Nokian kurssihistoriaa

Nokian osakkeen kurssikehityksestä viimeisen reilun 20 vuoden aikana on esitetty usein esim. KL:ssä ja tuossa virheellisiä tietoja.

Syinä ovat a) Nokian osakkeen splittaaminen 1990-luvulta alkaen 64 osakkeeksi useassa eri vaiheessa, b) Nokian runsaat omien osakkeitten ostot ja mitätöinnit sekä c) kurssivaihteluitten niin suuri jyrkkyys, ettei niitä mistään käyristä pysty selvittämään.

Kaivelin esille KOP:n julkaisuja ”Pörssiyhtiöt” 1990-luvulta, joten tässä on oikeampia lukuja.

Vuoden 1992 alussa etu- ja kantaosakkeiden kurssien keskiarvo oli noin 50 markkaa – sama se oli muuten ollut jo vuoden 1990 lopussa ja 1991 alussa. Kun osakkeita tuohon aikaan oli runsaat 60 miljoonaa kappaletta, tulee yhtiön markkina-arvoksi reilut 3 miljardia markkaa, kun se nykyään on noin 10 miljardia euroa.

En tätä merkintää julkaise nipotustarkoituksessa – kertolaskutkin tein päässäni – vaan kiinnittääkseni huomiota siihen realiteettiin, että Nokian nousu on Suomen taloushistoriassa ainutlaatuinen asia, jota ei pidä väheksyä.

Joku tilastonikkari on keksinyt, että Nokian osuus Suomen bkt:sta oli suurimmillaankin vain noin 4 %, kun sote- ja sivistystoimi silloinkin ”tuottivat” paljon enemmän angry.

Toisaalta jos Kataiselle nyt tarjoaisi Suomeen sijoittuvaa firmaa, joka lisäisi Suomen bkt:a 4 %, uskoisin, että Kataisen vaadittaessa laulaisi viikon verran yhteen menoon hoosiannaa Senaatintorilla yhdellä jalalla seisten.

Vuoden 1991 helmikuun alusta vuoden 2000 kesäkuun alkuun Nokian osake tuotti noin 80 000 (kahdeksankymmentätuhatta) prosenttia edellyttäen, että osingot jälleensijoitettiin kyseiseen yhtiöön. Vuoden 1991 helmikuun alussa Nokiaan sijoittanut henkilö on edelleenkin tällä hetkellä lujasti voitolla, vaikka Nokian kurssi onkin laskenut viimeisen 13 vuoden aikana 65 eurosta sinne, missä se nykyään on. Tuotto on tälle päivälle noin 2900 (kaksituhatta yhdeksänsataa) prosenttia olettaen, ettei osinkoja jälleensijoitettu.

One thought on “Nokian kurssihistoriaa

  1. Näinpä. Ikävää nyky-Nokiassa

    Näinpä. Ikävää nyky-Nokiassa on se, että sen tulevaisuuden näkymät eivät ole kovin positiiviset. Yhtiö ei ole enää teknologia- eikä tuotejohtaja, joka näyttäisi mihin suuntaan jokin teollisuudenala kehittyy. Se ei ole myöskään pystynyt osallistumaan kenties maailmanhistorian nopeimmin syntyneeseen teknologiatuotekategoriaan: kilpailuun tablet-markkinoista. Nokia todellakin *oli* Suomen historiassa ainutlaatuinen tapaus 1990-2000 luvuilla.

Comments are closed.

Related Posts