa, Nordea ei tälläkään kertaa tee rajuja korjausliikkeitä alas. Eli alennusmyyntien aika on sen kohdalla pitkäksi aikaa ohi.

Se pätee jo moneen moneen osakkeeseen.

Juttu on katkelma sijoittajasivusto Pörssihaukan maksullisesta materiaalista:

https://porssihaukka.fi/

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Nousevalta näyttää,

Päästäänkö kahteentoista? Osinko jarruttaa ehkä?

-jr-

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.