Nordea ja OP ovat Euroopan pankkisektorin parhaimmistoa

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Euroopan pankkiviranomainen (European Banking Authority, EBA) on julkaissut Euroopan pankkien stressitestien tulokset.

Stressitesteissä hyvin pärjäävät pankit pystyvät ottamaan uusia asiakkaita ja laajentamaan toimintaansa. Niillä on paremmat mahdollisuudet osingonmaksuun kun rahaa ei tarvitse kerätä vakavaraisuuden pönkittämiseksi.

Pohjoismaisten suurten pankkien vakavaraisuus on parasta luokkaa. Jopa äärimmäisen huonossa skenaariossa (Adverse skenaario) on suomalaisten pankkien vakavaraisuus (CET 1 - ratio) on parempaa luokkaa kuin Etelä- ja Keskieuroopan pankkien vakavaraisuus nyt hyvänä aikana.

Suomalaisten pankkien vakavaraisuuksien tasoja vuonna 2020 jos kaikki menisi taloudessa huonosti (EBA:n adverse scenario):

  • Nordea:    17.94 % 
  • OP:          15.28 %

Eurooppalainen keskitaso olisi samalla skenaariolla 10.32%.

Italian pankkisektori ei ole muita heikommalla tasolla

Missä maissa on heikoin pankkisektori? Mikään maa, edes Italia, ei erotu joukosta. Kriisiherkkiä pankkimaita ovat muun muassa Itävälta, Espanja, Saksa, Ranska, Italia,... Mikään maa tai edes pankki ei erotu joukosta. Useimmisa maissa on yksittäisiä ongelmia ja monet pankit joutuvat edelleen pönkittämään taseitaan.

Nordea ja OP ovat halutessaan hyvässä kilpailuasemassa

Nordea ja OP ovat erittäin hyvässä kilpailuasemassa jos ne laajentuvat Eurooppalaisille markkinoille. Niillä on vaadittavaa voimaa ja varallisuutta. Kattava konttoriverkosto ei ole enää välttämättömyys. Pankkitoiminta digitalisoituu ja suomalaiset pankit voivat halutessaan kilpailla asiakkaista Euroopan tasolla.

Pankkien stressitestit varmistavat yhteiskunnan toiminnan

Tarvitaanko pankkien stressitestejä ? Suurimmat pankit ovat taseeltaan suurempia kuin EU:n yksittäisten valtioiden bruttokansantuote. Yksittäinen valtio ei pysty kattamaan tappioita jos suuri pankki uhkaa mennä konkurssiin. Siksi tarvitaan EU tason yhteisvastuuta pankeista ja yhteisiä stressitestejä.

Kommentit

Comment: 

shb:llä sama luku 19.54. eli kylläpäs suomi pankit on taas parhaimmistoa.

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Comment: 

Suomalaiset pankit kuuluvat Euroopan parhaan 10% joukkoon jos verrataan taseilla painotettuun keskiarvoon ja muutenkin parhaan 15% joukkoon. 

Miksei edes silloin voi kehua suomalaisia siitä että kuuluvat parhaimmistoon, vaikka onkin olemassa maa, Ruotsi, jossa asiat ovat hitusen paremmin. Myös muissa pohjoismaissa asiat on hyvin.  Eikö kotimaisista saa sanoa milloinkaan mitään hyvää?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.