Muutoksen problematiikkaa

Käyttäjän J.Vahe kuva

Oletetaan että olen kesäkuussa mittatikun kanssa tarkasti mitannut ruohonkorren kasvua. Olen saanut tulokseen, että korsi kasvaa 4 mm vuorokaudessa. Oletetaan, että kasvu todella pysyisi samana elokuun loppuun (mitä se tietenkään ei tee). 

Nyt päästään itse asiaan eli kesäkuusta elokuuhun ulottuvan ”kvartaalin” aikana olen havainnut 4 mm kasvun päivässä ja syvästi tieteellisen ennusteeni mukaan kasvu jatkuu samanlaisena seuraavan kvartaalin eli syyskuusta marraskuuhun. 

Kukaan täyspäinen ei tällaista ennustetta uskoisi - ainakaan maatalousministeriön ulkopuolella devil

Erikoista, että sama järjestelmä toimii taloudessa siitä huolimatta, että suhdannenäkymät ovat olleet tiedossa jo 1800-luvulta lähtien teollistumisen aikakaudellakin.

Miksi näihin huonoihin tuloksiin sitten päästään? Kuvasin äsken kuviteltua huolellista työtä mittatikun ja ruohonkorren kanssa. Analyytikot tekevät tarkkaa työtä, jossa myös käytetään tarkkoja lukuja eikä mitään sellaista että sanoisin että minusta tuntuu joltain. Analyytikoilta perspektiivi katoaa varovaisuuden ja detaljien viidakkoon.

Minä raportoin vain itselleni ja voin käyttää juuri sellaisia menetelmiä ja perusteluja kun haluan. Vähemmällä mittaamisella päästään siihen, että muutoksia tapahtuu hyvin monella tavalla. Suhdannekehitys ei ole mitään tasaista aallonpituutta. Siinä on eripituisia taajuuksia ja aallonkorkeuksia ja kaiken lisäksi suhdannevaihtelut tapahtuvat eri aloilla eri aikoihin. Helppoa se ei siis ole edes paremmalla yrittämiselläkään.

_________________________________________________________________

Ylioptimismista: parikin analyytikkoa on kehottanut ostamaan Outotecia. Niin pääsee halvemmalla käsiksi uuteen yritykseen, jossa myös Metso on mukana. Katselin lukuja tarkemmin. Yhtiöiden yhteenlasketun liikevaihdon arvioidaan kohoavan vajaasta neljästä miljardista lisää puolitoista miljardia euroa - eli varsin runsaasti - muutamana seuraavana vuonna.  Käyttökateprosentti kasvaa samassa tahdissa. Luvut ovat suuria, vaikka niistä on kuitenkin otettu pois Neles oy:n vajaan miljardin liikevaihto. Vain Neles oy:n osalta on mainittu yrityksen kasvava markkinaosuus. Muutoin uusi yritys ilmeisesti kasvaa muitten mukana aikana, jolloin taloudellinen kasvu ja inflaatio ovat vähäisiä ja kuten sanottu, käyttökateprosentti kasvaa sekin, eli hintakilpailuakaan ei tarvitse harjoittaa.

Aivan totta puhuen minulla itselläni ei ole aavistustakaan siitä, millainen on kaivosteollisuuden investointitarve 2020-luvun alussa, mutta pari varausta haluaisin tehdä. Ensimmäinen on se, että ala on erittäin suhdanneherkkä, toisekseen kierrätys metallialalla tärkeää ja kolmanneksi tuollaisella kasvuvauhdilla pitäisi varmaan löytää aika paljon uusia esiintymiäkindevil.

Lisäksi jokaiseen fuusioon liittyy suuria sopeutumisongelmia ja varmaan ois realistista myöntää, että fuusio tapahtuu, koska Outotecilla on siihen pakko.

Lisää uusi kommentti

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.