Nokkela yrittäjä osaa hakea tukia, niitä on paljon tarjolla

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Aloittavalle yrittäjälle on tarjolla monenlaista julkista apua ja rahoitusta kuten: starttirahaa, palkkatukea, ELY-keskuksen kehittämisavustusta, Finnvera-rahoitus, Business Finland rahoitus, Leader rahoitus ja alueelliset yrityspalvelusetelit. Yrittäjän kannattaakin osata näiden rahoitusten hankintaprosessi. Tekemällä virkamiesten toivomia suunnitelmia saa merkittävän kilpailuedun ja suoraa rahaa.

Tuista on hyötyä yritykselle

Tuista on hyötyä yksittäiselle yritykselle, mutta yhteiskunnallista harmia. Otetaanpa esimerkki. Keskisuuren kaupungin aloittava pitzeria saa, jos osaa anoa, joukon erilaisia tukia. Näiden tukien avulla hän pystyy myymään hieman halvemmalla kuin kilpailijansa, pystyy houkuttelemaan asiakkaita ja työllistää kilpailuetunsa turvin neljä henkilöä. Kuulostaa hyvältä.

Samaisessa kaupungissa on kuitenkin kolme muuta pitzeriaa ja tarjontaa on nyt liikaa. Lounaspitzoja voi myydä vain sen verran kuin kaupungissa on lounastajia ja kun tulee uusi pitzeria, niin jonkun on lopetettava. Niinpä vieressä ollut kilpailija lopettaa ja sieltä jää työttömäksi neljä henkilöä.

Mitään hyvää ei tapahtunut mutta ei kyllä pahaakaan. Vai tapahtuiko sittenkin?. Kyllä tapahtui pahaa. Hyvä taitava pizanpaistaja jäi työttömäksi ja tukien varassa elävä tuli tilalle. Pitzojen markkinahinta kaupungissa laski tukien verran, pitzanpaistajien tulot pienenivät, verotulot pienenivät ja hyvinvointi heikkeni.

Työ ja elinkeinoministeriö on pyrkinyt välttämään haittoja

Yllä oleva esimerkki on tyypillinen. Työ ja elinkeinoministeriö on pyrkinyt estämään yllä olevan esimerkin kaltaisia haittoja kohdentamalla tukia innovaatiotoiminnan vahvistamiseen. Tämä tarkoittaa sellaisia tapauksia, joissa syntyvä yritystoiminta ei kilpaile olemassaolevien suomalaisten toimijoiden kanssa vaan tuovat jotain uutta yhteiskuntaan. Tuo uusi voi olla liiketoimintamalleja tai teknisiä innovaatioita tai aivan uusia palveluita. Valitettavasti suuri osa tuista kanavoituu nimenomaan yllä olevan esimerkin tapaisella tavalla yhteiskunnan vahingoksi. 

PK- yrityksiä rahoittavat yksityiset sijoittajat kamppailevat samojen ongelmien kanssa

Suomessa on vielä jäljellä myös yksityissektorin rahoitusta alkaville yrittäjille (esim. Pääomasijoitusyhdistys, FIBAN ja Slush kanavoivat yksityisrahoitusta). Ongelmat ovat samat sielläkin puolella. Alkavaa yritystoimintaa rahoitetaan mielellään, jos rahoituksen kohteena on innovatiivinen innokas startup.

Rahoitusta anovat kuitenkin monet muutkin "yrittäjät" kuin innokkaat liiketoiminnan rakentajat. Yksityistäkin rahoitusta hakevat myös sellaiset tahot, jotka tavoittelevat sijoittajien rahoja yritykseen ja nostavat ne sitten palkkoina ja toteavat lopuksi, että ei tästä nyt mitään tullutkaan. Näiden karsiminen pois on raskasta työtä. Jos sadasta rahoitusta hakevasta karsii yhdeksänkymmentä, niin jäljelle jääneistä kymmenestä tyypillisesti yksi on sellainen, jonka rahoittaminen tuottaa iloa ja uutta yhteiskuntaan. Hyvien kohteiden etsiminen on yksityiselläkin puolella ammattitaitoa vaativaa kovaa työtä.

 

Kuvan lähde: Pixabay

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.