Muutama neuvo siitä miten vältät petolliset sijoitustuottet

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Finanssialalla on olemassa rehellisiä tuotteita, kuten suuret kansainväliset ETF rahastot ja sijoitusrahastolain mukaiset sijoitusrahastot, joiden kulurakenne on läpinäkyvä.

Mutta finanssialalla liikkuu myös petollisen oloisia tuotteita ja neuvoja. Kaikille petollisuudelle on yksi yhteinen tekijä. Myyjän intressi. Jos maksat sijoitusneuvonnasta riippumattomalle henkilölle, niin saat hyvää tarkoittavia neuvoja. Jos ostat julkista ja laajalle joukolle myytyä tuotetta niin saat yleensä rehellistä tuotetta. Mutta jos saat jotain arvokkaan tuntuista ja ekslusiivista ilmaiseksi, niin maksat siitä kiertotietä täyden hinnan ja tyhmyytesi takia kenties jopa vähän sitäkin enemmän.

Seuraavissa tuotteissa on joskus kalliiksi tulevia ansoja:

 1. Sijoitusrahastolain ulkopuoliset rahastot ja tuotteet voivat yllättää.  Näiden yhteydessä on sijoittajan itsensä vastuulla ottaa selville taustalla oleva kulurakenne. Joskus osoittautuu että kulurakennetta ei ole avoimesti kerrottu asiakkaalle.
 2. Pienelle valikoidulle joukolle markkinoitavat tuotteet ovat epäilyttäviä. Jos koet että olet imarreltu kun myyjä markkinoi sinulle jotain eksklusiivista tuotetta niin saat maksaa tuon imartelun kalliisti. Piensijoittajille markkinoitavat eksklusiiviset tuotteet ovat palkkioiltaan ja piileviltä palkkioiltaan kalliita. Ei niitä tuotteita kannattaisi muuten tehdä pienelle piensijoittajien joukolle ellei tuotteiden myyjä saisi hyviä voittoja. 
 3. Rivikansalaisille suunnattu pankkien sijoitusneuvonta on lain ja finanssivalvonnan voimin laitettu jonkinlaiseen ruotuun. Mutta muita sijoituspalvelun tarjoajia ei ole saatu täysin rehellisiksi. Jos menet ilmaiseen sijoitusneuvontaan niin neuvoja antaa lähes aina myyjä, joka saa provision siitä että myy sinulle tuotteen, jossa on mahdollisimman paljon kuluja.
 4. Eivät ilmaiset yritysanalyysitkään ole puolueettomia. Yritykset maksavat analyysitaloille siitä että nämä tekevät heistä analyysejä. Ja analyysit ovat maksun mukaisia - maksavien asiakkaiden ennusteet kertovat kauniisti asioista. Keskustelimme kerran erään analyysiyhtiön pääanalyytikon kanssa siitä miksi ensi vuoden ennusteet ovat niin kehuvia. Hän kertoi että yritykset ovat maksaneet niistä ja muun muassa siksi niissä tulokset kasvavat niin voimakkaasti.
 5. Ilmaiset sijoitussuositukset ovat laadukkaita, jos tiedät ettei niiden takana ole vedätystä. Mutta vedätystä on paljon. Suosituksissa on monasti otettu maksavien suurasiakkaiden etu huomioon. Jopa suurten pankkien yleisölle suuntaamissa suosituksissa on joskus nähtävissä tämän tapaista vedätystä puhumattakaan pienemmistä analyysitaloista. Valheellisen tiedon kertominen on toki laitonta ja moraalitonta, mutta valheen kertoja ei aina tule ajatelleeksi sitä mitä on tekemässä.
 6. Yrityksen toimitusjohtajan kahdenkeskiset tapaamiset saattavat imarrella sinua. Älä tule imarrelluksi. Toimitusjohtaja voi joskus kertoa sinulle yrityksestään parempia asioita kun saa tehdä sen julkisuudelta piilossa. Hän yrittää myydä sinulle tuotetta - osaketta.

Finanssivalvonta on tehnyt hyvää työtä ja saanut tavallisille kansalaisille tarjottavat finanssialan tuotteet jokseenkin luotettaviksi. Erityistä huomiota finanssivalvonta on kohdistanut yli 70 vuotiaille myytäviin palveluihin. Mutta kaikki tuotteet ja palvelut eivät ole finanssivalvonnan piirissä eikä kaikkia voida ajatella sisällytettävän kuluttajasuojaan. Niiden kohdalla pitää sijoittajan itsensä olla tarkkana.

Kuvan lähde: wikimedia / DAUMIER (Rehelliset ihmiset)

 

Kommentit

Comment: 
 1. Eivät ilmaiset yritysanalyysitkään ole puolueettomia. Yritykset maksavat analyysitaloille siitä että nämä tekevät heistä analyysejä. Ja analyysit ovat maksun mukaisia - maksavien asiakkaiden ennusteet ovat hyviä. Keskustelimme kerran erään analyysiyhtiön pääanalyytikon kanssa siitä miksi ensi vuoden ennusteet ovat niin hyviä. Hän kertoi että yritykset ovat maksaneet niistä ja muun muassa siksi ne ovat niin hyviä. -----

Tämä tuppaa unohtumaan analyysien innokkailta seuraajilta. Jos analyysitalot saavat rahansa yhtiöiltä, se varmasti vaikuttaa heidän työhönsä. Olisi aika naiivia olettaa muuta. Jos analyysit eivät miellytä, vetäytyvät he yhteistyöstä. Sillä on valtaa joka maksaa, vaikka analyysitalot eivät sitä tunnusta. 

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

että kun listautujalle ei saada edes maksettua "analyysia", niin...

Comment: 

sijoita mihinkään

a) jolla ei ole näyttää vähintää kahden vuosikymmennen menestyksekästä track recordia

b) jonka myyminen ei ole mahdollista tai todella kallista

Noi kaksi kriteeriä poistaa varmaan 80% kaikista sijoitustuotteista. Oma sijoitusteesi on selkeä: Sijoita vain Tier A - luokan arvopapereihin. Tällaisia ovat esim. Orion, Sampo, Novo Nordisk, Microsoft, Johnson & Johnson.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
 • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

 • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
 • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
 • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.