Niin vola katosi

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Hyvä sijoittaja odottamassa markkinapaniikkia ja hätähousuja.

Kuten jo viikonloppuna povasin, volatiliteetti kiihtyi aivan viikon alussa ja sitten katosi tai ainakin oleellisesti väheni viikon puoliväliin mennessä. Se tapahtui jo tänään, tiistaiaamuna.

Markkinapaniikit ovat ikuinen ja täysin samanlaisena toistuva ilmiö. Käytännössä kaikki osakkeet sukeltavat, jotkut todella rajusti, jotkut vähemmän, mutta sinistä on jokseenkin mahdoton löytää pörssistä VIX:in kiskaistaessa 20 pisteen tasoille, saati korkeammalle.

Kokemus on raju ja pelottava kokemattomalle – ja hämmentävä, koska paniikit asettuvat myös nopeasti ja näennäisen järjenvastaisesti. Ja, toisin kuin yleensä kuvitellaan ja väitetään, paniikit eivät ole ennakoimattomia, vaikka ei niitä tietysti kellon tarkkuudella kukaan povaa.

Pörssihaukka korostaa VIX:in merkitystä ja seuraa sitä säännöllisesti markkinakatsauksissaan vuosien päivittäiskokemuksella. Se on ylivertainen väline ostojen ajoittamisessa. On samantekevää, mitä syitä hermoiluun kytkeytyy.

Nyt paniikin tuttu jälkinäytös

Samasta syystä jälkinäytöksetkin kulkevat saman kaavan mukaan. Ison osan osakkeita kohdalla nyt alkavat varovaiset ostot. Ne nostavat kurssia tasaisen varmasti ja pitkään paniikin hellittäessä, joskaan kaikkia osakkeita tämä ei automaattisesti koske. Yhtiöiden väliset erot voivat olla hyvin suuria, kuten tapahtui talvipaniikin jälkeen.

Hätähousut eli huonot sijoittajat, jotka ovat juuri myyneet osakkeensa kauhusta kankeana, eivät vielä osaa muuta kuin ihmetellä. Kohta he itkevät verta tajutessaan kalliiksi käyneen panikointinsa.

Mutta oliko paniikki sitten tässä? Kyllä, ainakin tässä lyhyessä trendissä. Se ei tarkoita, etteivätkö osakkeet voi tulla vielä alemmas tuonnempana. Liike riippuu hyvin paljon yksittäisistä yhtiöistä. Kutakin on arvioitava erikseen.

Mutta hyvät sijoittajat myhäilevät nyt suu messingillä ostettuaan laatupapereita alennusmyynnistä. Joita tulee joka vuosi muutamia, kuten Pörssihaukka korostaa yhtenä strategiansa kivijalkana.

Mihin kauppasodan ahdistus sitten katosi? Ei sinänsä minnekään, mutta se on jo hinnoiteltu pääpiirteissään moniin osakkeisiin, osaan täysin ylimitoitetusti. Rohkeat ja oikeaa aikaa odottaneet sijoittajat kuorivatkin nyt kerman.

Paniikeissa jyvät erotetaan akanoista

Vaan oliko tämä viimeinen paniikki tälle kesälle, syksylle tai vuodelle? Pörssihaukan teknisen analyysin mukaan ei, mutta epäilemättä pahimpia.

Indeksitasolla lasku saattaa vielä kurkottaa hiukan alemmas tässä lyhyessä trendissä. Mutta ainakaan muutamaan viikkoon emme uutta paniikkia koe, vaan sen asettumisen.

Tai sitten Trump saa keksiä radikaalia uutta kauppasotaan. Mahdollisuutta ei tietysti voi sulkea pois, mutta historian ja teknisen kokemuksen mukaan paniikki ei hetkeen toistu.

Moni sitä tässä tilanteessa kyllä odottaa. Noin rajun paniikin täytyy jatkua, osakkeet ovat tulossa vielä reilusti alemmmas, nyt on oltava varovainen, kuulen vain huonoja uutisia, hermoilu kasvaa aina vain….

Kun paniikkiin osallistuneet lopulta uskaltavat tehdä jotain, siis ostaa taas osakkeita, kurssit ovat jo karanneet – ja heidän riskinsä lisääntyneet oleellisesti. Ja seuraavassa paniikissa he taas luultavasti panikoivat.

Ja ajan mittaan lopettavat sijoittamisen vatkuttaen toreilla ja turuilla, että oli typerää lähteä pörssiin, siellä häviää rahansa. Totta, jos tähän itsemurhakaruselliin loikkaa. Ei sitä tarvitse tehdä montaa kertaa tuhotakseen pääomansa.

Hermojen hallinta on pärjäämisen avain

Eikä toisaalta keskimääräistä parempia sijoitustuottoja voi kuvitella saavansa, jos ei uskalla hyödyntää paniikkeja, ja niihin varaudu ajoissa.

Tietotaito on sijoittamisen oleellinen elementti. Toinen on kärsivällisyys. Kolmas, molempiin liittyvä, on hermojen hallinta. Se on sijoittamisen ehkä vaikein asia, ainakin monelle.

Osakkeita ei pidä ostaa yli-innokkailla markkinoilla, eikä myydä niiden seotessa pelosta. On tehtävä päinvastoin.

Kurssien sukellusta on osattava odottaa, ja toimia tilanteen tarjoutuessa. Se erottaa hyvät sijoittajat vähemmän hyvistä.

Pörssihaukan markkinakatsaukset löytyvät osoitteesta:

https://porssihaukka.fi/

Kommentit

Comment: 

Itsellä haaviin tarttui eilen Alphebet hintaan 1164$ ja BDX tänään 233$. Nyt kun vielä XLNX tippuisi 100$:iin, niin enempää ei voisi toivoa.

BDX:n osalta taisi käydä pieni virhe, kun olin asennoitunut 232$:n hintaan, mutta jostain syystä olinkin laittanut 233$. Tämä ei kuitenkaan huoleta, koska vaikka maksoinkin fundan osalta edelleen 2-9% ylihintaa, niin BDX:n track record on niin kova, että se ei minua huoleta. Lisäksi väestön vanheneminen on sellainen megatrendi, joka tarjoaa BDX:lle hyvät kasvumahdollisuudet. Sanoisin, että nykyhinnalla voisi saada 8-10% vuotuisen tuoton seuraavalle 5v vuodelle.

XLNX (5G, AI, IIoT) voisi tarjota 8-12% tuoton 100$ hinnalla. GOOGL (cloud, AI, smart home) taas puolestaan 11-13% tuoton.

Comment: 

että ostin BDX:ä alunperin pari viikkoa sitten hintaan 250$, kun kärsivällisyys loppui. Myin sen kuitenkin viikon päästä ostosta, koska käppyräitä ja fundaa katsellessa tuli vain sellainen fiilis, että lähiaikoina BDX tippuu 230$ maastoon. Ja niinhän se todella tippui. Oma veikkaus, että se voi tippua vielä 220$ paikkeille ennen kuin ponnahtaa taas ylöspäin.

Yksi erittäin defensiivinen ja kiinnostava osake olisi myös ARTNA hintaan 32.5$. Myös TRV houkuttelisi hintaan 125$.

Comment: 

kasvulukujen puolesta, ja hinta tosiaan kiskaissee vielä 220 nurkille.

ei näitä tosiaan kannata ostaa kuin montuista, ja niitä monttuja Pörssihaukka kyttää. siinä säästää pitkän pennin

sanoisin että XLNX tulee vaivatta alle satasen vielä

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.