Myös kansainvälinen patentointi alamäessä Suomessa

Käyttäjän Pekka Valkonen kuva

Kirjoitin alkuvuodesta blogimerkinnän kotimaisen patentoinnin supistumisesta Suomessa. Kirjoituksen tiivistelmä sanoo: Suomeen jätettyjen patenttihakemusten lukumäärä pieneni, samoin myönnettyjen patenttien. Patentointi Suomen ulkopuolella vaikuttaa kasvaneen edelleen.

Nyt monikansalliset patenttivirastot EPO (European Patent Office) ja WIPO (World Intellectual Property Organization) ovat julkistaneet vuoden 2013 alustavat tilastolukunsa. Myös niiden sanoma kertoo, että suomalaisten patentointiaktiivisuus on vähintäänkin suhteellisesti laskenut.

Suomalaisten PCT-hakemusmäärät (WIPO:n hallinnoimat kansanväliset patentinhakemukset) romahtivat 9,6 % jääden 2103 hakemukseen. Ruotsalaisten hakemusmäärät puolestaan kasvoivat kun taas muissa Suomen vertailumaissa hakemusmäärät vähenivät myös Tanskassa, Norjassa ja Itävallassa.

Suurimmat PCT-patenttihakemusten jättäjät Pohjoismaissa olivat Ericsson, Nokia ja Nokia Siemens Networks. Kaikkien näiden hakemusmäärät olivat kasvussa vuodesta 2012, mutta rankin listauksessa kykeni nousemaan vain Ericsson (9. sija v.2013) ja Nokia Siemens Networks (37. sija). Nokia hakemusmäärän kasvu 807 ei riittänyt vaan rankinsija putosi 18:sta 20:een.

Alla kuvassa näiden kolmen yhtiön PCT-hakemusmäärät neljän viime vuoden aikana.

Nokia, Ericsson, NSN PCT patenttihakemukset

Myös Euroopan patenttiviraston EPO:n tilastoluvut vuodelta 2013 puolestaan osoittavat Suomen osalta lähes nollakasvua 17 hakemuksella 2818 hakemukseen. Tämä tarkoittaa suhteellisen aseman menetystä kun EPO:n kokonaishakemusten luku kasvoi 2,8 % viime vuonna.

Lisää aiheesta Patenttihaukka blogissani.

LiiteKoko
Image icon NokiaEricssonPCT.jpg21.8 KB

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.