Nettovelat suhteessa pörssiarvoon (Nyman %) mittaa sijoituksen riskin

Käyttäjän Piksu Toimitus kuva

Nettovelkaantumisaste vertaa yrityksen velkoja suhteessa yrityksen omaan pääomaan (yhtälö nr. 1 oheisessa kuvassa). Tämä luku kertoo jonkinlaisen arvion siitä kuinka kaukana yritys on teknisestä selvitystilasta. Yritysjohdolle ja yritykselle lainaa tarjoavalle nettovelkaantumisaste (gearing) antaa arvokasta tietoa.

Sijoittaja haluaisi kuitenkin tietää paljonko hän saa kylkiäisenä velkavipua salkkuunsa ostaessaan pörssistä yrityksen osakkeita. Sijoittaja haluaa siis tietää kuinka paljon yrityksellä on velkaa suhteessa yrityksen pörssiarvoon (yhtälö nr.2 oheisessa kuvassa). Piksu henkilökunta on nimennyt tämän tunnusluvun nimellä "Nyman %" kun piksun kirjoittaja Kai Nyman on paljon käyttänyt tätä tunnuslukua ja kun muutakaan nimeä ei ole tälle tunnusluvulle heti löytynyt.

Nyman (%) on piksun analyysit osiossa laskettu suurimmalle osalle suomalaisista pörssiosakkeista. Tämä luku kertoo sen, montako % sijoittaja saa tahtomattaan velkavipua ostaessaan pörssistä kyseisen yrityksen osakkeita. Velkavipu on suuri niille yrityksille joiden pörssiarvo on kovasti matala suhteessa yrityksen ottamiin velkoihin. Tämä on hyvä riskin mittari. Yli 100% velkavipua saa ostaessaan muun muassa sellaisia yrityksiä kuten SRV, Lehto tai Outokumpu. Nämä ovat tämän tunnusluvun valossa riskisijoituksia, joista voi saada suuren tuoton tai suuren tappion. Sellaiset yritykset kuten Raisio tai Raute, joiden Nyman % on negatiivinen ovat salkkua vakauttavia turvallisia kohteita.

Nyman % on parempi riskimittari kuin gearing. Nyman % sisältää sijoittajien arvion siitä miten yrityksen tulevat tuototo tulevat kehittymään (yrityksen arvo on sen tulevat tuotot diskontattuna nykpäivään). Gearing (nettovelkaantumisaste) sisältää pelkästään tiedon siitä miten suuria velat ovat tällä hetekellä suhteessa omaan pääomaan. Yritykselle, velkaantuneellekin, voi antaa lainaa, jos sen tuleva tulovirta on sijoittajien mielestä vakaa (Nyman % on pieni tai jopa negatiivinen).

 

 

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Kiitos artikkelista ja kiitos että nimesitte tuon tunnusluvun piksussa minun mukaan. Olen tosiaan käyttänyt sijoitustoiminnassani tuota mainittua lukua KorollisetNettovelat/Pörssiarvo parhaana riskin mittarina. 

Lisäisin yhden seikan ettei unohdu.  KorollisetNettovelat/Pörssiarvo on laskettavissa tunnusluvuista "gearing" ja "P/B" seuraavasti:

Nettovelat/Pörssiarvo = Gearing * B/P = Nettovelat/Book  *  Book/Price    (kerrotaan gearing siis P/B luvun käänteisluvulla)

 

KorollisetNettovelat/Pörssiarvo on:

 • helposti laskettavissa kaikille yrityksille (paitsi pankeille joiden kohdalla käsite "korollinen nettovelka" on vaikeasti hahmotettavissa oleva asia, Mikko Olkkonen on perehdyttänyt minut tähän problematiikkaan)
 • helposti ymmärrettävä ja yksikäsitteinen
 • pörssiosakkeisiin sijoittavan kannalta osuvampi kuin gearing
 • yritykselle lainaa antavalle toinen gearing:n rinnalla tarkasteltava riskimittari

 

Käytän tuota lukua kahteen tarkoitukseen. Hyödynnän sitä kun arvioin:

 • tietyn sijoituksen riskisyyttä
 • paljonko minulla on velkavipua (tuon luvun avulla näen paljonko kukin salkussani oleva yritys tuo minun sijoitusportfoliooni piilevää velkavipua)

 

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.