Nordea ja OP hinnastovertailussa

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Tein runsas vuosi sitten suhteellisen perustavanlaatuisen vertailun Nordnetin eri pohjoismaiden hinnastojen välillä (kts. Nordnetin hinnasto - Suomalaiset asiakaskunnan paarialuokka? ). Lopputuloksena oli, että suomalaiset joutuvat hieman asiakasprofiilista riippuen mutta kuitenkin lähes poikkeuksetta valitettavasti maksamaan enemmän kuin muiden pohjoismaiden asukkaat. Erityisesti tavallinen piensijoittaja maksaa Suomessa paljon enemmän kuin Ruotsissa. Tässä jutussa ei ole samaa kansainvälistä tai omituisen epäreilulta tuntuvan asetelman ihmettelyn aspektia, sillä vertailen vain hieman Nordean ja OP:n kaupankäyntihinnastoja. Pieni odottamaton, ja kuluttajille kommunikoiduissa hinnastoissa näkymätön yllätys tästä päällisin puolin lähes identtisten hinnastojen vertailusta kuitenkin löytyy.

Nordean (ylempänä) ja OP:n kaupankäyntihinnastot

 

Yllä on kuvakaappaukset sekä Nordean että OP:n hinnastoista. Kuten näkyy, molemmissa on sama perusasetelma:

 • välityspalkkiokatto 1%, mikä luultavasti useimmille se kiinnostavin kohta
 • 5 välityspalkkiotasoa joilla kullakin pankkien välillä vertailtaessa
  • samat euromääräiset vaatimustasot
  • samat minimipalkkiot ja prosentit Suomessa ja Ruotsissa

Eroja hinnastotaulukossa löytyy lähinnä kahdessa asiassa:

 • Nordean etuna on se, että mikäli käy kohtalaisen paljon kauppaa niin, että pääsee korkeammille tasoille, ulkomaan kauppojen minimihinnat ovat matalammat.
 • OP:n etuna on se, että omistaja-asiakkaana (joita luulisi olevan kutakuinkin kaikkien OP:n kautta osakekauppaa käyvien) ei tarvitse tehdä yksi kauppa vuosineljänneksen aikana päästäkseen tasolle 3.

Luulisin, että varsinkin tyypilliselle piensijoittajalle jälkimmäisellä on enemmän merkitystä, mikä saa OP:n hinnaston näyttämään paremmalta. Toisaalta säilytyspalkkioiden osalta Nordea vaikuttaisi olevan lähtökohtaisesti hieman edullisempi, mutta niihin ei pitäisi vuodessa kovin montaa euroa mennä OP:llakaan.

Vaan sittenpä tullaan yhteen seikkaan, jota OP:n hinnastoissa ei näytetä kerrottavan lainkaan, ja jonka Nordea näyttäisi kommunikoivan omassa hinnastossaan VÄÄRIN, ja vieläpä itselleen epäedullisella tavalla! Nordean sivuilla lukee seuraavasti:

"Ei-euromääräisten osakkeiden valuuttakaupan palkkio on 0,3 %."

Selvittelin asiaa myös OP:lta, ja kun asia lopulta ohjautui asiasta tietävälle ihmiselle, vastaus kuului, että hekin perivät 0,3%:n palkkion valuutanvaihdosta. Tässä on vain se erikoinen juttu, että Nordean kaupankäyntityökalussa myynti- ja ostotoimeksiantojen välisten valuutanvaihtohintojen väli eli ns. spreadi vaikuttaisi olevan vain tasan tarkkaan tuon 0,3%:n verran. Ellei Nordean kaupankäyntityökalu valehtele, tuo tarkoittaa siis sitä, että Nordea oikeasti perisikin vain 0,15%:n palkkiota valuutanvaihdosta! Nordea siis vaikuttaisi ilmoittavan hinnastossaan kaksinkertaisen hinnan valuutanvaihdolle, kuin mitä he todellisuudessa perivät! OP:lta varmistelin, olisiko heillä asia samalla tavalla, mutta ilmeisesti heillä valuutanvaihdosta oikeasti peritään 0,3% palkkiota.

Nordealle ja OP:lle luultavasti kelpaavat uudet asiakkaat? No, Nordealle voi tässä yhteydessä todeta, että yksi oivallinen keino siinä olisi se, että hintojen ei ilmoitettaisi olevan korkeampia kuin ne todellisuudessa ovatkaan! OP:lle taas voisi antaa vinkkinä, että tällainenkin asia on hyvä mainita hinnastoissa. Siinä säästyy aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse asiakaspalvelun resursseja tuhlata tällaiseen turhanpäiten. Ja OP:lle myös sellainen vinkki ja toive, että jos Nordea perii vain puolet OP:n perimästä valuutanvaihtopalkkiosta, olisi asiakkaan kannalta mukava, jos hinnasto muuttuisi myös tältä osin Nordeaa vastaavaksi.

Tämän jutun kirjoittaja on vaihtanut päivittäisasiointinsa noin vuosi sitten Nordeasta OP:hen, mutta omistaa yhä Nordean osakkeita.

Kommentit

Comment: 

Nordeaan ja OP:hen nähden Nordnetin ylivoimainen etu on valuuttatilien käyttömahdollisuus ja valuutanvaihtokulujen välttäminen esim Yhdysvaltain markkinoilla tehdyissä tramsaktioissa, kunhan pitää riittävää summaa saatavilla USD-tilillä. Ulkomaisilla markkinoilla valuutanvaihtokulut ovat äkkiä se suurin kaupankäyntikulu, jos vekslausta täytyy tehdä joka oston ja myynnin yhteydessä.

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Kiitos kommentista! Nordnetin valuuttatilit ovat toki tiedossa. Nordnetin ongelma vain (suomalaisille!) on siinä, että ulkomaiden hinnasto on muuten kallis. Ei siinä lohduta pienemmät valuutanvaihtokulut, kun kaupasta itsestään tulee niin iso veloitus.

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

No, nytpä se selvisikin, että Nordean asiakaspalvelun aiemmin antamasta kuvasta poiketen Nordealla hinnasto onkin oikein, mutta verkkopankin tiedot pielessä. Toisin sanoen verkkopankin kurssit näyttäytyvät 50% edullisempina, eli todellisuudessa valuutanvaihtoon meneekin kaksinkertainen summa. He lupasivat Twitter-viestissään tämän nyt korjata: https://twitter.com/Nordea_Aspa/status/1143521144449970177

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Aikoinaan -80-luvulla ihmiset antoivat esim. "yleistakauksia" ymmärtämättä, että siinä taattiin ko. velallisen ihan kaikki lainat edes tietämättä niitä, kiitos pankkisalaisuuden. Sanaa yleistakaus kutsuttiin "muodollisuudeksi" ja takaajalta kiskottiin tietysti kaikki mikä irti saatiin.

Sitten kun pankki tekee virheen (esim. Dansken eli silloisen Sampopankn verkkopankin toiminnat takkuilivat kuukausia) sanotaaan, että voi, voi, meille tuli virhe, yritetään korjata ensi tilassa.

Ja tässä asiaa oli siis julkisesti kysytty 15.5.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Käyttäjän Johannes Hidén kuva

Comment: 

Päivämäärästä 15.5. tulee sikäli harhaanjohtava vaikutelma, että itselläni kesti kuukausi eli 16.5 - 16.6. huomata, että minulle oli vastattu, koska käytän Twitteriä käytännössä niin vähän. Mutta jo alkuperäisessä vastauksessa olisi voitu huomata, että en minä tuota 0,15%:a omasta päästäni keksinyt vaan heidän kaupankäyntikäyttöliittymästään, ja kun sitten oikeasti selvitettiin tuota ristiriitaa, siinä kesti yhä 9 päivää, vaikka kyse kuitenkin näin yksinkertaisesta asiasta. Ei tunnu kovin ketterältä. Saa nähdä, milloin tuo korjaantuu.

Ja mitä tulee tuohon itse virheeseen, itselläni tuon merkitys on onneksi ollut vain 5 euron luokkaa. Mutta se voisi hyvin olla paljon paljon enemmänkin, ja silloin kyllä sapettaisi kunnolla tuo virheellinen tieto. Toki heidän hinnastossaan näkyykin sitten oikea luku, mutta ainakaan alunperin en sitä joltakin hinnastosivulta edes huomannut, vaikka ainakin nykyään se näyttää siellä suhteellisen selkeästi näkyvän (liekö ollut aiemmin yhtä selkeästi?). Joka tapauksessa kun en ollut huomannut hinnastosta tuota tietoa, en nähnyt pahemmin syytä epäillä sitä tietoa, mikä verkkopankissa näkyi. 

Ps. Noilla takauksilla on tosiaan varmasti ollut monesti todella ikäviä seurauksia. :( 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.