Nordea

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Nordean Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua linkistä (johtaa Talousmentor.com sivustolle): Nordea sijoituskohteena

Nordean juuret ulottuvat vuoteen 1820 ja tanskalaiseen Sparekasseniin. Suomessa historia ulottuu Suomen Yhdyspankkiin (s. 1862) ja eli SYP:iin.

Vuonna 1995 Kansallis-Osake-Pankki eli KOP (s. 1889) ja SYP yhdistyivät ja muodostivat Merita-Pankin. Muutama vuosi myöhemmin Merita ja ruotsalainen Nordbanken yhdistyivät muodostaen MeritaNordbankenin, joka aloitti toimintansa 1998. Vuosituhannen vaihteessa konserniin yhdistettiin tanskalainen Unibank ja norjalainen Christiania Bank og Kreditkasse. Näiden fuusioiden jälkeen toimintaa jatkettiin nimellä Nordea vuodesta 2001 alkaen. Nordean nimi tulee sanoista Nordic + ideas.

Nordea on muuttamassa kotipaikkaansa Ruotsista Suomeen ja tämän on tarkoitus tapahtua 1.10.2018. Tästä syystä olen asettanut Nordean jo suomalaisten yhtiöiden koriin.

Nordean suurin osakkeenomistaja on Sampo Oyj (Talousmentor-sivustolla: Sampo sijoituskohteena), jolla on 21,3 prosentin omistusosuus Nordeasta. Ruotsalaisilla instituutioilla on yhteensä noin 22 prosentin omistusosuus, joka on jakautunut useiden toimijoiden kesken.

Markkina-asema

Yhtiön päämarkkina-alue on Pohjoismaat ja se on kussakin toimintamaassa top 3:ssa markkina-asemalla mitattuna. Oheisessa taulukossa on koottuna tietoa yhtiön asiakasmääristä ja markkina-asemasta eri maissa (Q4/2017).

Yhtiöllä on norjalaisen DNB:n (Talousmentor-sivustolla: DNB sijoituskohteena) kanssa vuonna 2017 muodostettu yhteisyritys Luminor, joka toimii Baltiassa. Lisäksi Nordea on tehnyt sopimuksen norjalaisen Gjensidigen (Talousmentor-sivustolla: Gjensidige sijoituskohteena) kanssa sen pankkitoimintojen ostosta. Kauppahintana on noin 5,5 miljardia NOK eli noin 578 miljoonaa euroa. Kauppa vaatii vielä normaalit viranomaishyväksynnät ja kaupan odotetaan toteutuvan Q1/2019 aikana.

Toimintaympäristö

Nykyinen nollakorkojen aikakausi on haasteellinen Nordealle, sillä yhtiön vuotuisesta liikevaihdosta noin 50 prosenttia syntyy korkotuotoista (netto). Korkomarginaalit ovat alhaisen korkotason aikana paineessa. Mutta, jos korot lähtevät nousuun, niin tämän olettaisi tuovan oman lisän Nordean tuottoihin.

Monilla pankeilla on menossa useita digitalisaatiohankkeita, joilla varaudutaan tulevaisuuden haasteisiin. Monia manuaalisia työtehtäviä on automatisoitu ja samalla vanhoja IT-järjestelmiä on uudistettu niin, että asiakkaille voidaan tarjota uudenlaisia mobiili- yms. ratkaisuja. Nordea kertoo, että sen digitalisaatiohanke on siirtynyt vuosien 2015 – 2017 käynnistysvaiheesta toimeenpanovaiheeseen. Yhtiö arvioi tämän kestävän vuoteen 2021 saakka.

Toimintojen automaatio tarkoittaa myös henkilöstövähennyksiä ja Nordea aikookin vähentää noin 4000 työtehtävää tulevien 4 vuoden aikana (2018-2021), minkä lisäksi yhtiö aikoo vähentää konsulttien määrää 2000 henkilöllä.

Talouden taantuma voi lisätä luottotappioiden määrää merkittävästi.

Myös tietovarkaudet, maksupetokset, IT-järjestelmien häirintä yms. voivat vaikuttaa merkittävästi yhtiön toimintaan ja maineeseen.

Taloudellinen tilanne

Nordean liiketoimintaan vaikuttaa Pohjoismaiden talouksien, työttömyysasteen sekä asuntojen hintojen kehitykset. Kuten todettua, niin korkotuotot vastaavat noin puolet Nordean liikevaihdosta – ja alhaisella tasolla pysyneet korot ovat pitäneet korkotuottoja paineessa. Tämä näkyy myös siinä, että Nordean liikevaihto on pysynyt noin 9 – 10 miljardissa eurossa jo 10 vuoden ajan.

Viimeisen 12 kuukauden luottotappiot ovat olleet noin -249 miljoonaa euroa, kun tätä aikaisemmalla 12 kuukauden jaksolla luottotappioita kertyi -483 miljoonaa euroa. Eli luottotappiot ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan.

Osakkeen hintaa voi luonnehtia varsin alhaiseksi PE- ja PB-lukujen perusteella, mutta tällä tasolla tunnusluvut ovat olleet koko vuosikymmenen ajan. Eli korjausliikettä korkeampiin tunnuslukuihin ei liene luvassa – ainakaan tällä korkotasolla. PE on tilikauden 2018 tulosennusteeseen laskettuna 11,7x.

Osinkosijoittaja arvostaa kuitenkin Nordean osingonmaksukykyä. Kevään 2019 ennustamani osinko on 0,69, mikä antaa tällä osakkeen hinnalla (9,32 EUR) noin 7,4 prosentin osinkotuoton. Osingon suhde tulokseen on kuitenkin noussut jo 80 prosentin tuntumaan, joten tuloksen tulisi lähteä hyvään nousuun, jotta osingon kasvattamiselle jäisi jatkossa tilaa.

HUOM! Talousmentor-salkussa on Nordean osakkeita.

Nordean Talousmentor-yritysanalyysiin voi tutustua linkistä (johtaa Talousmentor.com sivustolle): Nordea sijoituskohteena


Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Talousmentor.com blogissa https://talousmentor.com/2018/09/06/nordea-oyj/

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

Siisti raportti. Finanssialan yritysten arvonmääritys on hankalaa. Velan ja investointien havainnointi ei toimi kuten muille yrityksille. Jäljelle jää osinkovirran, voiton, ja tunnuslukujen arviointi ja vertaaminen verrokkeihin?

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Comment: 

Kiitoksia  :-)

Juuri näin. Pankeissa oikeastaan se, että mistä rahaa tulee eli Nordean tapauksessa korkotuotoista ja palkkiotuotoista. Millaiset kulut ovat ja miten luottotappiot kehittyvät. Yksi analyysin tarkoitus onkin lisätä ymmärrystä ja perustietoa siitä, millainen pankki Nordea oikein on. 

Luottojen riskipitoisuutta ei pysty raporteista käsin arvioimaan, mutta on mielenkiintoista katsoa eri pankkien välillä se, miten luotot jakautuvat asuntolainojen ja yrityslainojen kesken. Ja mikä on näiden maajakauma.

Comment: 

Mainitsemasi 7% osinko ja hyvä tulos suhteessa pörssiarvoon riittää minulle. Olen Nordean osakas ja ostan varmaan lisää Nordeaa.

Olen myös tyytyväinen toimitusjohtajan von Koskulin viime vuosikertomuksessa kertomista strategisista linjauksista:

  • siirtyminen EU pankkiunionin alaisuuteen ja sen myötä tulevat pienemmät kulut
  • keskittyminen digitaalisiin palveluihin ja sähköisen pankkiteknologian kehittäminen kilpailueduksi
  • kevyt konttori ja henkilöstörakenne (tulevaisuudessa pankit ovat pitkälle digitaalisia alustoja)

Olen mukana myös joissain muissa euroopan pankeissa, mutta kyllä tämä Nordea on helmi. Tulos on hyvä, konttoriverkosto on kevyt, strategia on hyvä ja uskalletaan tehdä järkeviä päätöksiä. Kiitokset Nordealle.

 

Comment: 

Nordeassa on hyvä huomioida myös pääomarakenne, varsinkin kun se on siirtymässä EU:n pankkisääntelyn alaisuuteen. Tulevina vuosina osingonmaksusuhde voi ylittää sadan huoletta.

Tässä varsin informatiivinen keskustelu Nordeasta: https://youtu.be/cK2KLckmgMk

Käyttäjän Jyrki Toivonen kuva

Comment: 

Jes! Kiitoksia videolinkistä! 

Kaikkien Nordeaa omistavien tai sitä harkitsevien pitäisi katsoa tuo video. Hyvää keskustelua ja argumentaatiota puolesta ja vastaan. 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.