Muutamia huomioita Berkshiren yhtiökokouksesta

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Tästä kirjoituksesta löytyy muutama huomio Berkshire Hathawayn eilisestä yhtiökokouksesta. Sen voi katsoa jälkikäteen ainakin vielä tänään sunnuntaina seuraavasta osoitteesta:

 

https://finance.yahoo.com/brklivestream/

 

Berkshiren yhtiökokouksessa yleisö ja analyytkot kysyivät joitakin kymmeniä kysymyksiä Warren Buffettilta ja Charlie Mungerilta. Lisäksi tänä vuonna muutamaan kysymykseen vastasivat myös Greg Abel joka on Berkshire Energyn toimitusjohtaja ja Ajit Jain joka vastaa erityisesti Berkshiren jälleenvakuuttamisesta. Enimmäkseen äänessä oli Buffett. Munger saattoi lisätä hänen vastauksiinsa oman panoksensa, mutta yleensä lyhyesti. Suuri yleisö on pohtinut paljon Buffettin seuraajaa, mutta hänestä ei ole vielä tietoa. Yleinen arvaus on ollut, että Abel ja Jain jakaisivat Buffettin vastuut mikäli hänen terveydentilansa ei enää salli työntekoa tai hän on kuollut. En ole lääkäri, joten en osaa arvioida kyseisten henkilöiden terveydentilaa tarkemmin. Sekä Buffett, että Munger näyttivät ikäisekseen henkisesti ja fyysisesti hyvin voivilta. Munger tosin alkoi torkkumaan kokouksen lopussa. Seuraajaehdokkaista Abel näytti terveeltä, mutta Jainin kädet näyttivät tärisevän. En tiedä oliko kyse jännityksestä vai jostain sairaudesta. Hän ei kuitenkaan näyttänyt siltä, että pystyisi tekemään töitä vielä vuosikymmeniä, joten en usko hänen olevan Buffettin seuraaja. Tämä perustuu vain mielikuviini eikä mihinkään tosiasioihin.

 

Yksi jatkuvasti vuosittain esiintyvä aihe on omien osakkeiden ostot. Berkshiren politiikka on yksinkertainen niiden suhteen. Osakkeita ostetaan takaisin vain mikäli hinta on riittävän halpa. Näin tapahtui tämän vuoden alkupuolella. Buffett on valmis ostamaan niitä mikäli hän saa noin 25%:n turvamarginaalin. Buffett ja Munger tekevät omat laskutoimituksensa ja ne muodostavat osakkeen arvolle vaihteluvälin. Mainitsemani 25%:ia halvemmalla he sitten ostavat Berkshiren osakkeita mikäli hinta laskee tarpeeksi. Munger mainitsi, että he tulevat todennäköisesti hankkimaan enemmän omia osakkeita tulevina vuosina kuin aiemmin. Molemmat myös kritisoivat joidenkin muiden yritysten ilmoituksia kertoa etukäteen kuinka monta miljardia ne ovat valmiita laittamaan omien osakkeiden ostoihin. Se saa yrityksen usein maksamaan lisähintaa osakkeistaan.

 

Koolla on merkitystä sijoittamisessa. Berkshiren koko on niin valtava ettei sen kannata alkaa neuvottelemaan edes miljardin yritysostosta. Mikäli ehdotus on kuitenkin valmis ja sopivan hintainen niin tällöin Buffett voi halutessaan tehdä tämän yritysoston. Lähtökohtaisesti näihin tapauksiin ei Berkshiren kannata tuhlata aikaa. Buffett myös totesi, että Berkshire on niin suuri, että se voi käytännössä tehdä ostoksia vain 15-20 maassa ympäri maailmaa. Berkshire on valmis tekemään myös 100 miljardin dollarin yritysoston mikäli löytää sopivan kohteen. Niitä ei tosin ole montaa tarjolla. Vielä vähemmän niitä on tarjolla sopivalla hinnalla.

 

Koko vaikuttaa myös tuleviin sijoitustuottoihin. Buffett totesi, että nousumarkkinoilla yritys tulee todennäköisesti häviämään S&P500-indeksirahastolle, koska jälkimmäisellä on veroetu. Berkshire joutuu maksamaan 21%:n pääomaveron ja 10.5% - 13%:n osinkoverot. Jälkimmäiset vaihtelevat hieman riippuen yrityksen kotipaikasta. Laskumarkkinat ovat Berkshirelle mahdollisuus kasvattaa tulevia tuottojaan indeksiä paremmin. Buffett myös totesi, että pystyisi tekemään 50%:n vuosittaisia tuottoja mikäli hänellä olisi vain miljoona dollaria käytössään. Hän myös totesi, että 100 miljoonalla dollarilla hän ei pääsisi lähellekään niitä. Hän totesi myös, että harvat yksilöt pystyvät tekemään kohtuutuottoja mikäli heillä on useampia kymmeniä miljardeja sijoitettavana.

 

Berkshire on sijoittanut myös Amazoniin yhden managerinsa toimesta. Buffett sanoi ettei ymmärrä yritystä, joten hän luottaa siihen, että manageri tietää mitä tekee. Hän totesi myös ettei ole virhe jättää sijoittamatta mikäli ei ymmärrä bisnestä. Hän myös totesi, että oli virhe olla sijoittamatta aikoinaan Googleen, koska hän ymmärsi liiketoimintaa jossa mainokset ovat pääosissa. Tämä oli virhe. Hän myös totesi, että Amazonia täytyy arvioida samoin kuin muitakin sijoituksia eli käytännössä kyse on tulevien kassavirtojen nykyarvon laskemisesta. Sitä arvioidessa pitää arvioida mm. liikevaihdon ja voittomarginaalien kehitystä, kiinteään omaisuuteen investoimisen tarvetta ja sen arvoa, mahdollisia käteismääriä ja velkoja sekä johdon kyvykkyyttä, jne.

 

Katsoiko kukaan muu yhtiökokousta? Minkälaisia huomioita te teitte?

 

-Tommi T

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.