Muutamia huomioita Berkshiren kysymys/vastaus osiosta

Käyttäjän Tommi Taavila kuva

Eilen lauantaina katselin Berkshiren yhtiökokouksen kysymys/vastaus osiota livenä ja tässä kirjoituksessa on muutamia huomioitani. Osa niistä on suoria lainauksia ja osa tulkintojani siitä mitä sanottiin. Enimmäkseen olen pyrkinyt kääntämään Buffettin ja Mungerin puheita suomeksi ja kokoamaan aihepiirejä yhteen. Yhtiökokouksen voi katsoa jälkilähetyksenä seuraavasta osoitteesta:

https://finance.yahoo.com/brklivestream/

Ensimmäiseksi haluaisin sanoa, että Buffett oli mielestäni skarppina, kuten aiemmissakin kokouksissa. Munger taas oli mielestäni aktiivisempi ja paremmin voivan näköinen kuin viime vuonna. Buffett hoiti pääroolin vastaamisessa ja Munger täydensi häntä omin mielipitein. Tällä hetkellä he ovat ainoat vastaajat.

Berkshiren pääoman allokointiin osallistuvat managerit Ted Wechsler ja Todd Combs hallitsevat yhteensä noin 25 miljardin dollarin pääomia. Buffettilla itsellään on vastuulla 300 miljardin dollarin omaisuus ja hieman yli sata miljardia dollaria muiden ihmisten pääomia, jotka on saatu vakuutusmaksuista on lyhyen maturiteetin, maksimissaan neljän kuukauden Yhdysvaltojen valtionlainoissa. Buffett mainitsi, että tätä summaa voi pienentää jopa noin 20 miljardiin mikäli järkeviä sijoituskohteita löytyy. Oletettavasti Tedin ja Toddin hallinnoimat pääomat kasvavat tulevaisuudessa. He myös saavat bonusta mikäli voittavat S&P-indeksin.

Parhainkin kuski ajaa hitaammin rekalla kuin Ferrarilla. Berkshirelle koko tuottaa vaikeuksia saada pääomia tehokkaasti allokoitua. Tämän vuoksi yrityksellä on edellämainittu lähes sata miljardia sijoitettavia pääomia. Pääomia on vaikea saada myös siksi käytettyä, koska velkavivutetut toimijat maksavat hyvistä kohteista Buffettista aivan liian paljon. Lainapääomien käyttö on liian halpaa. Tämä ei Buffettista tule jatkumaan ikuisesti vaan jossain vaiheessa tulee ikävä stoppi. Hän ei yrittänyt arvata sen ajankohtaa. Lisäksi iso koko tuottaa ongelmia löytää järkeviä sijoituskohteita maista, joissa pitää pienemmätkin omistusosuudet ilmoittaa. Tällöin on mahdotonta saada ostettua halvalla, koska Berkshiren nimi saa sijoittajat nostamaan yritysten hinnat liian korkeiksi.

Buffett myös mainitsi, että ensisijainen painopiste yritysostoissa on ollut tehokkaasti pääomiaan käyttävät yritykset, kuten Apple. Hänestä niitä on tosi vaikea löytää, koska sijoituskohteita etsiviä pääomia on niin paljon. Hinnat ovat siksi kyseisissä yrityksissä korkeat. Siksi Berkshire on sijoittanut mm. BNSF:hen. Pääomia paljon tarvitsevat yritykset ovat hänestä kohtuullisemmissa hinnoissa. Ne eivät tuota todennäköisesti yhtä hyvin, mutta ovat parempi vaihtoehto kuin makuuttaa rahojaan käteisessä. Ne ovat sijoituskohteina kakkosluokkaa. Ne eivät myöskään noudata nykyistä trendiä pääoman tehokkuuden kasvamisessa. Nykyään on paljon yrityksiä, jotka eivät tarvitse juurikaan pääomia. Niiden voittomarginaalit ovat kasvaneet ja vuoden 2008 jälkeisenä aikana ne ovat keskimäärin olleet 8-10%:ia. Paljon pääomia vaativien yritysten voittomarginaalit eivät ole pysyneet tässä kehityksessä mukana. Buffett sanoo, että Berkshire ei käytä ylimääräisiä rahoja osinkoihin. Omia osakkeita hän on valmis ostamaan mikäli hinta on sopiva. Hänestä on täysin hullua ostaa omia osakkeita ylimääräisillä pääomilla vain pitääkseen hinnan korkealla.

Trumpista ja Kiinasta herroilla oli omat sanottavansa. Molemmat uskovat, että pidemmällä aikavälillä molemmat maat voittavat, kun ne tekevät yhteistyötä. Molemmat olivat sitä mieltä, että tulevaisuudessa Kiina ja Yhdysvallat ovat suurimmat maailmanmahdit tulevaisuudessa. Buffett tai Munger eivät usko suureen kauppasotaan. Munger totesi ainakin, että Yhdysvaltain terästeollisuus on kärsinyt epäreiluista käytännöistä ja jopa Trump voi olla oikeassa tässä asiassa. Buffett taas totesi, että liian suuri kauppataseen vaje ei ole pitkään jatkuessa optimaalinen vaihtoehto. Munger totesi myös jossain vaiheessa, että ihmiset valittavat nykypoliitikoista, koska eivät muista aikoja jolloin poliitikot olivat paljon typerämpiä.

Lopuksi vielä maininta siitä, että Berkshire ei ole sijoittanut mm. Googleen tai Amazoniin, koska Buffett tai Munger eivät ole ymmärtäneet tarpeeksi niiden kilpailuetujen pysyvyydestä. Buffett myös totesi, ettei pelkkä ymmärrys riitä vaan sen pitäisi olla muita sijoittajia parempi, jotta kohteeseen voi sijoittaa. Teknologiayrityksiin on vaikea sijoittaa, koska yrityksellä pitää olla näyttöjä kilpailuedun pysyvyydestä kaikissa markkinatilanteissa, ei vain hyvinä aikoina.

 

Hyvää alkavaa viikkoa!

 

-Tommi T

Artikkeli: 

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.