Nokiahuomenta

Käyttäjän mikko kuva

Nokia julkaisi 2017 tuloksensa hetki sitten. Tässä huomioita tuloksesta.

Positiivinen näkökulma Nokiaan
4q17 ei-IFRS tulos (operating profit) oli 1004M€ ja ylitti odotukset. Verkkolaitemarkkina on ollut vaisu ja supistunut, mutta näkymät vuodesta 2019 alkaen ovat silti valoisat käynnistyvien 5G toimitusten ansiosta. Lisensiointiliiketoiminnan vuotuinen kasvu näyttää melko vahvalta ja onneksi myös ennustettavalta. Nokian EPS ennuste vuodelle 2020 0.37-0.42€.

Oletetaan verkkoyksikön ei-IFRS tulos tasolle 300M€/vuosineljännes ja Teknologiayksikön vastaavasti tasolle 200M€/vuosineljännes. Yhteensä nämä tekevät vuositasolla 2mrd€. Yhtiöllä on osakkeita n.5.6miljardia kpl. Osakekurssi heiluu 4€ tuntumassa. Markkina-arvo on siis reilut 22mrd€ ja P/E on siis (ainakin tämänhetkisiin yleisiin arvostustasoihin verrattuna) erittäin houkutteleva ~11. Yhtiön hallituksen ehdottaman osingon mukainen osinkotuotto on 0.19€/4€=~5% on hyvä. Nokia käynnisti muutama vuosi sitten pääomarakenteen optimointiohjelman. Kassaan kertynyttä "ylimääräistä" rahaa palautettiin omistajille. Pääomarakenteen optimointiohjelma on nyt suoritettu loppuun. Tämänhetkisestä nettokassasta ei enää riitä jaettavia varoja totuttuun tahtiin. Onneksi 4q17 aikana yhtiön liiketoiminta pystyi tuomaan rahaa nettokassaan kunnioitettavat 830M€. Lisäksi nettokassa paisui käyttöpääomasta vapautuvista varoista. Yhtiön hallitus on sitoutunut ehdottamaan kasvavaa osinkoa vuodelta 2018. Tämä oli rohkaiseva tieto, koska se kertoo hallituksen uskosta tulevaisuuteen. Yllävisioitu tulostaso sallii 0.20€ osingon maksamisen vuodelta 2018 ja lievästi kasvavan osingon sen jälkeenkin.

Negatiivinen näkökulma Nokiaan
Vuoden 2017 raportoitu tulos (Loss for the period) oli tappiollinen 1458M€. Yhtiön EPS ennuste vuodelle 2018 0.23-0.27€ on pettymys. Tästä laskettu P/E luku 16 ei enää olekaan erityisen houkutteleva.

Alla Nokian nettokassan kehitys 2016-2017. Ylemmät palkit: voitonjako omistajille. Alemmat palkit: nettokassa vuosineljänneksen päättyessä.

 

Kuten kuvastakin ilmenee, pari vuotta sitten Nokian nettokassa oli n.8mrd€. Tämän jälkeen - kuluneen kahden vuoden aikana - siitä noin puolet on palautettu omistajille. Samaan aikaan yhtiön liiketoiminta on kutakuinkin "rahoittanut itsensä", mutta se ei ole pystynyt tuottamaan lisää jakokelpoisia varoja kassaan.
Nokialla oli vuodenvaihteessa nettokassaa jäljellä 4514M€. Nokian liiketoiminnan on viimeistään vuoden 2019 aikana alettava generoimaan käteistä kassaan. Muussa tapauksessa omistajien on tyydyttävä vaatimattomampaan voitonjakoon viimeistään vuodelta 2019 tai Nokian otettava kokonaan välivuosia voitonjaosta.

Artikkeli: 
LiiteKoko
Image icon 3.jpg51.81 KB

Kommentit

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Mikä aiheuttaa niin suuren eron IFRS ja ei-IFRS-tulosten välillä? Itse pyrin käyttämään vain IFRS-tuloksia, koska ne ovat samoilla kriteereillä kaikilla. Arvonkorotukset saattavat antaa väärän kuvan esimerkiksi kiinteistöyhtiöiden tuloksista, mutta mikä tekee eron Nokiassa?

Comment: 

Ei-IFRS oikaisuissa on yrityskauppoihin liittyviä kuluja (Alcatel-Lucent), alaskirjauksia, poistoja, uudelleenjärjestelykuluja,...
Näyttäisi, että käytännössä oikaisuilla ei ole yhtä ja ainutta yhteistä nimittäjää. Pikemminkin "kaikkea mahdollista" oikaistaan.
Erot on selitetty osarissa. Siinä mielessä asia on kunnossa ja "lukijan vastuulla". Alla vuoden 2017 oikaisujen (yht. 3342m€) koostumus parissa dimensiossa (yritin copypasteta muuttamatta tietoja).
Minäkin olen taipuvainen kannattamaan raportoitujen lukujen käyttöä vaikka ne heiluvat holtittomasti. En ymmärrä mitä lisäarvoa sijoittajalle on esimerkiksi tuosta, että "tuotevalikoimastrategiaan liittyviä kuluja" jätetään 454m€ pois ei-IFRS kuluista. Varsinkin kun vastaavantyyliset erät Nokian osarissa on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.
Johdon palkitsemisen määrittelyssä käytetään ei-IFRS EBITiä -> tämä kannustanee pitämään ei-IFRS luvut hyvinä. Kassavirta olisi astetta parempi mittari johdon palkitsemiseen. Sitä voi kritisoida siitä, että se kannustaa laiminlyömään investointeja. Osakeomistus olisi minun mielestä Nokian johtajille kaikkein paras kannustin.

Mikko

ei-IFRS oikaisut 2017 "tuloslaskelman dimensiossa":
Liike-vaihto    75
Hankinnan ja valmistuksen kulut    460
Tutkimus- ja kehitys-kulut    691
Myynnin ja hallinnon kulut    591
Liike-toiminnan muut tuotot ja kulut    753
Rahoitus-tuotot ja -kulut     257
"Tuloverokulut/-tuotot "    484
Vähemmistöomistajien osuudesta   30

ei-IFRS oikaisut 2017 "aiheittain" (negatiivinen luku parantaa ei-IFRS tulosta verrattuna raportoituun tulokseen. positiivinen luku huonontaa vastaavasti)
Laskennalliset verot verokannan muutoksen seurauksena    -738
Hankittujen aineettomien ja aineellisten hyödykkeiden poistot    -724
Tuotevalikoimastrategiaan liittyvät kulut    -454
Uudelleenjärjestelykulut ja muut niihin liittyvät kulut    -439
Toimintamallin yhdistäminen    -245
Epävarma tuloverovelka Saksassa    -206
Velkakirjojen ennenaikaiseen lunastukseen liittyvät kulut    -176
Omaisuuserien arvon alentuminen    -165
Transaktiokulut ja niihin liittyvät kulut sekä integraatiokulut    -161
Laskennallisen verosaatavan alaskirjaus    -77
Hankintaan liittyvien myynnin jaksotuksiin ja vaihto-omaisuuteen kohdistuvien käyvän arvon oikaisujen purku    -37
Käyttöomaisuuden myyntivoitot    10
NSB:n määräysvallattomien osuuksien hankintaan liittyvän rahoitusvelan muutos     35
Rahoitusvarojen myyntitappiot    36

 

 

Käyttäjän sergio kuva

Comment: 

Kiitos tarkennuksista. Minusta näyttää siltä, että jos jokainen firma korjaisi tulostaan tuossa laajuudessa, niin tuloksen voi laittaa näyttämään mitä tahansa. IFRS:n puutteista huolimatta se olisi kai kuitenkin paras vaihtoehto yhteismitallisuuden saavuttamiseksi.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.