Nokian hyvä osari oli pelivihje

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Pörssihaukka kehotti karttamaan aina vain suurta intoa nostavaa Nokiaa sivuston avaamisesta maaliskuusta asti – kunnes kaksi viikkoa sitten kansanosake nousi vihjeeksi, kun yleinen ilmapiiri ja analyytikkojen odotukset olivat jo kääntyneet Nokiaa vastaan.

Pörssihaukka odotti teknisen analyysin perusteella tällä kertaa myönteistä osariyllätystä, ja sellaisen saimme. Raportti oli oleellisesti edellistä parempi, ja varsinkin ohjeistus viittaa osakekurssin jatkavan tämänpäiväistä ralliaan pidempäänkin.

Q2:n liiketulos oli 451 miljoonaa euroa, reilusti yli konsensuennusteiden, joiden haarukka oli 156-420 miljoonaa euroa. Nokia piti ennallaan koko vuoden ohjeistuksensa, joka lupaa 0,25 – 0,29 euron epsin. Ensi vuodelle ohjeistus on jo 0,37 – 0,42 euroa.

Edellisen osarin jälkeen ohjeistus herätti epäluottamusta, mutta nyt liikevaihdon kasvu ja kannattavuuden kohentuminen tukevat yhtiön arviota. Samoin tekee osingonmaksu, joka pysyy aiemmissa lupauksissa, eli 0,05 euron kvartaaliosinko jaetaan jo elokuussa.

Kassavirran vahva miinusmerkkisyys oli selkein varjopuoli, mutta yhtiö pitää sitä ohimenevänä riesana. Epätasaista menoa on tosin jatkossakin luvassa, sillä kolmannesta kvartaalista yhtiö povaa vaikeaa, mutta taas viimeisestä erityisen vahvaa.

Pelipaperin ominaisuudet

Pelipaperille pomppuisuus itse asiassa on vain hyvä piirre, koska se tietää normaalisti railakasta kurssirumbaa, jota taitava ajoittaja voi hyödyntää. Nokia pysynee vuoristorataosakkeena, vaikka sen asema osinkopaperina näyttää nyt paremmalta. Mutta osaahan tämä yhtiö ikävätkin yllätykset…

Pidemmällä tähtäimellä en edelleenkään pidä Nokiaa luotettavana yhtiönä, niin usein se on odotukset pettänyt. Mutta tässä kohtaa kieltämättä näyttää selvästi paremmalta – josko lupaukset 5G:n potentiaalista lopulta alkavat muuttua lihaksi.

Saa nähdä. Mutta ohjeistuksen vähänkään pitäessä Nokia on edelleen halpa, ja ensi vuonna osinko nousisi. Jo se takaa selkänojaa treidaajallekin.

Kokemus on nyt ilman pikaisia markkinayllätyksiä sen verran myönteinen, että Nokia pysyy Pörssihaukan pelipaperina jatkossakin.

Nesteen kalleus alkaa näkyä

Pörssihaukka on alleviivannut Nesteen osakkeen hintavuutta. Neste on toki hyvä yhtiö, mutta ala on syklinen, ja Nesteen kasvu aika lailla biopolttoaineiden varassa. Tuloskasvussa marginaalien merkitys on syklisille perinteisesti suuri, eivätkä marginaalit ikuisesti korkeuksissa pysy.

Tästä saimme lupaamani todisteen tänään. Biopolttoaineiden myynti kasvaa yhä, mutta kate heikkenee. Edellisen kvartaalin huippumarginaalit ovat kaventuneet huomattavasti.

Näin sykliset alat toimivat. Euforiset suositukset joutuvat nyt kovaan puntariin, kun on arvioitava katteen heikentymisen kestoa. Yhtiöiden omat ohjeistukset ovat tässä suhteessa kokemukseni mukaan erittäin epäluotettavia. Tätäkään heikennystä Neste ei ennakoinut edellisessä raportissa.

Teknisen analyysin mukaan Nesteen osake oli pahasti ylikuumentunut jo aikaa sitten. Kun osake on fundamenteiltaankin kallis, riski huonosta ajoituksesta on korkea sinänsä hyvälläkin yhtiöllä.

Neste saattaa nousta Pörssihaukan suositusyhtiöksi, mutta se edellyttää osakkeen selvää halventumista.

Juttu on tiivistelmä sijoitussivusto Pörssihaukan materiaalista, joka Nokia-vihjeineen löytyy osoitteesta:

https://porssihaukka.fi/

Artikkeli: 

Kommentit

Comment: 

on tupakkayhtiöt. PM, MO ja BTI on halpoja. PM oma suosikki ja löytyy salkusta.W

Comment: 

Ne on tosiaan halpoja, PM löytyy omastakin jo.

Nokia oli kuitenkin treidausvihje pikavoittoon, ja sellaisen siitä nyt saa, aika kivankin.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.