Nokian pitkä marssi kohti mobiilitietokoneherruutta

Käyttäjän Helge V. Keitel kuva

n8meego Nokian Mobile Solutions –yksikön johtaja Anssi Vanjoen mukaan mobiilijättimme nousee vielä älypuhelinten ykköseksi kaksoisstrategialla. MeeGoo-käyttöjärjestelmä on varattu taskussa tikittävien tietokoneiden kehitysalustaksi ja Symbiania kehitetään versio kolmosesta neloseen.

Monet ovat sitä mieltä, että Symbian on loppuun kaluttu luu ja siitä pitäisi oitis luopua ja kaikkiin malleihin MeeGo ja sassiin.

Käyttöjärjestelmän lisäksi Nokian “Connecting People” mainonta kaipaa uutta potkua. Firman pitäisi muuttua “Connecting to People” –firmaksi.

Tuppisuisesta mykkäkoulusta (firma) ei tule suuren yleisön lellikkiä, jollei yrityskulttuuri muutu nykyistä avoimemmaksi. Pelkällä Applen kopioinnilla Nokia ei pärjää julkisuuskisassa. Sen on pakko keksiä jotain aivan muuta.

Asiakkaille tuotteet, palvelut ja niiden tuottamat elämykset ovat tärkeimpiä. Kokonaisvaikutelman synnyttäminen on valtava urakka. Applella on huikea etumatka palvelutuotannon ja –jakelun osaajana. Nokian OVI avautuu vaivoin ja kitisten. MeeGo ja laitekannan yksinkertaistaminen helpottaa palveluinfrastruktuurin rakentamista, mutta vuosien mittaisesta muutosprosessista on kyse.

Menetettyä mobiiliherruutta ei saa vippaskonsteilla takaisin. Anssi Vanjoelle on annettu iso tehtävä. Vertasin häntä aikaisemmassa kirjoituksessa saksalaisten panssarikenraali Ervin Rommeliin, joka nousi Weermachtin hierarkiassa marsalkaksi. Joutuuko Anssi samaan tilanteeseen ylimmän johdon suhteen?

Kuinka kauan Jorma Ollilla ja Olli-Pekka Kallasvuo istuvat nykyisillä palleillaan?

Kommentit

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Uskon hövelisti, että Nokialla on monipuolinen tuotevalikoima, mutta onko se olennaista? Coca-Cola pärjäsi kai ~100 vuotta yhdellä juomalla. iPhonesta taitaa olla nyt neljäs versio, joku iPhone 4? Liioin en tiedä, miten olennaisia ovat keskivertokuluttajalle käyttöjärjestelmien kaikki ominaisuudet, onhan Kallasvuokin sanonut, ettei älypuhelimen kaikkia ominaisuuksia hallitse. Hänellä se on sentään elämäntehtävä, asiakkaalle kännykkä on väline. Joka autossakin jarru- ja kaasupoljin on samassa kohtaa.

iPhonen menestys tuskin nojaa viime kädessä sadan ominaisuuden saldoon, vaan yhteen selkeään innovaatioon, kosketusnäyttöön. Mielestäni Nokian kuuluisa fokus on hukkunut detaljien tiheikköön, hukkui ehkä siinä vaiheessa, kun kosketusnäyttö siellä hylättiin.   

Käyttäjän Helge V. Keitel kuva

Comment: 

Applen vahvuudet eivät rajoitu kosketusnäyttöön. Käyttöjärjestelmä mahdollistaa helppokäyttöisyyden, mutta Applen tapauksessa myös sen, ettei laitevalikoimaa tarvitse jatkuvasti paisuttaa. Softalla tehdään parannuksia verkon kautta. Nokia on ehkä yhä vahvoilla fyysisen jakelun osaajana, mutta sähköinen logistiikka on tietenkin paljon halvempaa: asiakkaat tekevät työt ladatessaan muutoksia ja applikaatioita koneisiinsa (Apps Store).

Nokialla on hirveän paljon kiinni juostavaa. Onneksi ovat sentään jo riisuneet verkkarinsa ja Anssi Vanjoki on asettunut lähtötelineisiin. Muut ovat toki juosseet omaa maratoniaan useita vuosia ja asiakkuuksen hallinnassa ja asiakasuskollisuudessa etumatka on hirmuinen. Mutta Nokia on tottunut muuttumaan. Apple on sekin käynyt kuilun partaalla ja tietää, että aurinko paistaa joskus risukasaan. Applen lisäksi Nokian on katsottava, mitä tekevät Google, Samsung, Sony-Ericsson ja meille tuntemattomat kiinalaiset toimijat. Microsoftkin on yhä hengissä. Suomalainen tartteis nyt kavereita, muuten käy kuin talvisodassa. Raatteentie ei riitä.

 

Alla on englanninkielinen kuvaus siitä, mikä erottaa Applen ja Nokian toisistaan sekä Nokian asiakkaistaan

Työkalut

The future differentiation of leading companies will be determined by the services they provide, their corporate personalities, and the user experiences the whole will lead to. Technological innovation provides short term leadership for a while but enterprises have to learn to talk and interact with their users, partners and ecosystem 24 / 7 / 365 to follow what people need on a global scale. "UI + service are the king" and it concerns everything the buyer / partners do feel and think about the company. Let's take a look at the Apple UI Infrastructure

 • touch screen and OS (just a few models)
 • apple flagship stores
 • iTunes
 • app store
 • Mac World
 • top management
 • enthusiasm
 • experience
 • pride

What abot Nokia?
(MeeGo is just a small part of the user experience package)

 • engineering
 • logistics
 • big
 • quiet top-management
 • low-key marketing
 • gloomy share-holder meetings (not enthusiastic user gatherings)

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.