Muutama markkinamurahdus

 

Sitkeä on nousu ollut – viime viikolla se vaikutti jo saaneen tarpeekseen ja suuntaavan alas, mutta sai vielä virtaa osaltaan Fedin sinänsä yllätyksettömästä passailusta. Ei nousun jatkuminen teknisessä mielessäkään silti yllätys ollut, sillä kuten viikkoja sitten – ja usein sitä ennenkin – sanoin, markkinat osaavat yllättää. Ja tässä tapauksessa juuri siten, että hurjan pudotuksen jälkeen kurssit nousevat hitaasti mutta varmasti kuin oraat keväisellä pellolla. Ja kokematon sijoittaja ihmettelee, mihin ne maailmanlopun tunnelmat katosivat kuin taikaiskusta, ilman että siihen on edes kunnon näkyvää syytä – paitsi keskuspankkien odotetut puuhat.

Toistan näkemykseni viime viikolta: pörsseissä alamme olla perimmäisten totuuksien äärellä. Keskipitkä nousu on lopuillaan – ainakin jos oletuksena on laskumarkkinan jatkuminen edes jonkin aikaa. Oskillaattorit alkavat olla yliostetussa pisteessä. Voi nousu siinäkin tapauksessa vielä muutaman viikon kestää, mutta itse aion joitakin pelipapereita ja pettymyksiä tiltata salkusta. Jos samaa suunnittelee, niin suositteleen tekemään sen hyvän sään aikana. Pudotusten iskiessä vauhti on reipas ja isoja liikkeitä tulee usein yön aikana. Holdaajallehan asialla ei ole väliä.

Toisaalta jos laskumarkkina on jo ohi, voi tämä kp-ralli kavuta ainakin vielä kuukauden ylös. Siinä tapauksessa edellisen kp-nousun n. 60 pistettä pitäisi ylittyä selvästi. Se ei tunnu tässä kohtaa todennäköiseltä, koska etenkään Euroopassa ei mikään näytä innostavan pörssejä vauhtiin. Oletus taalan heikentymisestä Fedin passaillessa kävisi ns. rationaalisesta fundasyystä. Pitkien indikaattorien perusteella pohjaan hakattu euro on kiskaisemassa reippaan ja mahdollisesti aika pitkäkestoisen rallin lähiaikoina. Vientiyhtiöille huonompi homma, kuluttajalle ja kotimarkkinayhtiöille mukava.

En ota edelleenkään kantaa Yhdysvaltojen taantumaennusteisiin, koska en ole ekonomisti, mutta ainakin isot pörssit eivät mihinkään isoon reaalitalouden rysäykseen energiasektorin ulkopuolella viittaa, ja sitäkin öljyn kallistuminen virkistää. Dow Jones on alle viiden prosentin päässä huipustaan, kun vielä pari kuukautta sitten suurten ja mahtavien pankkien sijoitusviisaat karjuivat myymään kaiken mahdollisen omasta mummosta alkaen maailman syöksyessä suoraan helvettiin. Kaiken lisäksi minusta näyttää, että nimenomaan Dow voisi kiskaista vielä reippaan spurtin ylös ennen kp-trendin taitetta. Siinä tapauksessa luultavasti huiput testattaisiin, kun tyrkyllä kerran jo ovat.

http://www.marketwatch.com/investing/index/djia/charts?symb=DJIA&countrycode=US&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F18%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Ja kas vain, öljyhän poksautti sen 40 taalaa puhki kuten viikkoja sitten ennustin teknisin perustein – täysin vastoin yleistä hysteriaa ja fundamenttianalyyseja.

http://www.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic/charts?symb=CLJ6&countrycode=US&time=7&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F18%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=131072&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Ja kuparikin jatkaa sittenkin kohti 2,4 taalaa, vaikka viikko sitten trendi näytti katkeavan. Nyt näyttäisi siltä, että se käy tuon vastustason testaamassa.

http://www.marketwatch.com/investing/future/copper/charts?symb=HGK6&countrycode=US&time=8&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=3%2F18%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=32&lf2=4&lf3=1024&type=2&size=2&style=1013

Nyt tietysti fundamentteja korjaillaan ja selitellään omaa kädettömyyttä tilanteen muutoksilla, mutta jotta totuus ei unohtuisi, tuossa on suurta huomiota saanut suurpankkien ennustelista parin kuukauden takaa.

http://www.theguardian.com/business/2016/jan/12/sell-everything-ahead-of-stock-market-crash-say-rbs-economists

Tämä superanalyysi hätkäytti maailmaa tammikuun puolivälissä eli aika tarkkaan samaan aikaan, kun pörssit lähenivät pohjaa – jenkkipörssit ja raaka-aineet siellä olivat juuri noina päivinä. Ja kuten tavallista, sen sijaan että isot pojat olisivat lyöneet jäitä hattuun, he mättivät löylyä kiukaalle kaksin käsin. En todellakaan ymmärrä, miten näin isoihin ja kalliisti palkattuihin kenkiin kaivetaan noin ammattitaidottomia ihmisiä. Tässä valitut palat:

Royal Bank of Scotland have warned: “Oil could slump to $16 a barrel… Sell everything except high quality bonds. This is about return of capital, not return on capital. In a crowded hall, exit doors are small.” It said the current situation was reminiscent of 2008, when the collapse of the Lehman Brothers investment bank led to the global financial crisis. This time China could be the crisis point… European and US markets could fall by 10% to 20%, with the FTSE 100 particularly at risk due to the predominance of commodity companies in the UK index.

Morgan Stanley has said oil could fall to $20 a barrel, while Standard Chartered has predicted an even bigger slide, to as low as $10. Standard said: “Given that no fundamental relationship is currently driving the oil market towards any equilibrium, prices are being moved almost entirely by financial flows caused by fluctuations in other asset prices, including the US dollar and equity markets. “We think prices could fall as low as $10 a barrel before most of the money managers in the market conceded that matters had gone too far.”

Raaka-aineet ja pörssit ovat noiden neronleimausten jälkeen nousseet kymmeniä prosentteja. Ja siinäkin mielestäni epätodennäköisessä tapauksessa, että tilanne tästä rajusti vielä synkkenee, ohjeistuksen ajoitus oli katastrofaalinen. Pankki kehotti myymään markkinan pohjassa, kun juuri näiden viisaiden olisi kyettävä lukemaan markkinoita ja antamaan myyntikehotukset optimaalisella hetkellä tai ainakin sen tuntumassa. Sen sijaan he vauhkoontuvat markkinapaniikeissa aivan kuin ensimmäisen vuoden velkavivutettu piensijoittaja.

Toki nuo ennusteet voivat vielä toteutua, vaikka se ei siltä teknisen analyytikon silmiin tässä kohtaa näytä. Joka tapauksessa ostot ja myynnit on osattava ajoittaa kohteliaasti sanottuna hiukan ammattitaitoisemmin kp-trendin mukaan. Tästä syystä en yleensä makroanalyyseista paljoa perusta. Niissä on toki osumiakin, mutta osa on suoraan hanurin perältä – etkä voi koskaan tietää, kumpaa päätä mikäkin tapaus edustaa. 

Tämä ennustekisan erä Onkiniemen piensijoittajat vastaan Big Funda & Money päättyi lumiluvuin 6-0. Veikkaan muistavani tämän matsin jonkun aikaa.

2 thoughts on “Muutama markkinamurahdus

  1. talousmedia

    juuri tälläisiä kirjotuksia kaipaan suomen talousmedialta mitä on turha odottaa esim joltain kauppalehdeltä tai talousanomalta ja muilta isoilta medioilta

  2. Kiitos!

    Ei niitä sieltä tosiaan kannata etsiä ainakaan tavallisesti.

    Heikki 

Comments are closed.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On