Muovia ja pahvia

Käyttäjän J.Vahe kuva

2000-luvulla Stora Enso ja M-Board ovat kokeneet erinomaisen muodonmuutoksen. M-Board kokonaan ja Stora Enso suurelta osin ovat siirtyneet paperisellun ja paperin tuottajista kartongin tuottajiksi. Kartongilla löytyy kysyntää verkkokaupan kasvun takia. Tämä on mielestäni hyvä esimerkki siitä, että mikään pakko ei ole ostaa esim. Amazonin hieman tyyriitä osakkeita (joille kilpailijoita sikiää kuin kärpäsiä raadossa) vaan voi pyrkiä hyödyntämään ilmiötä ostamalla esim. kartongin tuottajien ja kuriirifirmojen (esim. UPS, DHL, FedEx yms.) osakkeita.

Viime kuukausina muovin jäteongelmasta on puhuttu yhä enemmän. Tämä tarjoaa kartongin tuottajille MAHDOLLISUUDEN pyrkiä korvaamaan muovia kartongilla. Koska yleensä itse pidän aina sekä henskeleitä että vyötä pitääkseni housut jalassa eli pyrin ottamaan kaiken huomioon, esitän yhden UHAN.

Julkisuudessa on puhuttu mahdollisuudesta korvata muovipäällysteiset kertakäyttöastiat pelkällä kartongilla. Ja. En oikein hankkeeseen usko, koska nestettä tulee läpi jo nykyisistäkin muovipäällysteisistä kartonkilautasista. Uhkana on, että muovin välttämisestä päästään kertakäyttöastioiden ja runsaan pakkaamisen kritisointiin, jota toki on harjoitettu jo tähänkin mennessä.

Käsitteseen biohajoava muovi liittyy omaa problematiikkaa.

Uhka koskee tietysti myös pakkaustuotefirmoja, Huhtamäkeä, Sonocoa, Bemistä jne.

 

Olen ainakin jossain vaiheessa omistanut useimpia tekstissä mainittuja firmoja, mutten taatusti Amazonia.

Kommentit

Käyttäjän Kai Nyman kuva

Comment: 

Karamellipaperit voisi korvat biohajoavilla materiaaleilla

Kotini ohi kulkee kävelytie jonka pientareet roskaantuvat muovisista karamellipaperien päälyksistä. Karamellipaperien muovi ja alumiini on aivan tarpeetonta ja sen voisi hyvin korvata biohajoavalla kuitumateriaalilla. Säästyttäisiin paljolta ympäristön rosaamiselta.

Autojen diesel ja bensa ovat niitä suurimpia haittoja - niistä on helppo säästää

Muovin käytöstä muiden elintarvikkeiden pakkauksissa en ole huolissani. Jos ne päätyvät polttolaitokseen niin hyvä niin. Poltan joka kuukausi autossani suurin piirtein 100 litraa dieseliä. Se on suurin piirtein samaa ainetta kuin muovi - hiilivetyketjuja. Siitä määrästä minä olen huolissani enkä siitä jos kulutan muovia 0,5 litraa kuukaudessa (joka uusiokäytetään energiaksi polttolaitoksen kaminassa).

 

 

Käyttäjän mikko kuva

Comment: 

Kilpailu. Mikäli kartongille ja sellulle riittäisi - kaikestahuolimatta - kysyntää, millä nämä meidän kotoiset perinteikkäät firmat menestyvät. Raaka-ainetta (myös havupuuta) on monessa muussakin paikassa maailmalla. Lopputuotteiden kysyntä on maailmanlaajuista. Meikäläisten firmojen menestys perustuu toivottavasti vaikeasti kopioitavaan tietotaitoon. Pahoin pelkään, että lisäksi niiden menestys on perustunut voimalliseen julkiseen tukeen. Esim. jos metsänomistaja tekee metsäautotien niin veronmaksajat maksavat siitä merkittävän osan. Sama koskee monia metsänomistajan suorittamia toimenpiteitä kuten taimikon perustamista tai hoitamista. Julkinen tuki tullee "kokonaisedun" nimissä hiipumaan pitkällätähtäimellä. Hiipuuko (Suomen) sellubuumi sen mukana.

Comment: 

Käynnissä on 5 sellutehdasprojektia a ~1mrd€ eli kovaa menee. Ennenvanhaan "paperiteollisuudessa" tuntui olevan vahvat syklit. Syklin pohjalla edellisessä buumissa tehdyt investoinnit näyttivät käsittämättömän typeriltä. Toivottavasti nyt ei käy niin, että tämä nykyinen investointibuumi päättyy suureen ja kalliiseen pettymykseen.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Kapasiteetin kasvu on toki huomattava huolen aihe, jota olen jo pitkään seurannut. Kirjoitukseni oli kommentti EU:n kantaan muovien osalta viime viikolta ym tuore julkisuus.

Kemeran maksussa taisi olla jo joku katko? Itse olen tuen hyödyntänyt. Kun palstalla ajoittain oudoksutaan epätaloudellisuutta, itse ihmettelen, miten tässä maassa kasvaa pajukkoa yms roskapuskaa Kemerasta huolimatta.

Ja muovijätteen ongelma ei liene polttaminen, vaan päätyminen luontoon globaalisti, linkki.

Käyttäjän J.Vahe kuva

Comment: 

Ensin Stora ilmoitti erinomaisesta - ja jopa odotusten mukaisesta - tuloksesta, ja kurssi laski. Sitten UPM ilmoitti samanlaisesta ja sen sekä Storan kurssi nousivat.

Onhan UPM solidi firma, muttei sen painopaperi ole kuitenkaan sitä kaikkein kuuminta hottia.

Storan ja BillerudKorsnäsin tiedotteissa huomio kiinnittyi raaka-aineen saannin vaikeuksiin. Kesäkorjuita on vähenetty pöllönpoikasten ja hiukan myös metsäpaloriskien takia. Ruotsissa on palanut metsää 25.000 hehtaaria arvoltaan miljardi SEK.

Kartongin ja sellun kysyntä ei osoita laskua, mutta raaka-aineongelmatkin varjostavat yllämainittuja laajennusinvestointeja. Venäjän puu menee enenevästi Kiinaan.

Lisää uusi kommentti

You must have JavaScript enabled to use this form.

Suodatettu HTML

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <p> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <pre> <address> <strike> <caption>
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
File attachments
Tiedostokoon on oltava pienempi kuin 150 KB.
Sallitut tiedostotyypit: txt jpg png.
CAPTCHA
Tällä kysymyksellä varmistamme että olet oikea inhimillinen käyttäjä (eikä koneellinen roskapostittaja)
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.