Näin naapurissa

Käyttäjän J.Vahe kuva

(Otsikko on peräisin Ylen ohjelmasarjasta, jossa kehuttiin NL:oa, ja vähän sellainen on tämänkin tekstin sisältö, soveltuvin osin…)

Sijoittaminen ruotsalaisiin firmoihin on siten hämmentävää, että monet jo normaaliaikoina lähettävät paperista postia (alla). (Ilmoittautuminen nettiyhtiökokoukseen tapahtuu tuonne.) Suomalaiset yltävät samaan vain, kun firma ostetaan pois pörssistä.

Luullakseni yhtiökokous täytyy tavallisilla kuolevaisilla pitää puolessa vuodessa tilikauden päättymisestä, joka valtaosalla on kalenterivuoden loppu. Siten yhtiökokous täytyisi pitää kesäkuun loppuun mennessä, siis esim. juhannuksena. Varmaan tästäkin kohta tingitään.

Edelleenkin EKP toivoo, etteivät pankit jakaisi osinkoa ainakaan ennen lokakuuta. Toivomus on ainakin siinä mielessä outo, että osinkojenmaksukin tietysti elvyttäisi taloutta tuomalla sinne pääomia, ei kai ihan kaiken rahan tarvitse tulla julkiselta sektorilta?

Jälleen kerran haluan huomauttaa, etten koskaan ole perustellut mistään ”osinkoaristokraatti” –höpinöistä. N. 10 vuoden välein osinkoja lyödään lujasti alas, viimeksi tämä tehtiin 2009. Myös puheet osakkeiden ostamisesta osingoilla ovat joutavia. Kun osakkeet ovat halpoja, osinkoja jaetaan niukasti, tämä on hyvin yksinkertainen syy ja seuraus -suhde.

Moni firma on jo suurella ilolla lykännyt yhtiökokouksiaan. Siten palkatut pehtoorit (tj:t) välttyvät firman omistajien näkemiseltä ainakin jonkun kuukauden. Ilman yhtiökokousta ei tule osinkoja, joten rahoja voidaan paremmin käyttää johdon autoihin ym. "tarpeelliseen".

Ruotsissa yleisessä käytössä oleva ennakkoäänestys olisi mahdollista jopa Suomessa. Itse asiassa KOP kokeili sitä joskus viimeisinä vuosinaan.

Vrt.

 

LiiteKoko
Image icon autoliv1x.jpg22.06 KB
Image icon autoliv2x_001.jpg17.76 KB

Kommentit

Käyttäjän Lars Stormbom - Homo Economicus kuva

Comment: 

..on naapurissa ehkä hieman toinen kuin meillä. Ruotsissa kansankapitalismilla on hieman pidemmät perinteet ja piensijoittajiakin arvostetaan korkeammalle. Meillä piensijoittajaa pidetään lähinna riesana ja hiekkana sujuvan päätöksenteon rattaisa kun isot pojat määräävät.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.