Nettovelkaantumisaste eli gearing kertoo yrityksen vakavaisuuden

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Yrityksen nettovelkaantumisaste (englanniksi gearing) tarkoittaa yrityksen velkaantumisprosenttia. Mitä pienempi nettovelkaantumisaste on, sitä vähemmän yritys on velkaantunut suhteessa omaan pääomaan. Negatiivinen nettovelkaantumisaste tarkoittaa sitä, että yrityksellä on enemmän rahavaroja kuin velkoja. Yhtiö on silloin velaton.

Suomen pörssin yritysten nettovelkaantumisasteita voi tarkastella esimerkiksi Piksun "Analyysit - suomiosakkeet" osiossa. Yritykset voi siellä järjestää muun muassa nettovelkaantumisasteen mukaiseen järjestykseen.

Oheiseen kuvaan on otettu piksun analyysit osiosta kaikkein vauraimmat yritykset (vähiten nettovelkaa suhteessa omaan pääomaan kvartaalilla Q1/2019). Luettelosta löytyy paljon yrityksiä, joilla on enemmän varallisuutta kuin velkaa (negatiivinen nettovelkaantumisaste), mutta Suomen pörssissä on myös sellaisia, joissa on paljon sisäistä velkavipua. Tässä suhteessa Suomen pörssissä on valinnanvaraa.

Yrityksen nettovelka on myös eräässä mielessä sijoittajan velkavipua. Jos ostaa velkaista yritystä saa omistuksensa mukana automaattisesti myös velkavipua.  Nettovelkaantumisastetta kutsutaankin englannissa sen vuoksi nimellä gearing eli vaihde. Mitä suurempi vaihde (eli gearing) sen suurempi on sijoittajan vipu.

Hieman korkeampi nettovelkaantumisaste ei ole välttämättä huono asia silloin kun korot ovat matalalla niin kuin nyt tällä hetkellä. Jos nettovelkaantumisaste ylittää 100% niin silloin sijoittajan on aihetta tarkistella yrityksen tasetta ja tulosta. Suuri vipu tarkoittaa suurta riskiä ja silloin on syytä olla valppaana. 

Lisää tietoa:   Talousmentor / tunnusluvut

 

Kommentit

Comment: 

Kas kun on Reveniolla pieni velkaantuminen vaikkka on kasvuyritys. Enpä olisi uskonut. Luulisi että ne olis tyhjentänyt kassan kasvun rahoittamiseksi.

Comment: 

Vaivaiset 0.3m€ oli rahoitusvelkoja näköjään vuodenvaihteessa ja nettokassa siten ~10m€

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.