Myyntipaniikki oli tilauksessa

Käyttäjän Heikki Ikonen kuva

Huolettomuus katosi kuin taikaiskusta

Pörssien ylikuumentunut ostoeuforia katkesi kuin kanan lento, mitä sopi ennen pitkää odottaa markkinoiden kuumemittarin VIX-indeksin indikaattorien valuttua pohjaan. Nyt elvytyksen rauhoittamat markkinat heräsivät taas pelkoon.

Myyntipaniikkia on selitetty koronan toisella aallolla sun muulla, mutta markkinoiden mentaliteetin yliampumiset taittuvat aina molempiin suuntiin sisäsyntyisistä syistä. Ostojen kannalta hurja sukellus riemastuttaa, joskaan se ei vielä tarkoita tässä kohtaa alennusmyyntiä kuin paikoitellen.

Vaikka korona on osoittautunut eräin osin aiempia kriisejä erilaiseksi, markkinoiden keskeiset lainalaisuudet toimivat. Volatiliteetin eli VIX:in kaikki indikaattorit olivat vajonneet kellaria kohti häkellyttävän kauan, mutta mikään ei kestä ikuisesti markkinoilla.

Tuskin vielä kunnon paniikki

Päivätason oskillaattorit lähtivät lopulta kauan lupailemaansa nousuun. Ne eivät ole vielä aivan katossa, joten tuskin hermoilukaan.

VIX kiihtyi lopulta, ja tekikin sen kovaa

Viikkotason oskillaattorit ovat yhä niin alhaalla, että kunnon rytinä tästä tuskin hetkeen sikiää. Luultavasti se on vastassa vasta perinteisenä sesonkina eli loppukesällä tai syksyllä.

Viikkotasolla volapiikki ei ole vielä lähimaillakaan

Myöskään osakkeiden indikaattorit eivät ole kolmen kuukauden nousun jälkeen likikään pohjaa – yleensä ottaen. Mutta kesän mittaan paikkoja pitäisi löytyä, jopa lähiaikoina. 

Varsinkin suhdannevapaiden ostopaikat aukeavat tyypillisesti hiukan omia latujaan. Kohtuuhintaiset laatulääkeyhtiöt ovat ainakin kohta ostovalmiit. Hypeyhtiöihin, joita sektorilla nyt riittää, ei kannata sotkeuta missään oloissa.

Syklistenkin aika lähestyy. Ja sieltä löytyvätkin sitten ne todella herkulliset tarjoukset. Mutta vasta kun kunnon paniikki iskee.

Kesän mittaan volatiliteetti tapaa elää voimakkaasti – varsinkin kun takana on monen kuukauden ralli. Olisi valtava yllätys, jos tämä sesonki eroaisi perinteestä. Siitä pitänee huolta edelleen häilyvä epävarmuus epidemiasta, vaikka pahin onkin taatusti jo takana.

Juttu on lyhennelmä sijoittajasivusto Pörssihaukan tuoreesta viikottaisesta markkinakatsauksesta.

https://porssihaukka.fi/

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.