Neljän suuren väärinkäytöksistä

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Viime aikoina varsinkin Facebook on ollut otsikoissa asiakkaiden tietojen väärinkäytön vuoksi. Kyseessä on todennäköisesti vain alkusoitto väärinkäytösten paljastamisessa. Scott Gallowayn kirja the four, the hidden Amazon, Apple, Facebook and Google DNA.. kertoo yritysten liiketoiminnoista ja niiden mahdollisista väärinkäytöksistä.

 

Ensin on syytä laittaa hieman tilastoja, jotta yritysten mahdollisuuksia väärinkäytöksiin voi paremmin hahmottaa. Ne koskevat enimmäkseen Yhdysvaltoja, jossa yrityksillä on toistaiseksi enemmän valtaa vaikuttaa asiakkaisiinsa. Yhdysvalloissa 44%:lla kotitalouksista on ase ja 52%:lla on Amazon Prime. Vuonna 2016 noin puolet Internetin ja viidesosa päivittäistavarakaupan kasvusta voidaan yhdistää Amazoniin. Apple taas myy noin 15%:ia älypuhelimista, mutta ottaa voitoista lähes 80%:ia. Facebookia ja sen omistamia sovelluksia Instagramia ja Whatsappia ihmiset käyttävät keskimäärin 50 minuuttia joka päivä. Googlen hakukoneella tehdään Yhdysvalloissa 3.5 miljardia hakua joka päivä.

 

Nämä yritykset vakoilevat sinua suostumuksellasi. Todennäköisesti monet valtaansa väärinkäyttävät valtiokoneistot olisivat onnellisia mikäli heillä olisi mahdollisuus tehdä samoin. Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut saavat ainakin suurimman osan näiden yritysten keräämästä tiedosta. En pidä sitä yhtä suurena ongelmana ainakaan tällä hetkellä kuin näiden yritysten mahdollisuuksia väärinkäyttää keräämiään tietoja. Niiden liiketoiminta perustuu suurelta osin ihmisten tietojen keräämiseen.

 

Amazonin Alexa toimii henkilökohtaisena tiedonvälittäjänä, jonka apuna toimii puheentunnistusohjelma. Se tallentaa jokaisen käyttäjänsä sanan, ostoksen ja oppii hänestä jatkuvasti lisää. Lähivuosina Alexan avulla voi todennäköisesti saada kotiinsa paketteja tilaamatta niitä. Tilauksen postituksen jälkeen asiakas saa sitten valita palauttaako hän paketin tuotteista osan vai kaiken. Mikäli kehitys todellakin etenee näin pitkälle niin mikään ei estä Amazonia muuttamasta Alexan algoritmejä siiheen suuntaan, että se alkaa postittamaan paketteja, joiden tuotteet valitaan ensisijaisesti siten, että yrityksen katteet maksimoidaan. Samaan aikaan yrityksen kilpailijat vähenevät, koska muilla yrityksillä ei ole ehkä samoja resursseja hallita toimitusketjuja.

 

Applen väärinkäytöksiä tai vastuuttomuuksia ei ole monia ”vielä” paljastunut. Se hyödyntää kaikkien myymiensä älylaitteiden asiakkaistaan keräämiä tietoja liiketoiminnassaan. Silläkin on mahdollisuus edistää tuotteidensa myyntiä tietojen avulla. Applen ehkä suurin yhteiskunnallinen synti on ollut terrorismirikoksen tutkinnan vaikeuttaminen tietoja panttaamalla Kaliforniassa tapahtuneessa joukkosurmassa. Tämän voi joku nähdä positiivisena asiana. Itse olen kahden vaiheilla. Jossain määrin pidän yksityisyyttä jo menetettynä asiana, vaikka toivoisin ettei ihmisiä kytättäisi minkään toimijan puolesta. Käytän toisaalta Amazonia, Facebookia ja Googlea, joten yksityisyyteni on jo mitä ilmeisimmin mennyt.

 

Tämän hetken suurin syntinen Facebook tietää suurimmasta osasta käyttäjiään enemmän kuin he itse. Se tallentaa kaiken kommunikoinnin puhelimella, analysoi käyttäjiensä ottamia kuvia ja myy tietoja eteenpäin. Se todennäköisesti pystyy määrittämään kenen kanssa olet, mitä teet ja mitä ympärilläsi puhutaan. Se käyttää tietoja todennäköisesti myös kohdennettuun markkinointiin, vaikka muuta väittää. Facebook on Googlen kanssa kaksi suurinta mediaa, mutta niitä eivät koske samat säännöt kuin perinteisiä toimijoita. Instagram on Gallowayn kirjan mukaan vaikuttavin sosiaalinen alusta.

 

Googlen hakukoneella ja sen tuottamilla vastauksilla on nykypäivän jumalan asema. Niihin nuoret luottavat enemmän kuin muihin nykypäivän medioihin. Hakukoneellaan keräämillä tiedoilla Google tietää suurimmat salaisuutemme. Se tietää ne jopa paremmin kuin yksikään toinen ihminen. Tulevaisuudessa se tietää paljon enemmän kuin me itse. Mitä ilmeisimmin se pystyy silloin ennustamaan käytöstämme paremmin kuin kukaan muu. (Facebook voi olla lähellä Googlea ennustamisessa.) Nämä tiedot mahdollistavat niille etulyöntiaseman mainosmarkkinoilla. Muiden toimijoiden on käytännössä mahdotonta uhata niiden asemaa jatkossa. Markkinoille tulo on liian kallista. Tähän voi ehkä Amazon pystyä jossain vaiheessa, mutta muilla tuskin on siihen mahdollisuuksia.

 

Ilman Googlen tai Facebookin myötämielistä suhtautumista ei Yhdysvalloissa valita ainakaan lähitulevaisuudessa yhtään presidenttiä. Paljon on puhuttu Trumpin kytköksistä tietojenkeruuseen, mutta on turha kuvitella etteikö Hillaryn kampanjassa olisi käytetty hyväksi Facebookin tai Googlen tuottamaa tietoa äänestäjistä. Googlelle ja Facebookille kaikista tuottavimmat poliittiset näkemykset löytyvät ääriajattelijoista. Keskitien kulkijoiden eli suuren enemmistön tiedoilla on paljon vaikeampaa tehdä rahaa kuin omia näkemyksiään vahvistavan propagandaa seuraamalla vähemmistöllä. Suurimmat uhkat nykymaailmalle tulevat näitä tai vastaavia medioita vallankäytössään hyödyntävistä tahoista. Olisiko aika kenties alkaa puuttumaan tähän kehitykseen pakottamalla nämä yritykset samaan sääntelyyn kuin perinteiset mediat, kuten Galloway ehdottaa?

 

Suurimmat syyt näiden yritysten suureen valtaan ovat yksityisyydestään vähän välittävät ihmiset ja poliitikot, jotka eivät puutu tarpeeksi väärinkäytöksiin. Kuten suurimpien pankkienkin ollessa kyseessä, väärinkäytöksistä saatavat sakot ovat lähinnä naurettavia eivätkä vastaa väärinkäytöksistä saatavia hyötyjä. Kun Facebook osti WhatsApp:in niin se sanoi EU:n viranomaisille ettei se pysty jakamaan Facebookin ja WhatsAppin tietoja keskenään. Ei voi pitää suurena yllätyksenä, ettei mennyt kauaa, kun niin tapahtui. Väärinkäytöksen hintana oli ”peräti” 110 miljoonaa euroa. Tällä summalla ei ole Facebookille mitään merkitystä. Jokainen voi yrittää puolustaa yksityisyyttään kieltämällä näiltä yrityksiltä tietojensa hyväksikäytön. Itse pitäisin parhaana tapana sakkoja, joilla on yrityksille merkitystä. Sen sijaan, että puhutaan näiden yritysten kohdalla sadoista miljoonista, olisi syytä puhua miljardien tai kymmenien miljardien sakoista riippuen väärinkäytöksistä.

 

Nämä yritykset eivät tietystikään ole pelkästään paholaisten asianajajia vaan ne tuottavat monin tavoin hyötyjä yhteiskunnille. Niiden haitoista käydään minusta aivan liian vähän keskustelua ja niillä on tulevaisuudessa vielä suuremmat mahdollisuudet väärinkäytöksiin mikäli niihin ei puututa ajoissa ja tuntuvasti. Lähitulevaisuus näyttää meneekö kehitys terveelisempään suuntaan, kun lisää väärinkäytöksiä paljastuu.

 

-Tommi T

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.