Neste, ylikuumentumisen mallitapaus

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Tuotantoseisokit ovat öljyjalostamojen epädramaattista arkea

Öljynjalostaja Nesteen osake on rymistellyt alas viime päivinä urakalla. Akuutiksi syyksi on tulkittu lakosta johtuva tuotantoseisokki, joka Kauppalehden tietojen mukaan saattaa maksaa Nesteelle miljoonan päivässä. Juttu ei tosin täsmennä, tarkoittaako se miljoonan menetystä nettotuloksessa vai liikevaihdossa.

Kummin tahansa, osakekurssin matalapaine ulottuu paljon kauemmas. Tuotantoseisokilla, jotka ovat huoltosyistä jalostamoille sinänsä arkea, tuskin on todellisuudessa paljoakaan tekemistä osakkeen käytökseen kuin hyvin kapeassa aikaikkkunassa.

Nesteen osakkeen tuore alamäki alkoi noin 33 eurosta marraskuun alussa – pari päivää sen jälkeen, kun Pörssihaukan markkina-analyysi povasi indeksitasolle keskipitkää laskevaa trendiä ja siihen kytkeytyvää volatiliteetin kiihtymistä. Molemmat toteutuivat, superosakkeeksi kehutun Nesteen marssiessa putoajien kärjessä.

Normaali markkinadynamiikka toimi jälleen. Nesteelle alamäkeä on kertynyt jo viiden euron eli viidentoista prosentin verran kuukaudessa.

Nesteen kohdalla kyseessä on kuitenkin paljon pidempikestoinen ylikuumentumisprosessi.

Osake ylikuumentui jo keväällä

Vahvat merkit siitä tulivat niin fundamentaalisesti kuin teknisesti jo viime keväänä – kuten Pörssihaukka arvioi jo avauspäivänään sivuston ensimmäisiin kuuluneessa jutussa maaliskuun alussa. Olin käsitellyt aihetta jo talouslehti Piksussa niin fundamenttien kuin teknisen analyysin kannalta hiukan aiemmin samalta pohjalta.

Yhtiö sinänsä on minulle tuttu pitkältä ajalta, ja nimenomaan voimakkaasti syklisenä pelipaperina. Vinkkasin Nestettä Piksussa sellaiseksi jo keväällä 2011 – väärään aikaan, jälkikäteen katsottuna, pelipaperiuden kannalta. Kyseisen toukokuun lopun hinnan Neste saavutti uudestaan vasta kesällä 2013, yli kaksi vuotta myöhemmin.

Pitkään salkkuun kyseessä olisi toki ollut supervihje. Kyseisen kevään 2011 jälkeen Nesteen – sen jälkeen splitattu – osakekurssi on noin kymmenkertaistunut, ja maksanut makoisan putken osinkoja.

Toki Nesteen viime vuosien muodonmuutos on tullut yllätyksenä ainakin tuonaikaisesta perspektiviistä. Mutta suhdanneherkkyytensä se noina aikoina osoitti. Eikä se ainakaan minulta ole unohtunut yhtiötä jo joitakin vuosikymmeniä seuranneena.

Riskit katosivat hinnasta

Biopolttoaineiden ansiosta Neste saattaa olla nyt aidosti hiukan toinen yhtiö, mutta energia kuuluu klassisiin syklisiin aloihin. Takavuosina Nesteen liikevaihto ja kannattavuus olivat yhtä vuoristorataa.

Tämä kaikki on unohtunut tyystin viime vuosina. Neste on ollut suuren sijoituskohinan kohde, koska se on onnistunut yhtenä harvoista isoista suomalaisista yhtiöistä kasvamaan biodieselinsä turvin. Jopa viimeisen vuoden aikana maailmantaloutta vaivanneessa heikossa suhdanteessa.

Nesteen jatkuvaa nousua sekä yhtiönä että osakkeena pidettiin yleisesti koko lailla selviönä, vaikka hinta on kirvellyt silmiä. Osaltaan syy vauhtisokeuteen on keskeisesti jo aiemmissa jutuissa esiin nostettu suurten kasvuyhtiöiden pula Helsingin kapeassa pörssissä.

Nesteen osakekurssiin on kuitenkin ollut jo hyvän aikaa hinnoiteltuna kukkuramitoin kaikki yhtiön hyvät puolet. Samalla unohdettiin riskit. Jotka sinänsä kuuluvat etenkin syklisiin yhtiöihin jo liiketoiminnan ailahtelevan luonteen vuoksi.

Ylikuumentumisella aina samat seuraukset

Kun osake ylikuumentuu, väistämätön seuraus on ennen pitkää sen heikko kehitys, joko paikallaan junnaamisena tai jossain vaiheessa kunnon sukelluksena. Ylihintaisen yhtiön ei tarvitse paljoa sakata fundamenteiltaan, kun kyyti on kylmää.

Nesteen ylikuumentuminen on näkynyt juuri näin keväästä asti. Muutaman ostoriehan jälkeen osake on aina pudonnut takaisin alas. Nyt se on jo halvempi kuin keväisten varoitusten aikaan.

Eikä pohja ole teknisen analyysin mukaan vielä tässä. Missä, sitä en tässä kohtaa vielä povaa.

Mutta jo tunnusluvut ovat yhä kihisevän korkeat. Vaikkapa vajaan kolmen prosentin osingolla mitattuna osake on yhä säällisen hintainen, mutta Neste jakaa jo liki kaiken vapaan kassavirtansa osinkoina.

Se ei voi jatkua loputtomiin, koska Nesteen täytyy tehdä varsinkin pidemmällä aikavälillä kaiken raskaan teollisuuden tapaan raskaita investointeja. Joten osakekurssin notkahduksen syvyys saattaa yllättää monet.

Kansainvälisessä perspektiivissä Nesteessä ei ole mitään erityishyvää, joka perustelisi suhteettomaksi turvonneen hypen. Mutta osakekurssin riittävästi pudotessa sekin tietenkin muutttuu houkuttelevaksi.

Juttu on muokattu sijoittajasivusto Pörssihaukan vapaasti luettavasta artikkelista:

https://porssihaukka.fi/

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.