Naisten pärjääminen sijoittajana ei yllätä

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Nordnet julkaisi teettämänsä tutkimuksen, joka kertoo miesten pärjäävän selvästi huonommin sijoittajana heidän asiakkainaan. Viime vuonna naiset kepittivät miehet yli neljän prosentin kaulalla. Ero on valtava, jos kohta vertailuaika on lyhyt.

Tutkimuksen mukaan naiset ottavat osake- ja rahastosijoituksissaan vähemmän riskiä kuin miehet, mutta saavat silti huomattavasti parempaa tuottoa sijoituksilleen. Miehet ottavat paljon hanakammin riskiä.

Kumpikaan tulos ei yllätä. Ne päinvastoin ovat linjassa aiempien tutkimusten ja omien kokemusteni kanssa.

Riskinottoa pidetään menestyvän sijoittamisen ehtona, mutta totuus on päinvastainen yksittäiset poikkeukset pois lukien. Menestyvä sijoittaminen perustuu riskien karsimiseen.

Ja naiset ovat siihen miehiä taipuvaisempia kaikessa elämässä. Ilmiön syitä voi tulkita niin biologian, yhteiskunnan kuin kulttuurin näkökulmasta, mutta jokainen tietää sen todeksi omastakin kokemuksestaan.

Riskeistä pahimpia on kapea hajautus. Riskipitoisen osakevalinnan kanssa se tuottaa varmasti tuhoa.

Totta kai poikkeuksiakin löytyy – voittavathan jotkut lotossakin. Vaikka valtaosalle lottoajista saldo on raskaasti tappiollinen vuosien mitassa. Kuten on riskisijoittajillekin.

Nordnetin tutkimuksen perusteella suomalaiset miehet ottavat yli kymmenkertaisesti riskiä sijoituksissaan verrattuna naisiin. Sekään ei yllätä - enempää kuin se, että miehet käyvät kauppaa kaksi kertaa enemmän kuin naiset.

Treidaaminen on erittäin vaikea lajia sitä vuosia parhaan tekniikan avulla harrastaneillekin. Innokasta treidaamista perustellaan tuoton maksimoimisella. Todellinen syy on miehille naisia ominaisempi pelihimo.

Jatkuva kauppa on metsästykseen, kalastukseen ja urheiluun verrattavaa jännitysviihdettä. Sitä pidetään yllä hatarilla argumenteilla, vaikka oman salkun kehitys todistaa ihan muuta kuin treidaamisen tuloksellisuutta.

Kuten kaikki addiktit, treidausaddikti keksii aina selityksiä pelaamiselleen ja tappioilleen.

Nordnetin tutkimukselle identtisiä sijoitustutkimuksia on tehty valtavasti. Ne muistuttavat menestyvän sijoittamisen luonteesta, josta on tehty Pörssihaukan huoneentaulu.

Juttu on tiivistelmä artikkelista, joka on vapaasti luettavissa sijoittajasivusto Pörssihaukassa osoitteessa:

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.