Nokialla ei ole vaihtoehtoja

Käyttäjän Helge V. Keitel kuva

nokajohtovaihtuu1 Nokialla ei oikeastaan ole vaihtoehtoa. Johdon vaihtaminen olisi ehkä syventänyt kriisiä entisestään.

Firman on pakko puurtaa Symbian 3 ja 4 alustojen kautta kohti uusia Ovia. Mikään johtaja ei pysty irrottamaan Nokiaa nopeasti nykyisestä perusasetelmasta.

Nokia on puhelinvalmistaja, jota nurkkaa Apple käyttöjärjestelmällään, yhden puhelimen hardwarella, AppStorella, maineella ja mediahallinnalla.

Google astuu maailman suurimman varpaille toisilla keinoilla. Suurin, mutta ei välttämättä kaunein, joutuu taistelemaan monen rintaman sotaa. Vastassa ovat Silikonilaakson kirkkaimmat tähdet, Samsung ja LG idässä.
Nokian Amerikan-valloitus ei ole onnistunut. Vielä 2007 nokialaiset todennäköiset uskoivat maagiseen ylivoimaansa. Yritys on kuitenkin jäänyt kehityksestä jälkeen. Nyt ei enää riitä, että osaa valmistaa puhelimia halvemmin kuin kukaan muu. 

Ehkä uusia innovaatioita on tarjolla 2015? Ehkä? Nokia on menneen menestyksensä vanki. Nyt kvartaalistrategiasta ei ole suurta apua. Ollilankin lupaama suuri muutos kohti palvelujen vallankumousta vie vuosia. Alkuperäinen OVI on floppi. Sen maineen pelastaminen on huima urakka nörttinäkökulmasta, mutta suuret massat eivät tietenkään tiedä OVI-ongelmista tai mahdollisuuksista pätkän vertaa.

Nokia ei ole vielä samassa jamassa kuin suomalainen metsäteollisuus, mutta maailma muuttuu nopeasti. Muutosten pitää tapahtua nopeasti. Suuren suomalaisen ydinongelmana on osaamisvaje. Yritys hallitsee toki tuotannon ja logistiikan, mutta vuonna 2007 maailma muuttui Nokian näkökulmasta epäedulliseen suuntaan.

Nokiasta on tullut perässähiihtäjä, joka osaa tuotannon ja jakelun. Eihän sekään mikään hassumpi taito ole, mutta "johtajuus" on nyt muualla. Apple ja Google ovat aloitteentekijöitä. Nokian olisi ehkä voinut tarrautua avoimeen lähdekoodiin. Linux oli lähtökohdiltaan suomalainen, mutta oliko Nokialla riittävän syvällistä ymmärrystä? Alihankkijat olivat Symbian-osaajia.

Nokian oli pakko jatkaa pienillä näytöillä ja näppäimillä, kun ei ollut voimaa uuden käyttöjärjestelmän rakentamiseen. Apple talloi Nokian varpaille jo vuonna 2007. Kyllä yrityksen jo silloin tajuisi, että se oli pahasti jäljessä Internet-ajan puhelimista. Sillä ei vain ollut toimivaa vaihtoehtoa. Oli pakkoa jatkaa vanhalla teknologialla.

Nokian muutos vie vuosia. Johdon vaihtaminen olisi ollut pelkkää kosmetiikkaa. Ongelmat ovat syvemmällä. Nokia tarvitsee aivan uuden ekosysteemin, joka hallitsee palvelujen tuotannon. Löytyykö tähän väkeä ja voimaa vielä Suomesta jää nähtäväksi. Toivon Nokialle parasta, mutta jotain radikaalia pitäisi tapahtua tulevana syksynä, että uskoni palaisi.

Maailmassa on tuhansia teknologiayrityksiä, jotka jäävät innovoinnissa ja uudistumisykyvyssä Nokian jälkeen. Nokian ura jatkuu, vaikka se siirtyisi "ykkösestä" alan "kolmoseksi", mutta uhkana on myös, että Samsung ja tai LG ajavat ohi idän pikajunalla. Kiinalaisten roolia mobiilibisneksessä emme vielä tiedä. Mutta onko maailman "viidenneksi" paras mobiilifirma huono sijoitus? Vuonna 2015 tiedämme, onko Nokia enää itsenäinen yritys.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.