Nokia ei herätä suuria tunteita

Käyttäjän Helge V. Keitel kuva

august13_2010 005Nokiasta on vaikea kirjoittaa mitään uutta. Yritys junnaa tasaisen varmasti omassa menneen ajan peruspuhelin-segmentissään.

Uudet ekosysteemit eivät avaudu peruskuluttajille pitkään aikaan. Strategiana lienee uuden yhteyden aikaansaaminen keskiverto-ostajiin.

High-end-ratkaisuissa iPhone on sydänten kuningatar, joka kutittaa myös asiakkaittensa lompakoita.

Nokiaa ostettiin vielä vuosi takaperin järkiperustein, mutta nyt sekin valtti alkaa horjua.

Kännyjättimme YT-järjestely sujui mallikkaasti ja tuloksena vaivannäöstä muutaman prosentin kurssinousu heti julkistamisen jälkeen.

Tuhansien Symbian-suunnittelijoiden siirtäminen Accentureen konsulteiksi oli hyvä PR-veto. Nokian muutos etenee kuitenkin hitaasti: sanoista tekoihin kestää vielä yli puoli vuotta. Henkilöstövaikutukset konkretisoituvat vasta 2012. Hyvä niille, jotka saavat palkkansa yhtiöltä.

Pahan ilman linnut ovat maalanneet piruja seinälle: muutaman vuoden kuluttua Suomen suurin ja kaunein on vain varjo entisestään. Firman kutistaminen ja supistaminen on nyt hyvällä alulla ja vain luoja tietää syntyykö noksun ja mikkihiiren yhteiselosta mitään mainittavaa.

Nokia tekee yhä tulosta, sillä on fyrkkaa taskuissaan, mutta halki 2011 yritys on uutuuksien suhteen haukotuksia herättävä tulevaisuuden yritys. Vuoden kuluttua, jos myöhästymisiä ei tule, Nokian uutiset voivat olla nykyistä ruusuisempia. Toivon niin.

Apple nousi “prosentti-strategiallaan” ykköseksi liikevaihdolla ja älykännytoimituksilla mitattuna. Siitäkin on haihtunut maanisin kärki. iPhone 1, 2, 3, 4, 5, 6 muistuttaa Hollywood-elokuvista, jota lämmitetään uudelleen ja uudelleen. Tuleeko iPod, iPhone ja iPad –lypsylehmien jälkeen vielä jotain uutta?

Muovataanko Androidista uutta Nokia, jonka uutiskärkenä on markkinaosuus? Moibiilipuolen toimijat vetävät henkeä ja valmistautuvat 2012 tappeluun siitä, kuka on kukkona tunkiolla.

Suomalaisen mobiiliosaamisen nykykehitystä voi verrata Räikkösen lähtöön Ferrarilta. Sinivalkoisten formulakuskien kulta-aika on ohi. Kehittyykö Nokiasta "Toyota Marka II" rallimaailman viitonen?

Aika näyttää. Toivotan piksulaisille ja lukijoille ratkiriemukasta vappua.

Kommentit

Comment: 

"Tuleeko iPod, iPhone ja iPad –lypsylehmien jälkeen vielä jotain uutta?"

 

Mitä todennäköisimmin tulee.

Track record uuden kehittylyssä on siinä määrin vakuuttava. Siiinä missä esim. mahti-Microsoft ei ole tuonut mitään uutta, on Apple tehnyt sen kerta toisensa jälkeen. Miksi se yht'äkkiä loppuisi?

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.